Pe calea păcii: Turcia și Grecia lansează discuții pentru rezolvarea diferendelor spinoase dintre cele două țări membre NATO
Ministrul turc de externe Hakan Fidan și omologul său grec Giorgos Gerapetritis au convenit, după întâlnirea lor de vineri, să continue discuțiile dintre cele două țări pentru armonizarea diferențelor cu privire la multe dosare spinoase, în prim-plan aflându-se demarcarea frontierelor maritime comune.
Există diferende de lungă durată între cele două țări cu privire la chestiuni care includ începutul și sfârșitul platoului continental, resursele energetice, migrația, zborurile peste Marea Egee și insula Cipru divizată etnic.
Grecia și Turcia sunt vecine și membre ale NATO, dar au o istorie de ostilitate, iar după ani de tensiuni, cele două țări au căzut de acord în decembrie anul trecut asupra unei foi de parcurs pentru relansarea relațiilor.
Gerapetritis și Fidan, care s-au întâlnit vineri la Atena, au explorat posibilitățile ca cele două țări să lanseze discuții menite să delimiteze granițele lor maritime.
Ministrul grec de Externe a declarat într-o conferință de presă comună cu Fidan că "au încercat să ajungă la o abordare principială a unei probleme dificile și fundamentale, dar pozițiile lor sunt încă diferite și problema va fi discutată din nou într-o întâlnire viitoare".
Grecia spune că cele două țări trebuie doar să discute problema delimitării unei zone economice exclusive și a limitelor platoului continental. Turcia recunoaște impulsul pozitiv al relațiilor, dar spune că mai sunt și alte probleme de discutat.
"Există multe probleme interconectate în Marea Egee pe care trebuie să lucrăm și să ne străduim să le rezolvăm", a spus Fidan, "nu le putem rezuma doar la delimitarea granițelor maritime sau a zonelor economice exclusive".
Atena și Ankara susțin în prezent că vor să mențină deschise canalele de comunicare, să promoveze comerțul și să lucreze pentru a rezolva problemele care întrețin dezbinarea lor, în special cele privind zona Mării Egee. De asemenea, părțile intenționează să consolideze cooperarea în domeniile securității și migrației.
Gerapetritis a subliniat că oficialii din Grecia și Turcia vor avea o nouă rundă de discuții la Atena pe 2 și 3 decembrie, în timp ce cele două țări se pregătesc să organizeze un consiliu de cooperare la nivel înalt în Turcia la începutul anului viitor.
Înainte de a încheia conferința de presă cu o îmbrățișare rară, cei doi miniștri au declarat că speră ca Ankara și Atena să își poată rezolva problemele prin dialog.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News