Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pensionar norvegian, suspectat că ar fi cules informaţii despre submarinele nucleare ruseşti
03 apr, 10:56
Justiţia rusă a început marţi procesul unui pensionar norvegian suspectat că ar fi cules informaţii despre submarine nucleare ruseşti, într-un dosar de spionaj care a generat tensiuni între Rusia şi Norvegia, informează AFP.
Frode Berg, 63 de ani, un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia.

Frode „Berg a cules informaţii despre submarinele nucleare ale flotei ruse, pe care le-a primit de la un angajat al unei instituţii din Apărare care acţiona sub controlul serviciilor secrete", a declarat procurorul Milan Digaiev pentru agenţia de presă Interfax.

La ieşirea de la prima audiere, norvegianul a dat asigurări că aceasta a decurs „foarte bine", conform agenţiei de presă norvegiene NTB.

„El nu îşi recunoaşte vina. Este mulţumit că procesul a început, sperând că totul se va termina curând", a declarat avocatul său rus Piotr Anaşkin, citat de agenţiile de presă ruse.

Frode Berg, 63 de ani, un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, a fost arestat în decembrie 2017.

În decembrie 2018, un fost poliţist rus, acuzat că i-ar fi transmis informaţii, a fost condamnat la 13 ani de muncă silnică de un tribunal moscovit.

Avocatul norvegian al lui Frode Berg, Brynjulf Risnes, a declarat pentru AFP că clientul său pledează „nevinovat de acuzaţiile de spionaj".

Acesta a admis deja că a ajutat serviciile norvegiene, făcând oficiul de curier în mai multe rânduri, dar asigură că el nu ştia ceea ce transporta şi „nu a înţeles că sunt tentative de spionaj norvegiene", potrivit lui Brynjulf Risnes. „El credea că banii pe care îi livra aveau un alt scop", continuă avocatul.

Risnes se declară pesimist cu privire la şansele unei achitări a clientului său, dar speră că Moscova şi Oslo ar putea „reglementa pe cale diplomatică" o eventuală eliberare sau un transfer în Norvegia.

Detenţia lui Berg a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, ţări care au o scurtă frontieră terestră şi au în general relaţii de bună vecinătate.

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia
Polonia îşi face propria armată cibernetică