Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patru țări europene sprijină statele din Sahel în lupta împotriva jihadiștilor
30 apr, 14:44
Patru state europene - Spania, Franţa, Italia şi Germania - şi-au reafirmat vineri voinţa de a continua cooperarea, mai ales în domeniul securităţii, cu ţările din Sahel, transmite AFP, citând un comunicat comun publicat la Madrid.
Militar francez în timpul unei operațiuni în Sahel. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris

'Vom continua iniţiativele existente pentru a sprijini armatele din regiune, precum şi jandarmeria şi forţele de securitate internă în operaţiunile lor, în formare, instruire şi întărirea capacităţilor lor, în special în legătură cu respectarea procedurilor judiciare şi a drepturilor omului', declară cele patru guverne în comunicat, emis cu puţin timp după sosirea în Spania a trupurilor celor trei europeni asasinaţi în această săptămână în Burkina Faso.

'În faţa ameninţărilor persistente la adresa securităţii şi a provocărilor socio-economice complexe din regiunea Sahel, care cer răspunsuri urgente, ne reiterăm angajamentul să ne întărim sprijinul în cadrul unei abordări transversale care uneşte securitate, guvernanţă, stabilizare şi dezvoltare', adaugă textul.

Doi jurnalişti spanioli şi un irlandez, preşedintele unui ONG de protecţie a faunei sălbatice, au fost ucişi la începutul săptămânii după o ambuscadă asupra unei patrule anti-braconaj în estul statului Burkina Faso.

Europenii, care realizau un documentar despre braconaj, se adaugă unei lungi liste de occidentali (jurnalişti sau colaboratori) victime în ultimii ani ale atacurilor atribuite în general unor grupări jihadiste.

Şefa diplomaţiei spaniole, Arancha Gonzalez Laya, a informat joi despre un comunicat în care o grupare jihadistă revendica atentatul, însă ministrul a cerut guvernului din Burkina Faso o anchetă pentru ca 'toate faptele să fie clarificate'.

Ţara vest-africană este confruntată din 2015 cu atacuri jihadiste, care afectează de asemenea Mali şi Niger.

Țările care formează grupul G5 Sahel sunt Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei
Artileriștii antiaerieni români le-au prezentat militarilor americani sistemele Gepard ale Armatei (Foto)
Rusia a început producerea unui avion pentru conducerea trupelor în cazul unui război nuclear
SUA au testat noile rachete ale sistemului Aegis, similar celui amplasat la Deveselu: Una din două ținte balistice a fost interceptată
Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane
Fără apă și fără curent. Zeci de persoane au scandat împotriva regimului în Iran
Primul submarin construit de Taiwan, cu sprijin american, va fi lansat la apă în 2023
China admite că relația sa cu SUA este în „impas” iar cele două puteri se confruntă cu „dificultăţi serioase”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro