Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patru motive pentru care aviația rusă nu a obținut superioritatea în Ucraina și de ce timpul nu ține cu Rusia. Intrarea în apărare - inevitabilă
25 Martie 2023, 18:09
Recent, doi înalți generali americani din Forțele Aeriene au concluzionat la unison că Rusia nu a performat în războiul contra Ucrainei, deoarece nu a obținut superioritatea aeriană.
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Este vorba despre comandanții Aviației americane din Pacific (PACAF) și din Europa-Africa (USAFE),  generalii cu patru stele, Kenneth Wilsbach și James Hecker, care au remarcat acest lucru în cadrul unei conferințe organizate săptămâna aceasta de Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale al Forțelor Aeriene ale SUA.

Wilsbach a subliniat că problemele Rusiei în Ucraina atât în logistică, cât și în lupta de la sol, sunt o consecință a lipsei superiorității aeriene, în timp ce Hecker a apreciat că dacă Rusia și-ar fi impus superioritatea aeriană la începutul conflictului, și-ar fi asigurat și supremația aeriană, iar Ucraina ar fi fost terminată militar cu mult timp în urmă.

 

De ce Rusia nu a putut obține superioritatea aeriană?

 

2. Foto: Mini... (rusia-avioane-aviatia-militara_78696200.jpg)

Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

În urma acestei afirmații făcute de cei doi înalți generali americani, care probabil se află între primele 10 – 15 persoane din lume cele mai bine informate, se pune întrebarea cum de a fost posibil ca Rusia, a doua mare puterea aeriană a lumii, cu de peste 10 ori mai multe avioane de luptă decât Ucraina, să nu își poată impune cel puțin superioritatea aeriană?

Întrebarea este una fundamentală, deoarece, dacă se obține răspunsul că actualul nivel foarte avansat al sistemelor de apărare antiaeriană nu mai permite nimănui obținerea superiorității aeriene, atunci operațiile militare vor intra în impas în marea lor majoritate și vor fi caracterizate de mari pierderi de vieți omenești și distrugeri.

 

1.1. Ucrainenii și americanii au mers pe cel mai rău scenariu și s-au pregătit din timp pentru conflict. Au contat și sancțiunile economice la adresa Rusiei, care au încetinit ritmul de pregătire al armatei.

 

Înainte de a intra în explicații de natură operațională, tehnică și tactică, trebuie să precizăm că, după pierderea Crimeei și a unei părți din Donbas în 2014 - 2015, liderii politici și militari ai Ucrainei nu s-au îndoit nicio clipă că țara lor va fi atacată de Rusia cu toată forța ei, inclusiv cu arme nucleare. De atunci, în Ucraina a început un amplu proces de construire a apărării. Două exemple, în acest sens sunt cele mai elocvente.

După prima zi de război, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Zalujnii, i-a mulțumit generalului Mujenko, care a condus armata ucraineană între 2014 și 2019, perioadă decisivă în lansarea planurilor cele mai adecvate de pregătire, fără de care Ucraina nu ar fi fost în postura de a rezista . Al doilea exemplu este longevitatea extraordinară în funcție a fostului comandant al Forțelor Aeriene ucrainene, generalul-colonel Serghei Drozdov, între iulie 2015 și august 2021, cel care a supervizat construirea unui sistem de apărare antiaeriană dovedit deosebit de eficace și de rezilient în primele luni de război, dând restului forțelor armate ucrainene protecția necesară pentru a lupta și a respinge ofensiva, iar NATO și aliaților dându-le timpul necesar pentru a trimite arme și ajutoare.

Ar mai fi de adăugat ceva, care a contat foarte mult și fără de care Ucraina actuală nu ar mai fi existat. SUA au estimat că Rusia va ataca Ucraina și au oferit, în anii premergători invaziei, un sprijin militar relevant ucrainenilor. Între timp, Europa a creditat acest scenariu de invazie cu șanse mai mici, considerând că sancțiunile vor afecta semnificativ economia rusă și vor duce la descurajare. Totuși, trebuie ținut cont că fără sancțiunile din perioada 2014 – 2021, armata Rusiei era și mai puternică iar astăzi, războiul poate era deja câștigat de Rusia.

 

1.2. Mutarea în alte poziții a aviației și mijloacelor de apărare antiaeriană ucrainene, chiar înainte de atacul din dimineața de 24 februarie, a salvat Ucraina.

 

În zilele de dinaintea invaziei, SUA au avertizat repetat, că operația rusă este iminentă. Președintele Zelenski a înțeles acest lucru și la Conferința de Securitate de la Munchen cu patru zile înainte de atac, a făcut un ultim apel către comunitatea internațională de a nu se ajunge la război. China, singura țară care putea determina Rusia să se întoarcă din drumul său, fie a eșuat în a opri Rusia, fie nu a dorit să facă acest lucru.

Lucrurile erau decise din partea Rusiei, dar ceea nu se știa precis, era data și ora începerii ofensivei. Cu mai puțin de 24 de ore înainte de atacul masiv cu rachetele și aviația din dimineața de 24 februarie, Ucraina a aflat și această informație. Direcția de Informații a Armatei (GUR) a avut un agent infiltrat în Rusia la nivel înalt. Acesta a aflat că la ora 4.00 a.m. începe atacul, iar unul dintre obiective este aerodromul Antonov de lângă Kiev. Astfel, Ucraina a avut timpul necesar să mute exact înainte de atac instalațiile de apărare antiaeriană și aviația.

6. -imagine fara descriere- (stinger_42668000.jpg)

Din nefericire, agentul ucrainean care a reușit să avertizeze Ucraina la timp a fost ucis pe 5 martie chiar de persoane din Serviciul ucrainean de Securitate (SBU), în timp ce se pregătea pentru o altă misiune deosebit de periculoasă, deși fusese deconspirat. De ce GUR a riscat agentul deconspirat pentru o nouă misiune și de ce nu i-a asigurat o protecție adecvată în propria țară este greu de spus. Poate din disperare, iar la începutul lui martie 2022, când a avut loc asasinatul, în Ucraina era multă disperare.

Rezultatul salvării majorității apărării antiaeriene și aviației ucrainene se cunoaște.

După prima lună de război a devenit clar că Rusia nu reușise să-și impună superioritatea aeriană. Coloana militară cu o lungime de 60 de km care se apropia amenințător de Kiev a rămas la discreția artileriei ucrainene, care a tocat-o sistematic. Aviația nu a reușit să-i asigure acoperirea aeriană, iar forțele terestre rusești nu au reușit să se protejeze singure pe timpul marșului, perioadă când sunt cel mai vulnerabile, nefiind desfășurate pentru luptă.

O soartă asemănătoare au avut și cele două coloane care au reușit să pătrundă prin nord-estul Ucrainei și să ajungă până la Brovarî, la 10 km E-NE de Kiev. Rușii, fără acoperire aeriană nu au spart apărarea orașului Cernihiv, în nord-estul Ucrainei. Dacă rușii controlau Cernihivul, se ajungea la încercuirea completă a Kievului. În Marea Neagră, desantul maritim fără aviație nici măcar nu a încercat să debarce. Harkovul a rezistat și el.

Desigur, se pune întrebarea de ce ucrainenii nu au rezistat peste tot. Răspunsuri sunt de la caz la caz, dar în principiu se poate afirma cu un grad mare de certitudine că pe direcțiile vitale, ucrainenii au concentrat cele mai multe forțe, trebuind să sacrifice alte direcții considerate mai puțin importante. Pur și simplu, pentru atât le-a ajuns tehnica și oamenii să apere. A fost doar o chestiune de alegere.

 

1.3. Sistemele ucrainene S-300 și Buk, salvate în prima zi de război, au blocat rușilor spațiul aerian înalt din care operează în special bombardierele strategice, în timp ce lansatoarele portabile (MANPAD) și complexe antiaeriene de tipurile Strela-10 și Osa ale Forțelor Terestre au interzis aviației tactice ruse să atace de la înălțimi medii și mici.

 

3. Avioane ru... (mig-29-avioane-rusia_96603000.jpg)

Avioane rusești de tip MiG-29, foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Prima mare nereușită a aviației tactice rusești, apare chiar la începutul războiului și este eșecul întrebuințării rachetelor antiradiolocație în distrugerea sistemelor ucrainene de apărare antiaeriană S-300 și Buk. Dacă această misiune reușea, atunci bombardierele strategice rusești ar fi intrat frecvent (foarte probabil zilnic) deasupra Ucrainei și ar fi lovit ținte de importanță strategică și operațională cu bombe nedirijate - muniție ieftină pe care Rusia o are din belșug. Altfel, atacă cu rachete de croazieră de două-trei ori pe lună, iar numărul acestora nu este suficient pentru a produce efecte distructive la scară mare asupra forțelor armate ucrainene.

De ce rachetele antiradiolocație rusești nu și-au atins țintele? O posibilitate este că aceste rachete nu sunt suficient de precise sau pot fi ușor înșelate de contramăsurile electronice ucrainene. O altă explicație este că pur și simplu rușii au prea puține rachete de acest tip și le folosesc decât atunci când sunt absolut siguri că ținta există. Desigur, există și ipoteza ca ucrainenii să manevreze foarte mult mijloacele lor antiaeriene strategice (S-300) aflate relativ aproape de linia frontului (cum este în cazul apărării orașelor Harkov, Odessa, Zaporojie și Dnepr) astfel încât timpul de expunere al unui mijloc să fie relativ mic, insuficient pentru ca avioanele să se ridice de la sol și să le identifice.

Cu toate acestea, rușilor le-a rămas varianta incursiunilor cu aviația tactică la mică și medie altitudine, fie pentru a susține trupele de la sol, fie pentru a lovi independent ținte în adâncime, fără însă a deține controlul aerian asigurat de supremație sau cel puțin de superioritatea aeriană. Nu au reușit să facă nici acest lucru deoarece, ucrainenii au avut foarte multe lansatoare antiaeriene portabile (MANPAD), mare parte primite din SUA și Marea Britanie. Sistemele Strela-10 și Osa au făcut aproximativ același lucru ca și MANPAD, dar principalul lor avantaj este radarul ce descoperă țintele aeriene care zboară la joasă altitudine în proximitatea liniei frontului.

În plus, aviația ucraineană de vânătoare a angajat curajos aviația rusă, blocând la începutul războiului tentativele de raiduri masive și trimițând un mesaj clar că sunt pregătiți pentru astfel de angajamente.

 

1.4. Totuși, Rusia a evitat să-și angajeze în lupte toată aviația tactică (raportul fiind de 10:1), pierzând posibilitatea de a copleși atât apărarea antiaeriană, cât și aviația ucraineană.

 

Văzând că nu reușește să își impună superioritatea aeriană, Rusia putea decide să întrebuințeze aproape toată aviația tactică de care dispune. Până când au început să vină masiv din Occident lansatoarele MANPAD și sistemele germane Ghepard, Rusia a avut la dispoziție cam una la două luni, în care putea aduce mult mai multă aviație pe front. Dar nu a făcut-o.

Un prim răspuns este că a crezut că nu va fi nevoie. În acest caz, se pare că evaluarea a fost greșită. O altă variantă este că, în mod normal, o țară cum este Rusia nu-și poate angaja toată aviația tactică pe o singură direcție, rămânând doar la adăpostul armelor nucleare. Totuși, în al doilea război mondial, Rusia a riscat strategic, dislocând toate forțele armate din Extremul Orient pentru a le aduce în zona europeană de confruntare cu Germania. Atunci s-a bazat pe informații potrivit cărora, Japonia nu avea de gând să o atace. Posibil, acum serviciile de informații rusești să fi aflat că situația stă altfel decât în al doilea război mondial? Poate nu se va afla niciodată acest lucru sau poate se va afla peste mulți ani. Desigur, există și varianta, potrivit căreia Rusia nu prea mai avea ce să aducă, deoarece aeronavele operaționale erau cu mult mai puține decât se știa. Acest lucru nu ar reprezenta o mare noutate, după modul cum a decurs războiul până acum, din partea Rusiei.

 

Mai poate Rusia obține superioritatea aeriană, acum?

 

5. Avioane ru... (su-35-2_31848100.jpg)

Avioane rusești de tip Su-35

Dacă Rusia nu a reușit la începutul războiului să obțină superioritatea aeriană, în momentul de față este o misiune aproape imposibilă. Chiar dacă ucrainenii nu mai au S-300, au sosit din Occident sistemele antiaeriene NASAMS, Hawk, Crotale, iar în curând apare Patriot și SAMP/T. Și vor mai veni și altele. NATO de-abia s-a încălzit în materie de apărare antiaeriană pe care o va trimite Ucrainei, deși sunt vehiculate termene relativ mari pentru fabricarea acestor arme sofisticate.

În acest sens, generalul american James Hecker preciza că, „pe termen scurt, trebuie doar să ne asigurăm că Rusia nu obține superioritate aeriană”.

Rusia nu are, momentan, suficiente arme capabile să elimine apărarea antiaeriană ucraineană, iar pe termen scurt, chiar și mediu, nu se întrevede că va le putea produce în cantitățile necesare. Totuși, Rusiei îi rămâne varianta de a procura rachete antiradiație performante din China, deși nu se cunoaște nici despre acestea dacă într-adevăr pot depăși sistemele occidentale.

În plus, chiar dacă China ar avea această tehnologie avansată, nu se poate presupune că va fi dispusă să o dea Rusiei. Sunt de luat în calcul posibile sancțiuni la adresa Chinei din partea SUA, UE și a aliaților lor, dar nu poate fi neglijată nici varianta că de fapt, China nu ar fi foarte interesată ca Rusia să câștige acest război. O Rusie slăbită de război este de preferat la orice graniță în schimbul unei Rusii învingătoare și revanșarde.

 

Implicații ale incapacității Rusiei de a obține superioritatea aeriană

 

Deocamdată, nici Rusia și nici Ucraina nu pot întrebuința aviația la întreaga capacitate pentru a putea sprijini forțele care acționează terestru. În prezent, pe front situația este echilibrată, deși rușii încearcă să desfășoare acțiuni ofensive, fapt care ne-ar face să credem că dețin inițiativa strategică.

Dar situația nu va rămâne așa în viitorul apropiat -  următoarele două-trei luni. Deja, Rusia, în materie de echipamente militare pierde pe zi mai mult decât poate produce în materie de mijloace pentru lupta terestră. În ceea ce privește calitatea pregătirii militarilor de pe front, situația este și mai gravă. Profesioniștii, care au început războiul și erau pregătiți și aveau un moral bun, mare parte fie au murit, fie sunt răniți, în incapacitate de a lupta.

În schimb Ucraina, primește din ce în ce mai mult sprijin occidental. Cele 130 de tancuri Leopard par puține acum, dar sunt doar începutul. La acestea se adaugă și pregătirea militarilor ucraineni în țările NATO. Acestea sunt două exemple larg vehiculate în media, dar sprijinul NATO este mult mai solid de-atât.

Din acest moment, timpul curge în favoarea Ucrainei, iar Rusia a conștientizat acest lucru, dar nu de acum, ci din toamna trecută când au început înfrângerile.

5. Mii de mil... (trupe-ruse-de-ocupatie-02_85183100.jpg)

Forțele ruse de ocupație. Sursa foto: Twitter OSINTdefender

Forțele ruse vor intra în apărare. De aceea au nevoie de Bahmut, de Avdeevka și de Vugledar. Sunt puncte tari în teren, care pot fi apărate mai ușor. De aceea au construit fortificații, nu doar în Zaporojie, la sud de Nipru și în Crimeea, ci chiar pe teritoriul lor în regiunea Belgorod, limitrofă cu Ucraina. Se tem de ce este mai rău, pentru că știu că nu pot acoperi ritmul actual al pierderilor.

Tancurile vechi pe care Rusia le aduce în aceste zile pe front, fabricate la finalul anilor 1940, nu sunt nicidecum pentru ofensivă, pentru că după câțiva km se strică, iar logistica pentru ele este un coșmar. Sunt pentru apărare, urmând să fie folosite pe post de tunuri fixe sau pot juca chiar rol de ținte false,  pentru a întârzia cât se poate de mult avansul ucrainenilor.

Și aici apare rolul Chinei și al vizitei președintelui Xi Jinping în Rusia. China fie furnizează ajutor militar, fie vine cu un plan de înghețare a luptelor sau cu orice care îi câștigă timp Rusiei. Totuși, un timp pe care Rusia nu îl mai are. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, declara că dacă Rusia nu câștigă acest război, se va dezintegra, în timp ce șeful companiei militare private, Evgheni Prigojin, declara că Bahmutul este cheia întregului front. A uitat însă să specifice că nu pentru Ucraina este cheia, ci pentru apărarea forțelor ruse, dar cu condiția să îl câștige.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Portul ucrainean Reni, aflat pe Dunăre la granița cu România. Foto: Wall-Street.ro
EXCLUSIV
Rusia atacă Gurile Dunării. Ce urmează pentru România? Contraamiralul Constantin Ciorobea, la Obiectiv EuroAtlantic
Acordurile Turciei cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite schimbă situația de securitate în regiune
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
De ce trebuie contracarată China? Chifu: Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă infanteria dispensabilă - tactica Rusiei - ar fi replicată de China
Armata sudaneză respinge inițiativa Kenyei privind dislocarea unei forțe de menținere a păcii la Khartoum
România se alătură statelor care vor oferi „angajamente de securitate” Ucrainei. Obiectiv clar: Eliberarea Ucrainei și înfrângerea Rusiei
Rusia lovește în portul ucrainean Reni, la granița cu România. Sursa foto: Point.md.
EXCLUSIV
Unde nu ar trebui să poată bombarda Rusia, deși a trecut de mult de linia roșie
Republica Centrafricană a aprobat prezența militară a Rusiei pe teritoriul său. Kremlinul exploatează la maximum retragerea trupelor franceze din Africa
După 10 ani de exploatare, rușii vor moderniza racheta balistică intercontinentală de tip Bulava, cu lansare de pe submarin
EXCLUSIV
Ucraina în NATO, dar când? Integrarea în Alianță sau înfrângerea în fața Rusiei și dispariția. Iulian Chifu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
În mod neașteptat, Iranul declară că susține integritatea teritorială a Ucrainei
Posibilă explicație pentru refuzul Germaniei de a trimite trupe și în România: Bundeswehr are mai puțin de 20 de mii de militari gata de luptă
Rusia a reușit să taie elanul Georgia pentru aderare la NATO. Infiltrarea serviciilor ruse, narativul Kremlinului și experiența Ucrainei au debusolat Tbilisi
Tîlvăr: România a semnat trei documente. Hubul F-16, un comandament regional pentru forțele speciale și un centru climatic care e mai important decât pare
Germania anunță prima sa Strategie privind China: Reducerea dependenței economice de China
Președintele rus Vladimir Putin și fostul dictator Muammar Gaddafi, în timpul vizitei lui Putin în Libia în 2008. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Radu Carp: Putin e obsedat de sfârșitul violent a lui Gaddafi. De ce nu de cel a lui Saddam Hussein? Există o diferență importantă
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Mass-media ucraineană aduce noi critici la adresa NATO: O alianță fără un plan de acțiune. Summitul NATO de la Vilnius a fost un eșec pentru Ucraina
China, pericolul din umbră. NATO menționează pentru prima dată amenințarea nucleară chineză
Modelul israelian ar putea fi propunerea administrației Biden pentru protecția Ucrainei
Răspunsul NATO pentru pericolul rusesc: La Vilnius sunt așteptate cel puțin trei decizii concrete
NATO are nevoie urgent de un nou concept de descurajare a Rusiei. Cel vechi a dus la războiul din Ucraina – raport GLOBSEC
Expert polonez, despre deciziile pe care NATO ar trebui să le ia la summitul de la Vilnius: De 30 de ani avem dreptate în privința Rusiei
Grupul Wagner caută traducători în arabă și franceză: Mercenarii nu renunţă la activităţile lor din Siria
EXCLUSIV
Ce rămâne după rebeliunea lui Prigojin: Începe să se clatine Rusia lui Putin? Profesorul Radu Carp, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Generalul (r.) Marius Crăciun: Armata României are probleme
Excelența Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasador al Republicii Coreea în România. Foto: Guvernul României
EXCLUSIV
Ambasadorul Coreei de Sud în România: Avem aliați comuni și probleme de securitate asemănătoare. Să ducem Parteneriatul Strategic la următorul nivel
China vrea mai multe activități cu Rusia. După invadarea Ucrainei, Rusia a devenit tot mai mult „partenerul junior” al relației chino-rusă
Putin are aliați peste tot în Europa. Vechile prietenii, călite cu gaze și sprijin, ajută planul A al Rusiei: Europa de Est, la granițele din 1997
Germania și Polonia poartă discuţii anevoioase pentru un centru de reparații dedicat tancurilor Leopard promise Ucrainei
NATO răspunde amenințării Rusiei și anunță cele trei Planuri Militare Regionale. România, parte din Planul Regional ”Sud-Est”

Ştiri Recomandate

Bilanț catastrofal pentru ruși după atacul cu Storm Shadow în Crimeea: Ucraina l-a eliminat pe Comandantul Flotei Mării Negre, împreună cu alți 34 de ofițeri
Tancul Abrams este în Ucraina. Zelenski: Primele tancuri americane sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front
Francezii dau lovitura cu prima dronă din lume care va neutraliza minele marine. Thales va înzestra Franța și Marea Britanie cu noile vehicule subacvatice
Depozit rusesc de muniție lovit la aproape 150 de km de linia frontului: Ucrainenii au distrus depozitele de la uzina rusă Yunost
Rusia se transformă treptat în lagărul sovietic: Opozantul Vladimir Kara-Murza, transferat în Siberia pentru a-și ispăși pedeapsa de 25 de ani
Relansarea programului MGCS, mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, o prioritate absolută pentru Franta și Germania
Un fragment dintr-o rachetă S-300 a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria separatistă
Raport ISW: Putin i-ar fi ordonat ministrului rus al Apărării să oprească contraofensiva ucraineană până la începutul lunii octombrie
Nu e cel mai bun moment pentru F-35: Problemele în asigurarea întreținerilor au făcut ca aeronava să fie operațională doar jumătate din timpul necesar
Zelenski despre producția comună de arme cu SUA: Ceea ce a fost o fantezie va deveni realitate
Rusia spune că trupele sale din Nagorno-Karabagh au dat dovadă de „eroism” în timp ce Armenia pune sub semnul întrebării alianța sa cu Rusia
F-35A și Eurofighter au arătat cum decolează împreună de pe o autostradă din Finlanda (Foto/Video)
Think-tank australian: China conduce detașat în domeniul cercetărilor privind tehnologiile critice de apărare
Fregata Regina Maria, sursă foto: Centrul de Televiziune şi Film al MApN
EXCLUSIV
Ce se întâmplă cu fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria după ce România a anulat contractul corvetelor Gowind 2500
Forțele Aeriene ale SUA au testat o dronă cu inteligență artificială (Foto/Video): Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe
Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 15 - 22 septembrie
Forțele Navale Americane au adus în Danemarca sistemul de rachete Mid-Range Capability, cunoscut și sub numele de Typhon
Compania de stat Rostec a furnizat Ministerului rus al Apărării un “radar zburător” modernizat de tip A-50U
Grupul de Forțe Est al armatei ucrainene: Tăiem rutele logistice rusești pe frontul din Bakhmut
Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS: Ţinta sunt sistemele ruseşti de apărare aeriană din Crimeea
Rușii au spus stop programului rachetei balistice hipersonice Zmeevik. Rezistența Ucrainei a dat planurile Rusiei peste cap
Transferul de rachete ATACMS către Ucraina, un subiect blocat între declaraţii oficiale şi zvonuri mediatice
Vizita efectuată de Zelenski la Washington dezvăluie "diviziunea strategică" dintre Ucraina și Statele Unite: Au făcut o obsesie pentru eliberarea Bahmutului
Legiferarea cenzurii ruse. Posibilitate de exprimare a opiniilor critice față de Armata rusă și alte structuri de forțe tinde către zero
Forțele ucrainene pentru operații speciale, primele detalii despre operaţiunea "Capcana de Crabi" care a vizat cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră
Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei
Următoare generaţie de sisteme de arme este tot mai aproape: Marina germană a încheiat cu succes testele unei arme laser de mare putere
Ucraina va recupera Bakhmutul și încă două orașe în actuala campanie de contraofensivă – Zelenski
Primele imagini cu momentul atacului asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagra: Rachetele Storm Shadow au lovit cu precizie
Transportoare blindate poloneze Rosomak pentru Ucraina. SUA confirma transferul şi numărul blindatelor
Deși nu au terminat de construit submarinele nucleare strategice din clasa Borey, rușii fac proiecte pentru înlocuirea acestora
În ciuda mai multor controverse anterioare, tancurile Leopard 1A5 ajung la Forțele Armate Ucrainene: Se comportă chiar mai bine decât T-64