Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patru motive pentru care aviația rusă nu a obținut superioritatea în Ucraina și de ce timpul nu ține cu Rusia. Intrarea în apărare - inevitabilă
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Recent, doi înalți generali americani din Forțele Aeriene au concluzionat la unison că Rusia nu a performat în războiul contra Ucrainei, deoarece nu a obținut superioritatea aeriană.
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Este vorba despre comandanții Aviației americane din Pacific (PACAF) și din Europa-Africa (USAFE),  generalii cu patru stele, Kenneth Wilsbach și James Hecker, care au remarcat acest lucru în cadrul unei conferințe organizate săptămâna aceasta de Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale al Forțelor Aeriene ale SUA.

Wilsbach a subliniat că problemele Rusiei în Ucraina atât în logistică, cât și în lupta de la sol, sunt o consecință a lipsei superiorității aeriene, în timp ce Hecker a apreciat că dacă Rusia și-ar fi impus superioritatea aeriană la începutul conflictului, și-ar fi asigurat și supremația aeriană, iar Ucraina ar fi fost terminată militar cu mult timp în urmă.

 

De ce Rusia nu a putut obține superioritatea aeriană?

 

2. Foto: Mini... (rusia-avioane-aviatia-militara_78696200.jpg)

Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

În urma acestei afirmații făcute de cei doi înalți generali americani, care probabil se află între primele 10 – 15 persoane din lume cele mai bine informate, se pune întrebarea cum de a fost posibil ca Rusia, a doua mare puterea aeriană a lumii, cu de peste 10 ori mai multe avioane de luptă decât Ucraina, să nu își poată impune cel puțin superioritatea aeriană?

Întrebarea este una fundamentală, deoarece, dacă se obține răspunsul că actualul nivel foarte avansat al sistemelor de apărare antiaeriană nu mai permite nimănui obținerea superiorității aeriene, atunci operațiile militare vor intra în impas în marea lor majoritate și vor fi caracterizate de mari pierderi de vieți omenești și distrugeri.

 

1.1. Ucrainenii și americanii au mers pe cel mai rău scenariu și s-au pregătit din timp pentru conflict. Au contat și sancțiunile economice la adresa Rusiei, care au încetinit ritmul de pregătire al armatei.

 

Înainte de a intra în explicații de natură operațională, tehnică și tactică, trebuie să precizăm că, după pierderea Crimeei și a unei părți din Donbas în 2014 - 2015, liderii politici și militari ai Ucrainei nu s-au îndoit nicio clipă că țara lor va fi atacată de Rusia cu toată forța ei, inclusiv cu arme nucleare. De atunci, în Ucraina a început un amplu proces de construire a apărării. Două exemple, în acest sens sunt cele mai elocvente.

După prima zi de război, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Zalujnii, i-a mulțumit generalului Mujenko, care a condus armata ucraineană între 2014 și 2019, perioadă decisivă în lansarea planurilor cele mai adecvate de pregătire, fără de care Ucraina nu ar fi fost în postura de a rezista . Al doilea exemplu este longevitatea extraordinară în funcție a fostului comandant al Forțelor Aeriene ucrainene, generalul-colonel Serghei Drozdov, între iulie 2015 și august 2021, cel care a supervizat construirea unui sistem de apărare antiaeriană dovedit deosebit de eficace și de rezilient în primele luni de război, dând restului forțelor armate ucrainene protecția necesară pentru a lupta și a respinge ofensiva, iar NATO și aliaților dându-le timpul necesar pentru a trimite arme și ajutoare.

Ar mai fi de adăugat ceva, care a contat foarte mult și fără de care Ucraina actuală nu ar mai fi existat. SUA au estimat că Rusia va ataca Ucraina și au oferit, în anii premergători invaziei, un sprijin militar relevant ucrainenilor. Între timp, Europa a creditat acest scenariu de invazie cu șanse mai mici, considerând că sancțiunile vor afecta semnificativ economia rusă și vor duce la descurajare. Totuși, trebuie ținut cont că fără sancțiunile din perioada 2014 – 2021, armata Rusiei era și mai puternică iar astăzi, războiul poate era deja câștigat de Rusia.

 

1.2. Mutarea în alte poziții a aviației și mijloacelor de apărare antiaeriană ucrainene, chiar înainte de atacul din dimineața de 24 februarie, a salvat Ucraina.

 

În zilele de dinaintea invaziei, SUA au avertizat repetat, că operația rusă este iminentă. Președintele Zelenski a înțeles acest lucru și la Conferința de Securitate de la Munchen cu patru zile înainte de atac, a făcut un ultim apel către comunitatea internațională de a nu se ajunge la război. China, singura țară care putea determina Rusia să se întoarcă din drumul său, fie a eșuat în a opri Rusia, fie nu a dorit să facă acest lucru.

Lucrurile erau decise din partea Rusiei, dar ceea nu se știa precis, era data și ora începerii ofensivei. Cu mai puțin de 24 de ore înainte de atacul masiv cu rachetele și aviația din dimineața de 24 februarie, Ucraina a aflat și această informație. Direcția de Informații a Armatei (GUR) a avut un agent infiltrat în Rusia la nivel înalt. Acesta a aflat că la ora 4.00 a.m. începe atacul, iar unul dintre obiective este aerodromul Antonov de lângă Kiev. Astfel, Ucraina a avut timpul necesar să mute exact înainte de atac instalațiile de apărare antiaeriană și aviația.

6. -imagine fara descriere- (stinger_42668000.jpg)

Din nefericire, agentul ucrainean care a reușit să avertizeze Ucraina la timp a fost ucis pe 5 martie chiar de persoane din Serviciul ucrainean de Securitate (SBU), în timp ce se pregătea pentru o altă misiune deosebit de periculoasă, deși fusese deconspirat. De ce GUR a riscat agentul deconspirat pentru o nouă misiune și de ce nu i-a asigurat o protecție adecvată în propria țară este greu de spus. Poate din disperare, iar la începutul lui martie 2022, când a avut loc asasinatul, în Ucraina era multă disperare.

Rezultatul salvării majorității apărării antiaeriene și aviației ucrainene se cunoaște.

După prima lună de război a devenit clar că Rusia nu reușise să-și impună superioritatea aeriană. Coloana militară cu o lungime de 60 de km care se apropia amenințător de Kiev a rămas la discreția artileriei ucrainene, care a tocat-o sistematic. Aviația nu a reușit să-i asigure acoperirea aeriană, iar forțele terestre rusești nu au reușit să se protejeze singure pe timpul marșului, perioadă când sunt cel mai vulnerabile, nefiind desfășurate pentru luptă.

O soartă asemănătoare au avut și cele două coloane care au reușit să pătrundă prin nord-estul Ucrainei și să ajungă până la Brovarî, la 10 km E-NE de Kiev. Rușii, fără acoperire aeriană nu au spart apărarea orașului Cernihiv, în nord-estul Ucrainei. Dacă rușii controlau Cernihivul, se ajungea la încercuirea completă a Kievului. În Marea Neagră, desantul maritim fără aviație nici măcar nu a încercat să debarce. Harkovul a rezistat și el.

Desigur, se pune întrebarea de ce ucrainenii nu au rezistat peste tot. Răspunsuri sunt de la caz la caz, dar în principiu se poate afirma cu un grad mare de certitudine că pe direcțiile vitale, ucrainenii au concentrat cele mai multe forțe, trebuind să sacrifice alte direcții considerate mai puțin importante. Pur și simplu, pentru atât le-a ajuns tehnica și oamenii să apere. A fost doar o chestiune de alegere.

 

1.3. Sistemele ucrainene S-300 și Buk, salvate în prima zi de război, au blocat rușilor spațiul aerian înalt din care operează în special bombardierele strategice, în timp ce lansatoarele portabile (MANPAD) și complexe antiaeriene de tipurile Strela-10 și Osa ale Forțelor Terestre au interzis aviației tactice ruse să atace de la înălțimi medii și mici.

 

3. Avioane ru... (mig-29-avioane-rusia_96603000.jpg)

Avioane rusești de tip MiG-29, foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Prima mare nereușită a aviației tactice rusești, apare chiar la începutul războiului și este eșecul întrebuințării rachetelor antiradiolocație în distrugerea sistemelor ucrainene de apărare antiaeriană S-300 și Buk. Dacă această misiune reușea, atunci bombardierele strategice rusești ar fi intrat frecvent (foarte probabil zilnic) deasupra Ucrainei și ar fi lovit ținte de importanță strategică și operațională cu bombe nedirijate - muniție ieftină pe care Rusia o are din belșug. Altfel, atacă cu rachete de croazieră de două-trei ori pe lună, iar numărul acestora nu este suficient pentru a produce efecte distructive la scară mare asupra forțelor armate ucrainene.

De ce rachetele antiradiolocație rusești nu și-au atins țintele? O posibilitate este că aceste rachete nu sunt suficient de precise sau pot fi ușor înșelate de contramăsurile electronice ucrainene. O altă explicație este că pur și simplu rușii au prea puține rachete de acest tip și le folosesc decât atunci când sunt absolut siguri că ținta există. Desigur, există și ipoteza ca ucrainenii să manevreze foarte mult mijloacele lor antiaeriene strategice (S-300) aflate relativ aproape de linia frontului (cum este în cazul apărării orașelor Harkov, Odessa, Zaporojie și Dnepr) astfel încât timpul de expunere al unui mijloc să fie relativ mic, insuficient pentru ca avioanele să se ridice de la sol și să le identifice.

Cu toate acestea, rușilor le-a rămas varianta incursiunilor cu aviația tactică la mică și medie altitudine, fie pentru a susține trupele de la sol, fie pentru a lovi independent ținte în adâncime, fără însă a deține controlul aerian asigurat de supremație sau cel puțin de superioritatea aeriană. Nu au reușit să facă nici acest lucru deoarece, ucrainenii au avut foarte multe lansatoare antiaeriene portabile (MANPAD), mare parte primite din SUA și Marea Britanie. Sistemele Strela-10 și Osa au făcut aproximativ același lucru ca și MANPAD, dar principalul lor avantaj este radarul ce descoperă țintele aeriene care zboară la joasă altitudine în proximitatea liniei frontului.

În plus, aviația ucraineană de vânătoare a angajat curajos aviația rusă, blocând la începutul războiului tentativele de raiduri masive și trimițând un mesaj clar că sunt pregătiți pentru astfel de angajamente.

 

1.4. Totuși, Rusia a evitat să-și angajeze în lupte toată aviația tactică (raportul fiind de 10:1), pierzând posibilitatea de a copleși atât apărarea antiaeriană, cât și aviația ucraineană.

 

Văzând că nu reușește să își impună superioritatea aeriană, Rusia putea decide să întrebuințeze aproape toată aviația tactică de care dispune. Până când au început să vină masiv din Occident lansatoarele MANPAD și sistemele germane Ghepard, Rusia a avut la dispoziție cam una la două luni, în care putea aduce mult mai multă aviație pe front. Dar nu a făcut-o.

Un prim răspuns este că a crezut că nu va fi nevoie. În acest caz, se pare că evaluarea a fost greșită. O altă variantă este că, în mod normal, o țară cum este Rusia nu-și poate angaja toată aviația tactică pe o singură direcție, rămânând doar la adăpostul armelor nucleare. Totuși, în al doilea război mondial, Rusia a riscat strategic, dislocând toate forțele armate din Extremul Orient pentru a le aduce în zona europeană de confruntare cu Germania. Atunci s-a bazat pe informații potrivit cărora, Japonia nu avea de gând să o atace. Posibil, acum serviciile de informații rusești să fi aflat că situația stă altfel decât în al doilea război mondial? Poate nu se va afla niciodată acest lucru sau poate se va afla peste mulți ani. Desigur, există și varianta, potrivit căreia Rusia nu prea mai avea ce să aducă, deoarece aeronavele operaționale erau cu mult mai puține decât se știa. Acest lucru nu ar reprezenta o mare noutate, după modul cum a decurs războiul până acum, din partea Rusiei.

 

Mai poate Rusia obține superioritatea aeriană, acum?

 

5. Avioane ru... (su-35-2_31848100.jpg)

Avioane rusești de tip Su-35

Dacă Rusia nu a reușit la începutul războiului să obțină superioritatea aeriană, în momentul de față este o misiune aproape imposibilă. Chiar dacă ucrainenii nu mai au S-300, au sosit din Occident sistemele antiaeriene NASAMS, Hawk, Crotale, iar în curând apare Patriot și SAMP/T. Și vor mai veni și altele. NATO de-abia s-a încălzit în materie de apărare antiaeriană pe care o va trimite Ucrainei, deși sunt vehiculate termene relativ mari pentru fabricarea acestor arme sofisticate.

În acest sens, generalul american James Hecker preciza că, „pe termen scurt, trebuie doar să ne asigurăm că Rusia nu obține superioritate aeriană”.

Rusia nu are, momentan, suficiente arme capabile să elimine apărarea antiaeriană ucraineană, iar pe termen scurt, chiar și mediu, nu se întrevede că va le putea produce în cantitățile necesare. Totuși, Rusiei îi rămâne varianta de a procura rachete antiradiație performante din China, deși nu se cunoaște nici despre acestea dacă într-adevăr pot depăși sistemele occidentale.

În plus, chiar dacă China ar avea această tehnologie avansată, nu se poate presupune că va fi dispusă să o dea Rusiei. Sunt de luat în calcul posibile sancțiuni la adresa Chinei din partea SUA, UE și a aliaților lor, dar nu poate fi neglijată nici varianta că de fapt, China nu ar fi foarte interesată ca Rusia să câștige acest război. O Rusie slăbită de război este de preferat la orice graniță în schimbul unei Rusii învingătoare și revanșarde.

 

Implicații ale incapacității Rusiei de a obține superioritatea aeriană

 

Deocamdată, nici Rusia și nici Ucraina nu pot întrebuința aviația la întreaga capacitate pentru a putea sprijini forțele care acționează terestru. În prezent, pe front situația este echilibrată, deși rușii încearcă să desfășoare acțiuni ofensive, fapt care ne-ar face să credem că dețin inițiativa strategică.

Dar situația nu va rămâne așa în viitorul apropiat -  următoarele două-trei luni. Deja, Rusia, în materie de echipamente militare pierde pe zi mai mult decât poate produce în materie de mijloace pentru lupta terestră. În ceea ce privește calitatea pregătirii militarilor de pe front, situația este și mai gravă. Profesioniștii, care au început războiul și erau pregătiți și aveau un moral bun, mare parte fie au murit, fie sunt răniți, în incapacitate de a lupta.

În schimb Ucraina, primește din ce în ce mai mult sprijin occidental. Cele 130 de tancuri Leopard par puține acum, dar sunt doar începutul. La acestea se adaugă și pregătirea militarilor ucraineni în țările NATO. Acestea sunt două exemple larg vehiculate în media, dar sprijinul NATO este mult mai solid de-atât.

Din acest moment, timpul curge în favoarea Ucrainei, iar Rusia a conștientizat acest lucru, dar nu de acum, ci din toamna trecută când au început înfrângerile.

5. Mii de mil... (trupe-ruse-de-ocupatie-02_85183100.jpg)

Forțele ruse de ocupație. Sursa foto: Twitter OSINTdefender

Forțele ruse vor intra în apărare. De aceea au nevoie de Bahmut, de Avdeevka și de Vugledar. Sunt puncte tari în teren, care pot fi apărate mai ușor. De aceea au construit fortificații, nu doar în Zaporojie, la sud de Nipru și în Crimeea, ci chiar pe teritoriul lor în regiunea Belgorod, limitrofă cu Ucraina. Se tem de ce este mai rău, pentru că știu că nu pot acoperi ritmul actual al pierderilor.

Tancurile vechi pe care Rusia le aduce în aceste zile pe front, fabricate la finalul anilor 1940, nu sunt nicidecum pentru ofensivă, pentru că după câțiva km se strică, iar logistica pentru ele este un coșmar. Sunt pentru apărare, urmând să fie folosite pe post de tunuri fixe sau pot juca chiar rol de ținte false,  pentru a întârzia cât se poate de mult avansul ucrainenilor.

Și aici apare rolul Chinei și al vizitei președintelui Xi Jinping în Rusia. China fie furnizează ajutor militar, fie vine cu un plan de înghețare a luptelor sau cu orice care îi câștigă timp Rusiei. Totuși, un timp pe care Rusia nu îl mai are. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, declara că dacă Rusia nu câștigă acest război, se va dezintegra, în timp ce șeful companiei militare private, Evgheni Prigojin, declara că Bahmutul este cheia întregului front. A uitat însă să specifice că nu pentru Ucraina este cheia, ci pentru apărarea forțelor ruse, dar cu condiția să îl câștige.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Stoltenberg: Aliații ar trebui să ofere Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro pe an, atât timp cât va fi nevoie
Securitate made in Suedia. Kievul pregătește terenul F-16 cu ”miniAWACS-uri” Saab 340B care văd jumătate din Ucraina. Urmează Gripen
Rusia șicanează capabilitățile spațiale americane prin plasarea de “sateliți inspectori” pe orbite extrem de apropiate
generalul (r.) Dan Grecu
EXCLUSIV
Uite Patriot, nu e Patriot. De ce se joacă oficialii din România cu subiectul „Patriot pentru Ucraina”? Generalul Dan Grecu vine la #ObiectivEuroAtlantic
De ce ne temem de o înfrângere categorică a Rusiei și de destrămarea ei. Argumentul armelor nucleare: „Oare nu sunt deja în mâini greșite?”
Sirena, pilot de F-35, pentru #DefenseRomania: Piloții voștri vor apăra România cu avioane uluitoare
Cât de posibilă este trimiterea de militari în Ucraina? Radoslaw Sikorski: Trebuie să-l facem pe Putin să încerce să ghicească în privința intențiilor noastre
Se intensifică apelurile pentru ca administrația de la Washington să permită Ucrainei efectuarea de atacuri cu arme americane asupra teritoriului rusesc
Rusia și Belarus desfășoară exerciții comune cu participarea unor structuri de aviație și apărare antiaeriană. La manevrele din Belarus vor lua parte avioane și elicoptere rusești
Polonia va construi un "scut estic" pentru a monitoriza și consolida apărarea de-a lungul frontierelor cu Rusia și Belarus
Bulgaria a cerut o extindere a prezenței NATO în regiunea Mării Negre: Nicio altă regiune nu a fost atât de grav afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei
NATO ar lua în considerare închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei, dar nu a luat încă nicio decizie. Ce ţări sunt dispune să-şi asume acest angajament?
Aliații nu și-au respectat toate promisiunile față de Ucraina. Jens Stoltenberg: Ajutorul militar a fost marcat de întârzieri
Statele baltice nu exclud să-și trimită militarii în Ucraina dacă Rusia obține succese semnificative (Der Spiegel)
China și Brazilia au prezentat propria soluție a războiului din Ucraina. Cele 6 puncte ale „declarației de la Beijing”
Gen. Ben Hodges: Căderea Ucrainei ar fi eșecul nostru. Vom vedea Armata României apărând Moldova? Nici polonezii nu vor sta cu mâinile în sân
Franța a testat pe neașteptate cea mai recentă rachetă de croazieră nucleară, ASMPA-R
Baltica ne arată ce ar însemna pentru România o Rusie la Gurile Dunării: Rusia modifică unilateral granițele cu două state NATO în Marea Baltică
Statele Unite reconfirmă importanța strategică a Danemarcei: U.S. Navy a repetat desfășurarea sistemului de rachete MRC Typhon pe insula daneză Bornholm
Demonstraţie de forţă în Marea Egee (Foto/Video): Armata turcă își încordează mușchii în timpul exercițiului EFES-2024
Cum justifică China desfăşurarea amplelor manevre militar de lângă Taiwan (Foto/Video): Exercițiile reprezintă ”o pedeapsă puternică pentru forțele separatiste”
La Washington cresc presiunile asupra administrației Biden pentru a permite Ucrainei să lovească obiective militare aflate pe teritoriul Rusiei
Rusia a început exercițiile cu arme nucleare tactice în zona Mării Negre
Suedia refuză sa ofere Ucrainei sisteme Patriot: Este o resursă limitată și ar afecta în mod semnificativ propria apărare
Sisteme Patriot pentru Ucraina? Iohannis: Nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană
Generalul Gheorghiță Vlad: Există riscul escaladării conflictelor militare. România trebuie să accelereze înzestrarea forțelor armate
Cum pot fi contracarate agresiunea Rusiei și provocarea Chinei? Prin coridoare militare și economice ce leagă Marea Baltică, Neagră și Adriatică
Un sistem dislocat de SUA şi în România apără acum portul plutitor construit în largul Fâşiei Gaza: M-LIDS are misiunea de a intercepta dornele inamice
Şeful Statului Major interarme al SUA, răspuns ferm: Nu intenţionăm să trimitem instructori militari în Ucraina, dar agresiunea Rusiei nu trebuie lăsată necontrolată
S-a propus Pactul pentru Marea Neagră: Modernizarea Marinei române cu ajutorul SUA și al Europei și rolul portului Constanța în contracararea Rusiei

Ştiri Recomandate

Cinci state europene conduse de Franța au semnat achiziția în comun de sisteme Mistral 3. Ușa rămâne deschisă și României
Un MiG-29 ucrainean a lansat în premieră bombe ghidate americane ghidate GBU-62 JDAM-ER (Video). Ucrainenii au publicat imagini video
La nivel european creste interesul pentru tancurile de ultima generatie: Companiile de apărare grecești și germane încheie o alianță pentru îmbunătățirea tancului Leopard 2A8
Kinjalul rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Aliații trebuie să colaboreze intens: Armele cu adevărat hipersonice, abia peste 20 de ani
Casa Albă confirmă că Ucrainei i-a fost permis să atace teritoriul Rusiei cu sisteme de arme americane: Ce impact are decizia luată de SUA şi ce condiţii sunt impuse?
Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, despre cu ar arăta viitorul câmp de luptă: Direcțiile cheie de dezvoltare sunt interoperabilitatea și experiența operațională comună
Trupele ruse au lovit din nou cu rachete și drone ținte din adâncimea teritoriului ucrainean. În 10 regiuni din Ucraina au fost anunțate alerte aeriene
Încă trei F-16 olandeze au aterizat în România (Foto). Olandezii au aproape o escadrilă de F-16 la Centrul de pregătire de la Baza 86 Borcea
Franța pariază pe inteligența artificială militară care va face diferența curând. Francezii construiesc cel mai rapid supercomputer din Europa
Nimeni nu neglijează lupta aeriană: Dogfight între F-35, F-16 sau Rafale. Piloții au primit într-un plic doar coordonatele unde trebuie să ajungă
Vin primii piloți ucraineni de F-16 în România după ce au zburat pe Alpha Jet: Detalii privind numărul lor și stadiul pregătirii din România
Se separă apele în lume: Rusia e de azi oficial în alianță militară cu Coreea de Nord. Teoretic, în cazul unui conflict cu NATO, Kim intervine
Pentru oricine știe să citească o hartă e limpede că pericolul vine de la Răsărit. Câți pterodactili zboară, joi, din CSAT
Ministrul Tîlvăr salută desemnarea Hanwha și a „Tunetului românesc” K9 ca marii câștigători în achiziția României de obuziere
Ungaria promite să “facă Europa mare din nou”: Împreună suntem mai puternici decât despărțiți
Ucrainenii ar fi lovit cu rachete Neptun ținte rusești la mai puțin de 15 km de podul Kerci
Președintele chinez Xi vrea să continue combaterea corupției în cadrul Armatei chineze și întărirea loialității forțelor armate
Situația din regiunea Harkov se întoarce în favoarea Ucrainei datorită ajutorului acordat de Occident: Ucrainenii au schimbat tactica şi utilizează intens bombe ghidate
Klaus Iohannis mai candidează o zi la șefia NATO. Anunțul privind o posibilă retragere va fi făcut abia după CSAT-ul de mâine
Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Ucrainenii au reuşit să doborâre un UAV Lancet cu o dronă FPV
Ankara își reiterează cererea ca SUA să nu mai susțină "Unitățile kurde" și anunță că nu va permite alegeri în zonele controlate de SDF
Armata israeliană anunță că au fost aprobate planurile operaționale pentru un atac în Liban
ISW explică de ce Mosova acuză oficiali militari de rang înalt din Ucraina de crime: Rusia considera că statul ucrainean nu există și nu ar trebui să existe ca entitate politică separată
Europa se adaptează lecției Ucraina și noului tip de război: Importanța Forței de reacție rapidă și patru priorități ale războiului modern
Strategia NATO pentru Ucraina: Avem angajamente foarte ambițioase pe care ni le asumăm ca Alianță
Faceți cunoștință cu noul Super Hercules, cisternă. Lockeed atinge o bornă incredibilă de 2.700 de avioane C-130 livrate iar România e parte din program
Arde un nou depozit petrolier în Rusia. Dronele ucrainene au provocat un incendiu de 3.2 mii metri pătrați în Rostov (Foto/Video)
Americanii se „mobilizează în liniște” într-un stat vecin Israelului. SUA își întăresc efectivele în Iordania, stat partener al SUA și Israel
Ce tipuri de arme primește Rusia din Coreea de Nord și cum ajung ele pe teritoriul rus în timp ce Occidentul e legat de mâini și de picioare
Rezultate oficiale finale la europarlamentare în România: PSD-PNL câștigă la distanță mare, dar și SOS trece la limită pragul
România deține deja 2 sisteme Patriot „gata de luptă” din 4. În 48 de ore va fi anunțată și decizia oficială privind livrarea unui sistem Ucrainei
Un pas important în consolidarea capabilităților Forțelor Armate Române: MApN a comandat UAV-urile germane Vector
pixel