Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Până la F-16 problemele continuă pentru Bulgaria. A fost anulată repararea rachetelor rusești aer-aer R-27 folosite de MiG-29
23 sep, 09:31
Bulgaria a semnat un contract pentru 8 avioane de vânătoare de tip F-16 noi din SUA, în versiunea Block 70. Achiziția se face în contextul în care Forțele Aeriene Bulgare se confruntă cu o situație de criză.
MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA

Bulgaria achiziționat 8 avioane F-16 în versiunea Block 70. Vecinii noștri de la sud de Dunăre au achitat aproximativ 1.3 miliarde de euro pentru opt aparate noi din SUA.

Acesta este cel mai mare contract de înzestrare din istoria Bulgariei.

Bulgaria a achitat contractul în august 2019 Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari. Suma e foarte mare, dar bulgarii vor deține cea mai modernă versiune a aeronavelor.

Potrivit datelor oficiale, primele patru F-16 vor ajunge sub comanda Sofiei în 2023, iar mai apoi următoarele avioane F-16 vor fi livrate Bulgariei în 2024.

G Ad:

 

Bulgaria a reziliat contractul pentru repararea rachetelor rusești aer-aer R-27 folosite de bătrânele MiG-29

 

Dar până la F-16 mai e cale lungă iar bătrânele aeronave sovietice MiG-29 sunt în prezent principalele aeronave folosite de Forțele Aeriene Bulgare.

Iar publicația Bulgarian Military anunță că ministrul Apărării Georgi Panayotov a reziliat un contract pentru repararea rachetelor rusești aer-aer cu rază lungă de acțiune R-277 care sunt folosite de bătrânele MiG-29.

Contractul se ridica la 12 milioane de dolari fără TVA și viza repararea a 18 rachete aer-aer R-27.

În primă vază contractul fusese demarat de guvernul condus de Boyko Borisov la sfârșitul anului 2019. Acum, scrie sursa citată, procedura va trebui reluată. 

În ceea ce privește motivul rezilierii contractului presa bulgară se rezumă să precizeze că au existat „încălcări tehnice ale procedurii”.

Problema pe care o semnalează bulgarii e că reluarea și implementarea procedurii, precum și procesul de mentenanță vor dura ani și se va suprapune cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16, totul în contextul în care avioanele militare vor trebui să înlocuiască avioanele sovietice.

 

Bulgarii trag de MiG-29 până la primele F-16

 

MiG-29 e principala aeronavă a Forțelor Aeriene Bulgare, fapt pentru care Sofia e dependentă de Federația Rusă în ceea ce privește mentenanța și piesele de schimb. În perioada 2006-2020, Bulgaria a încheiat contracte de aproximativ 160 de milioane de dolari doar pentru mentenanța MiG-urilor.

Amintim că la începutul acestui an DefenseRomania a analizat procesul de mentenanță al aeronavelor bulgare MiG-29. La vremea respectivă partea bulgară a cerut Rusiei să plătească despăgubiri în valoare de 1 milion de euro. Decizia a survenit după ce “întreținerea și repararea a opt avioane de vânătoare MiG-29, folosite de Bulgaria pentru apărarea spațiului aerian al țării, au fost amânate.

Se pare că, scriu jurnaliștii bulgari, acestea vor rămâne în serviciu și după 2029 când resursa lor ar trebui să se termine.

Situația se agravase după ce în 2017 piloţii de vânătoare bulgari au refuzat să efectueze zboruri de antrenament pe avioanele sovietice MiG-29, ei reclamând faptul că acestea sunt prea vechi şi s-au confruntat cu problemele repetate.

Ulterior, o situația identică era semnalată și pentru avioanele Su-25, când piloții au invocat un sentiment de 'insecuritate' pentru a explica refuzul lor de a zbura cu acele aeronave.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro