Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Pensionar norvegian, suspectat că ar fi cules informaţii despre submarinele nucleare ruseşti
03 apr 2019 / 10:56
Justiţia rusă a început marţi procesul unui pensionar norvegian suspectat că ar fi cules informaţii despre submarine nucleare ruseşti, într-un dosar de spionaj care a generat tensiuni între Rusia şi Norvegia, informează AFP.
Frode Berg, 63 de ani, un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia.

Frode „Berg a cules informaţii despre submarinele nucleare ale flotei ruse, pe care le-a primit de la un angajat al unei instituţii din Apărare care acţiona sub controlul serviciilor secrete", a declarat procurorul Milan Digaiev pentru agenţia de presă Interfax.

La ieşirea de la prima audiere, norvegianul a dat asigurări că aceasta a decurs „foarte bine", conform agenţiei de presă norvegiene NTB.

„El nu îşi recunoaşte vina. Este mulţumit că procesul a început, sperând că totul se va termina curând", a declarat avocatul său rus Piotr Anaşkin, citat de agenţiile de presă ruse.

Frode Berg, 63 de ani, un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, a fost arestat în decembrie 2017.

În decembrie 2018, un fost poliţist rus, acuzat că i-ar fi transmis informaţii, a fost condamnat la 13 ani de muncă silnică de un tribunal moscovit.

Avocatul norvegian al lui Frode Berg, Brynjulf Risnes, a declarat pentru AFP că clientul său pledează „nevinovat de acuzaţiile de spionaj".

Acesta a admis deja că a ajutat serviciile norvegiene, făcând oficiul de curier în mai multe rânduri, dar asigură că el nu ştia ceea ce transporta şi „nu a înţeles că sunt tentative de spionaj norvegiene", potrivit lui Brynjulf Risnes. „El credea că banii pe care îi livra aveau un alt scop", continuă avocatul.

Risnes se declară pesimist cu privire la şansele unei achitări a clientului său, dar speră că Moscova şi Oslo ar putea „reglementa pe cale diplomatică" o eventuală eliberare sau un transfer în Norvegia.

Detenţia lui Berg a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, ţări care au o scurtă frontieră terestră şi au în general relaţii de bună vecinătate.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Marina elenă, sursă foto: Hellenic Navy
EXCLUSIV
Jocul de putere în Mediterană: Acord istoric al Greciei și mutările Franței prin care Parisul i-a dat Turciei șah
Autoritatea palestiniană condamnă acordul dintre Israel şi Emiratele Unite şi cere o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe
Franţa mobilizează două avioane Rafale şi două nave militare în estul Mediteranei
Zeci de mii de persoane au continuat acţiunile de protest în marile orașe din Belarus
Turcia trimite liderilor UE și NATO scrisori cu privire la situația din estul Mediteranei
'Acord de pace istoric', semnat de Israel și EAU, sub egida SUA
Erdogan acuză politica lui Macron și spune că Franța are intenții coloniale în Liban
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro