Ucraina trebuie să decidă asupra mobilizării de noi soldaţi pentru a face faţă războiului cu Rusia, a declarat miercuri secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit Agerpres și Reuters.
Primele pierderi nord-coreene au avut loc în luptele din zona a trei sate din regiunea Kursk, unde Rusia încearcă de patru luni să învingă o incursiune ucraineană, a declarat HUR(GUR), într-o postare publică pe aplicația de mesagerie Telegram. Cel puțin trei militari nord-coreeni au dispărut în jurul altui sat Kursk, a spus GUR.
Acestea sunt primele victime raportate de când Pentagonul și Ucraina au anunțat că Coreea de Nord a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Rusia pentru a o ajuta în războiul de aproape 3 ani.
Ulterior, Pentagonul a venit cu precizări. Trupele nord-coreene au intrat în luptă alături de forţele ruse la Kursk, iar Washingtonul are indicii că militari nord-coreeni au fost uciși şi răniți.
„Evaluăm că soldații nord -coreeni s-au angajat în lupte în Kursk... avem indicii că au suferit victime, atât uciși, cât și răniți”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.
Ryder a spus că nu are detalii despre numărul victimelor nord- coreene.
Nord-coreenii, pe care dictatorul nord-coreean Kim Jong-un i-a trimis în Rusia pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei, folosesc tactici de război învechite, dar sunt bine pregătiți fizic, spun militarii unității ”Khorne Group” din Brigada 116 Mecanizată, citați de NV.
”Tactica nord-coreenilor pe câmpul de luptă este „durerea și curajul””, se arată în mesaj, o aluzie la faptul că echipamentul și antrenamentul nord-coreenilor sunt învechite, în schimb militarii sunt curajoși.
De asemenea cei din Brigada 116 spun că nord-coreenii „Nu au fost antrenați pentru utilizarea dronelor pe câmpul de luptă” (practic nu sunt pregătiți pentru războiul modern) și „Își poartă armele ca și cum ar fi o pușcă Mosin-Nagant”, celebra pușcă Mosin-Nagant fiind o armă veche, utilizată din perioada Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Singura întrebare este cine va termina primul. Obuzele noastre și UAV-urile sau infanteriei lor”, au subliniat luptătorii ucraineni.
Șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării Andriy Kovalenko declară că militarii nord-coreeni sunt trimiși pe post de carne de tun.
„Rușii îi aruncă în luptă în Kursk fără vehicule blindate. Tacticile sunt următoarele: sunt adunați în aterizări și conduși să asalteze zone înguste din mai multe direcții în același timp”, se spune în raport.
Kovalenko a remarcat că există pierderi semnificative în rândul armatei nord-coreene.
„Dimpotrivă, liderii militari ruși încearcă să evite știrile despre eșecurile armatei nord-coreene și fac totul pentru a vorbi despre „acțiunile lor de succes” în timp ce ascund pierderile”, a adăugat el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ucraina trebuie să decidă asupra mobilizării de noi soldaţi pentru a face faţă războiului cu Rusia, a declarat miercuri secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit Agerpres și Reuters.
Consilierii președintelui ales al SUA, Donald Trump, propun planuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care includ cedarea unor părți din teritoriu Rusiei și încetarea posibilității de aderare a Ucrainei la NATO, potrivit unei analize Reuters.
Ministerul sudanez al Apărării a acuzat Emiratele Arabe Unite că furnizează Forțelor de Sprijin Rapid (RSF - o grupare paramilitară creată în 2013 care reunește mai multe miliții și care are ca scop declarat lupta împotriva rebelilor din regiunea Darfur a Sudanului) drone avansate cu rază lungă de acțiune echipate cu rachete ghidate.
Militanții au preluat controlul unor părți ale teritoriului din Siria, reînviind războiul civil care a rămas latent de ani de zile. Ofensiva surpriză din nord-vestul Siriei este condusă de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), una dintre cele mai mari grupări militante care se opun guvernului președintelui Bashar al-Assad.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 03.12.2024, că, în conformitate cu Planul de pregătire pentru luptă al Forțelor Armate ale Federației Ruse, în estul Mării Mediterane, au fost executate exerciții comune ale Forțelor Navale și Forțelor Aerocosmice, care au inclus lansări de rachete de mare precizie.
Kremlinul vrea să arate tuturor că este foarte determinat să continue războiul din Ucraina și, duce ce recent Vladimir Putin a aprobat alocarea pentru apărare a peste 30% din bugetul național, Ministerul rus al Apărării anunță că intenționează să desfășoare încă 300.000 de militari în Ucraina, după finalizarea unui “amplu program de pregătire militară”.
Baza Forțelor Navale ruse de la Tartus din Siria este crucială pentru sprijinul acordat regimului Assad și ambițiilor sale pe scena mondială. Schimbarea dramatică a liniilor frontului din Siria pune acum baza în pericol. Există indicii că Rusia și-ar fi evacuat navele militare.
Forțele ruse susțin că Ucraina a utilizat un nou tip de dronă kamikaze în recentele atacuri aeriene, după ce resturile unei astfel de drone au fost prezentate într-o informare publicată de mass-media rusă care sugera că ar putea fi un model care nu a mai fost văzut anterior, dezvoltat special pentru forțele ucrainene.
Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a raportat că Rusia a lansat cel puțin 70 de rachete balistice nord-coreene KN-23 asupra Ucrainei de la începutul invaziei.
Statele Unite vor trimite Ucrainei trei tipuri diferite de sisteme de amplasare la distanță a minelor antipersonal, potrivit The New York Times. Acestea sunt obuze de artilerie de 155 mm numite Area Denial Artillery Munition (ADAM), sisteme portabile pentru plasarea câmpurilor de mine mixte MOPMS (MOdular Pack Mine System) și sistemul de minare Volcano.
Armata israeliană îşi extinde prezenţa în centrul Fâşiei Gaza, construind baze militare şi distrugând sute de clădiri palestiniene, dezvăluie publicaţia americană The New York Times pe baza analizei imaginilor din satelit.
Avioane siriene şi ruseşti au bombardat luni intens sectoarele rebele din nord-vestul Siriei, omorând 11 civili, printre care şi copii, după pierderea oraşului Alep de către regim, în urma unei ofensive neaşteptate desfăşurate de insurgenţi, a comunicat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citată de Agerpres și AFP. Tot azi Kremlinul a transmis „sprijinul necondiționat” pentru Bashar al-Assad. Iranul și-a manifestat și el „sprijinul necondiționat” pentru dictatorul sirian.
Olaf Scholz se află în ceea ce probabil va fi ultima sa vizită la Kiev în calitate de cancelar german.
O declarație surprinzătoare a fost făcută de fostul secretar general al NATO și viitor președinte al Conferinței de securitate de la München, Jens Stoltenberg, către portalul Table.Briefings.
Două miliții irakiene loiale Iranului iau în considerare desfășurarea de forțe în Siria, considerând că potențiala lor implicare este vitală pentru protejarea „axei rezistenței”. Un purtător de cuvânt al miliției a avertizat că instabilitatea din Siria s-ar putea extinde în Irak, justificând o acțiune urgentă
Mai mult de jumătate dintre ocupanții ruși morți, ale căror nume au fost identificate de jurnaliști și voluntari, nu erau înrolați în Armata rusă înainte de invadarea militară a Ucrainei.
Evenimentele din Siria au luat o întorsătură neașteptată, sâmbătă. Gruparea islamistă ”Hayat Tahrir al-Sham” (HTS) a reușit să cucerească aproape toată provincia Idlib și, în ciuda atacurilor siriene și rusești - și controlează Alep, al doilea oraș ca mărime al țării.
Armata siriană a raportat sâmbătă că zeci de militari din rândurile sale au fost ucişi în timpul unui atac al insurgenţilor în nord-vestul Siriei şi că rebelii au reuşit să pătrundă în mari porţiuni din oraşul Alep, forţând armata să se redesfăşoare, transmit Agerpres și Reuters.
Ucraina retrage de pe linia frontului un lot de proiectile de 120 mm pentru mortiere grele după ce soldații au raportat defecte.
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, i-a promis ministrului rus al apărării, Andrei Belousov, asistență continuă pentru țara sa în invazia împotriva Ucrainei.
Avioane de luptă ale Siriei şi Rusiei - aliată a Damascului - au bombardat sâmbătă în zori diferite cartiere ale oraşului Alep, situat în nordul Siriei, după ce facţiuni de opoziţie înarmate, susţinute de Turcia, au preluat controlul asupra unei mari părţi a oraşului după patru zile de lupte, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează Agerpres și EFE.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat NATO să ofere garanţii de protecţie teritoriului ucrainean sub controlul său cu scopul de "a încheia faza fierbinte a războiului", transmite Agerpres și AFP.
La periferia orașului Simferopol, a fost înregistrată o explozie puternică a unui obiectiv necunoscut situat în apropierea aerodromului local. Imagini cu momentul exploziei au fost publicate pe reţele de socializare. În Dimineața zilei de 29 noiembrie, în jurul orei 9:00, canalele locale de Telegram au publicat imagini cu o explozie care seamănă din punct de vedere vizual cu detonarea combustibilului unei rachete, care poate fi observată în momentul în care sisteme de rachete antiaeriene sunt distruse.
În primele ore ale zilei de 29.11.2024, în portul rusesc Tuapse din Ținutul Krasnodar, au fost semnalate mai multe explozii, după care s-a ridicat un nor dens de fum. Pe rețelele de socializare se vorbește despre faptul că o navă militară rusească ar fi fost lovită în port, în urma atacurilor cu drone ucrainene. Conturile locale de pe rețelele de socializare au raportat un atac cu 20 de drone aeriene, toate fiind doborâte.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ameninţat joi cu un "război intens" în cazul încălcării armistiţiului cu gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah, după două luni de război deschis cu mişcarea armată libaneză susţinută de Iran, relatează Agerpres și AFP.
Unitățile speciale din cadrul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (HUR), au distrus sistemul radar rus 48Ya6-K1 Podlyot, amplasat în peninsula Crimeea ocupată temporar, a cărui valoare este de cinci milioane de dolari.
Autoritățile din estul Libiei caută mai multă deschidere față de Statele Unite fără a ignora alianța cu Rusia, ceea ce s-a reflectat în vizitele repetate ale oficialilor din cele două țări în regiune, în special vizitele adjunctului ministrului rus al apărării Iunus-Bek Evkurov în orașul Benghazi.
Administraţia preşedintelui Joe Biden pregăteşte un pachet de ajutor militar în valoare de 725 milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat miercuri pentru Reuters, notează Agerpres, doi oficiali americani, în contextul în care preşedintele în exerciţiu caută să consolideze guvernul de la Kiev înainte de a părăsi funcţia în ianuarie.
În cursul nopții și al dimineții de 28.11.2024, trupele ruse au lansat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra unor obiective energetice și civile de pe teritoriul Ucrainei. Loviturile au vizat, îndeosebi, infrastructura energetică a statului ucrainean.
Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front în războiul cu Rusia, ale cărei trupe mai numeroase şi mai bine echipate înaintează în estul Ucrainei şi recuperează din terenul pierdut în regiunea rusă de graniţă Kursk, a declarat miercuri un oficial din cadrul administraţiei americane citat de Agerpres și Reuters.
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 16 decembrie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.
Patru senatori americani, republicani şi democraţi, condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România şi îşi exprimă sprijinul pentru ţara noastră în lupta pentru integritatea procesului electoral.
Direcția de informații militare a Ucrainei (HUR) a comunicat luni că aproximativ 30 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți, în weekend, în lupta împotriva armatei ucrainene din regiunea de graniță Kursk.
Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat luni, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
India ar putea face o alegere surpriză în privința viitoarelor aeronave de luptă pe care Forțele Aeriene doresc să le achiziționeze. Cele mai mari șanse pare să le aibă varianta propusă de Suedia, cu aeronava JAS-39 Gripen.
Un prim lot de 38 de tancuri M1A2T Abrams fabricate în SUA - parte a unui pachet de achiziții militare din SUA - a sosit ieri în portul Taipei.
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat în cadrul unei reuniuni a Ministerului Apărării că departamentul trebuie să fie pregătit pentru „orice evoluție, inclusiv un posibil conflict militar cu NATO în Europa în următorul deceniu”. „Acest lucru este evidențiat de deciziile luate la summitul NATO desfășurat în luna iulie a acestui an. De asemenea, este reflectat în documentele doctrinare ale SUA și ale altor țări NATO”, a spus Belousov.
Sâmbătă, petrolierul rusesc Volgoneft 212, care are la bord 4.000 de tone de produse petroliere s-a rupt în jumătate în strâmtoarea Kerci, lângă Peninsula Crimeea ucraineană. O oră mai târziu, petrolierul Volgoneft 239 a eșuat și el.
Potrivit ziarului britanic The Financial Times, care citează date obținute de la platforma rusă de date de piață Import Genius, în perioada martie 2018 - septembrie 2019, Banca Centrală a Siriei a transferat cantități mari de dolari și euro în Rusia, pe calea aeriană.
În dimineața zilei de 15 decembrie, drone cu rază lungă de acțiune au atacat din nou ținte din Groznîi, capitala Republicii Cecene. O serie de materiale video au fost publicate pe internet. Mai exact, o înregistrare video arată o aeronavă Aeroprakt A-22 Foxbat transformată în dronă de atac care zboară deasupra clădirii OMON (în rusă „unitatea specială de poliție”).
Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de pensionare pentru magistrați.
Agențiile de informații ucrainene au distrus un tren rusesc care transporta 40 de cisterne de combustibil în partea ocupată de Rusia a regiunii Zaporojie la 14 decembrie, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent. Sursa a declarat că scopul operațiunii a fost de a întrerupe o linie de aprovizionare utilizată de rusi pentru a transporta combustibil din Crimeea în regiunea Zaporojie.
Israelul a lovit noaptea trecuta un depozit de arme din Tartus, Siria. Israelul a vizat instalații, echipamente și depozite militare cu mai mult de 60 de atacuri aeriene de la căderea regimului Assad, iar ultimul său atac a provocat explozii violente.
În primele ore ale zilei de 14 decembrie, o operațiune de sabotaj ucraineană îndrăzneață ar fi lovit un element-cheie al forțelor aerospațiale ruse la baza aeriană Krimsk. Potrivit Direcției principale de informații a Ucrainei (GUR), misiunea a urmărit să provoace daune semnificative aviației militare ruse.
În ultimii ani s-au pus în mișcare forțe pe care doar un conflict global le mai poate sătura. Patrulaterul roșu Moscova-Beijing-Teheran și Phenian e hotărât să schimbe ordinea mondială pe cale militară. Liderii occidentali par să fi înțeles pericolul, însă sunt obligați să vină cu măsuri prudente, de teama amplificării reacțiilor de respingere din partea societății, care oricum se manifestă sub forma mișcărilor radicale, extremiste.
Avioanele Su-27 ucrainene vizează obiecte importante din punct de vedere strategic ale Federației Ruse, utilizând muniție americană, mai exact mortalele bombe cu planare GBU-39 SDB.
Deși România credea că este protejată de ingerințele Rusiei în politica internă, fiind țara cu cel mai puternice sentimente pro-SUA, pro-NATO, pro-UE și anti-rusesc din zona ei de lume, iar intențiile conducerii Rusiei privind România sunt imposibil de materializat și au greutate neglijabilă - realitatea ultimelor alegeri a demonstrat cu totul altceva.
Elementele și evoluțiile globale, care au cea mai mare greutate pentru zona în care este situată România – Europa de sud-est, în ordinea descrescătoare a greutății lor sunt următoarele: politica externă a SUA; politica internă și externă a Uniunii Europene; situația din țările vecine României, în special războiul din Ucraina; și intențiile conducerii Rusiei.
Trupele ruse desfășoară o ofensivă în direcția Pokrovsk practic fără oprire de aproximativ 10 luni.
Guvernul României a adoptat vineri două proiecte din domeniul apărării naționale, care privesc spaţiul aerian naţional şi cadrul pentru desfăşurarea de operaţiuni militare pe teritoriul naţional.
Imediat, propaganda rusă a început să rostogolească informații false.
În dimineața zilei de duminică, 15 decembrie, dronele au atacat Groznîi (Republica Cecenă, Federația Rusă). Potrivit surselor ruse, una dintre țintele atacului a fost baza trupelor speciale de poliție OMON.
În luna mai a acestui an președintele în funcție al SUA Joe Biden a anunțat oficial că Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, după mai multe luni în jurul acestor avioane de luptă s-a creat o întreagă telenovelă. Așa cum ne așteptam încă de atunci, F-16 nu a fost un game changer în Ucraina, dar e binevenit pentru ca forțele de apărare ucrainiene să facă față atacului brutal și neprovocat al ocupantului rus.
Dacă Rusia pierde Siria, ar putea viza Libia ca o nouă locație pentru baze militare.
Moscova a amenințat în mod repetat cu noi anexări dacă Ucraina nu acceptă, practic, să capituleze.
Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (HUR) a confirmat că Rusia a început să folosească soldați nord-coreeni în operațiuni ofensive în regiunea Kursk, în principal ca parte a unităților maritime și aeriene combinate. Cu toate acestea, potrivit agenților ucraineni, soldații RPDC se luptă cu bariera lingvistică.
Forțele luptătoare din Siria aflate sub conducere kurdă, aliate cu Statele Unite, au doborât luni, 9 decembrie, o dronă MQ-9 Reaper aparținând Air Force, după ce au identificat-o în mod eronat ca fiind o amenințare. Potrivit informațiilor de pe platformele de socializare, drona americană ar fi fost confundată cu un aparat Bayraktar turcesc vizat.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu insistă că ocuparea zonei tampon ONU este temporară, până când securitatea graniței cu Israel este garantată.
Fostul fotbalist Kavelashvili devine președintele Georgiei, o lovitură adusă aspirațiilor europene ale micului stat din Caucazul de Sud.
Serviciul Securității de Stat din Abkhazia susține că a reținut un cetățean român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei.
Publicația Financial Times a informat, pe 13.12.2024, că Rusia își retrage o parte din forțele sale dislocate în Siria. Jurnaliștii britanici au ajuns la această concluzie în urma analizării unor imagini din satelit ale bazelor și coloanelor de echipamente militare.
Probabil, în viitorul apropiat, forțele Phenianului vor primi ordin să participe la operațiuni de asalt în direcția Kursk.
Forțele Terestre (US Army) și Marina (US Navy) au efectuat cu succes primul test de luptă al rachetei hipersonice cu rază lungă Dark Eagle.
Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de suspendare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP.