PATRIOT va fi coloana vertebrală a apărării aeriene a României. Sistemele, capabile să detecteze și Su-57 - avionul rusesc de generația a cincea
În total, țara noastră a comandat și primit 4 sisteme Patriot (în cea mai nouă versiune), urmând ca în perioada următoare să fie contractate alte trei sisteme similare. Primul sistem PATRIOT și elemente de sprijin și de comandă-control-comunicații au ajuns în România în a doua jumătate a anului 2020. Anul acesta, în data de 15 noiembrie 2023, a avut loc primul exercițiu tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23.
Sistemul PATRIOT este, fără îndoială, cea mai importantă componentă a sistemului de apărare aeriană al României.
Poate și din acest motiv s-a comentat atât de mult pe marginea incidentului de pe 15 noiembrie 2023, când cea de-a treia rachetă nu a putut fi lansată, din cauza unei erori de comunicare.
Reamintim, MApN a clarificat atunci că incidentul nu ar fi avut un impact important în condiții reale de luptă. Sistemul Patriot este proiectat astfel încât să comute automat lansarea către un alt lansator care este conectat, ținea să precizeze purtătorul de cuvânt al MApN, generalul Constantin Spînu.
Pentru exercițiu, România a cumpărat 4 rachete de antrenament. ”Chiar și armata americană procedează la fel”
Zilele trecute, cu ocazia Paradei de 1 Decembrie, oficialul MApN a venit cu detalii, explicând că racheta care inițial nu a putut fi lansată a trebuit transferată de pe un lansator pe altul.
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits
Motivul pentru care nu a fost lansată imediat o altă rachetă este că România a cumpărat doar 4 rachete de antrenament, care urmau a fi folosite la exercițiul de operaționalizare a primului sistem Patriot românesc.
”Orice armată, inclusiv cea americană, trage cu astfel de rachete (în timpul exercițiilor n.r.). Rachetele de antrenament sunt la o zecime din prețul celor de luptă. Pentru exercițiul de acum două săptămâni am cumpărat 4 rachete și nu exista o soluție ca într-o situație reală de luptă, când ai sistemele încărcate la refuz cu rachete. A trebuit să demontăm racheta de pe lansator și am transferat-o pe celălalt lansator”, a precizat generalul Spînu.
Sistemul Patriot detectează și avioane de generația a cincea
Avioane Su-57 rusești. Foto: Defence24 via Ministerul Apărării din Rusia
Trebuie spus că Regimentul 74 PATRIOT este unitatea care gestionează Programul Sisteme de Rachete Sol-Aer cu bătaie mare - unul dintre cele mai importante programe de înzestrare derulate în Armata României.
Cele 4 sisteme Patriot se află deja în dotarea Armatei României, însă doar primul sistem a fost operaționalizat până acum.
În următoarea perioada este planificată operaționalizarea tuturor sistemelor, cu obiectivul de constituire a unei capabilități de apărare aeriană și antirachetă, cu impact strategic atât pentru România, cât și pentru flancul estic al NATO, precizează MApN.
Radarul sistemului PATRIOT asigură, la nivel tactic, funcțiile de supraveghere, descoperire, identificare, clasificare, însoțire a țintei și dirijare a rachetei la țintă. Tehnologia avansată de care dispune permite descoperirea țintelor de dimensiuni mici sau cu suprafețe mici de reflexie, care se deplasează cu viteze mari, așa cum sunt rachetele balistice, rachetele de croazieră sau aeronavele de generație V.
De asemenea, vorbim de un radar cu posibilități avansate de protecție la acțiunile de bruiaj ale adversarului, foarte probabile în mediul operațional actual și viitor.
Sistemul Patriot expus în Piața Arcului de Triumf, de Ziua Națională, 2023 / Foto: Regimentul 74 PATRIOT
Sistemul PATRIOT este un sistem de rachete sol-aer mobil, care lucrează integrat cu celelalte sisteme de armă din Forţele Aeriene Române.
Sistemul a fost testat în luptă pentru interceptarea și neutralizarea platformelor aeriene cu și fără pilot, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice în teatrele de operații din Irak și Siria.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News