Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iarna asta cu siguranță nu va fi mai ușoară pentru Ucraina: Câte rachete și drone Shahed a strâns Rusia pentru atacuri asupra orașelor ucrainene
Strategica
Data publicării:
În luna septembrie 2023 a fost stabilit un record în ceea ce privește numărul de drone de atac kamikaze de tip Shahed lansate de Rusia spre Ucraina. Analiștii publicaţiei ucrainene Defense Express au estimat că Rusia a lansat 503 drone pentru a ataca Ucraina în septembrie. Acest atac este considerabil mai mare decât precedentul, desfăşurat în luna mai a acestui an, când au fost lansate aproximativ 400 de drone.
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Cu toate acestea, ceea ce vorbește de la sine este faptul că a existat o scădere semnificativă a numărului de rachete de croazieră lansate de Rusia spre orașele ucrainene în octombrie.

Există un motiv întemeiat pentru toate acestea, deoarece forţele ruse fac stocuri de rachete pentru a efectua atacuri masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, pe perioada toamnei şi a iernii care se apropie.

Publicaţia Ukrainska Pravda a analizat câte rachete și drone Shaheds ar fi putut strânge Rusia pentru iarnă viitoare și ce sisteme are la dispoziție Ucraina pentru a le doborî eficient.

Primul atac cu rachete al Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a avut loc în septembrie 2022, când trei rachete au lovit centrala de energie electrică nr. 5 din Harkov.

Cu toate acestea, se consideră că adevăratul punct de plecare al campaniei atacului cu rachete din iarnă 2022-2023 a fost 10-11 octombrie 2022, când Rusia a tras peste 80 de rachete balistice și de croazieră asupra Ucrainei, provocând 23 de morți și rănirea a peste 100 de civili, ca represalii pentru un atac efectuat de ucrainenii asupra Podului Crimeii.

La acel moment, Ministerul ucrainean al Apărării a estimat că rușii mai aveau 609 din cele 1.844 de rachete ghidate cu precizie, ceea ce înseamnă că 2/3 din arsenalul rusesc fusese utilizat de la începutul războiului.

Oficialii ucraineni au remarcat în repetate rânduri că Rusia "are suficiente rachete pentru mai multe atacuri masive". Între 10 octombrie 2022 și 9 martie 2023, Federația Rusă a efectuat 14 atacuri cu rachete, la intervale de timp cuprinse între o săptămână și câteva săptămâni.

În această perioadă, aproximativ 900 de rachete cu rază lungă de acțiune de diferite tipuri au fost lansate numai împotriva infrastructurilor energetice și civile, iar numărul total (inclusiv loviturile asupra altor obiective militare decât cele aflate pe linia de contact) s-a ridicat la aproximativ 1.100 de rachete.

În plus, Rusia a mai lansat alte aproximativ 600 de rachete de croazieră asupra Ucrainei între mai și august, în urma atacului masiv din primăvară asupra infrastructurii energetice (9 martie 2023).

Un calcul simplu relevă o anumită discrepanță între acest număr și cifrele raportate în declarațiile Ministerului ucrainean al Apărării, spune Ukrainska Pravda.


Au fost impuse sancțiuni economice Rusie, dar stocurile de rachetele pare că nu se termină 


Răspunsul la această întrebare a apărut în vara anului 2023, când Politico a relatat că Rusia a reușit să producă la fel de multe arme de înaltă precizie că în perioada de dinainte de război.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda sancțiunilor occidentale, pe care Rusia a învățat să le ocolească. Microcipurile necesare și alte componente de înaltă tehnologie pentru rachete erau în continuare furnizate prin intermediul unor țări terțe - cea mai mare parte din aceste achiziţii treceau prin China, urmată de Thailanda, Turcia, Maldive, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan și alţi proxy.

Ukrainska Pravda precizează, făcând trimitere la  estimările Serviciului de informații al apărării din Ucraina (GUR), ca Rusia nu numai că a atins niveluri ale producţiei de arme de dinainte de război, dar a crescut și mai mult producția în primăvara anului 2023, când producea 60-70 de rachete cu rază lungă de acțiune pe lună.

Vadim Skibitski, adjunctul șefului GUR, a declarat că Federația Rusă avea 585 de rachete cu rază de acțiune de peste 500 de kilometri în arsenalul său la sfârșitul lunii august 2023.

Stocul includea aproximativ 270 de rachete balistice Iskander, 140 de rachete de croazieră Kalibr și un total de aproximativ 100 de rachete Kh-101, Kh-555 și Kh-55 cu focoase nucleare.

Rușii aveau, de asemenea, aproximativ 75 de rachete hipersonice Kinzhal și 150 de rachete Kh-22, pe care urmăreau să le modernizeze.

Sursele Ukrainska Pravda din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene și GUR consideră că Rusia poate produce aproximativ 100-120 de rachete cu rază lungă de acțiune de diferite tipuri pe lună.

Informațiile din surse deschise sugerează că Rusia a lansat peste 100 de rachete pentru a ataca Ucraina în septembrie și aproximativ 40 în octombrie. Acest lucru înseamnă că Rusia a intrat în "modul economic". Având în vedere volumul producției lunare, se poate presupune că Rusia dispune în prezent de aproximativ 700 de rachete cu rază lungă de acțiune.

Deși Rusia a început într-adevăr să folosească mai puține rachete cu rază lungă de acțiune lansate din avioane strategice sau de pe mare, marea majoritate a atacurilor sunt acum efectuate împotriva infrastructurii cerealiere și portuare aflate în zonele sudice ale Ucrainei.

Rușii folosesc o abordare combinată pentru efectuarea acestor atacuri, utilizând UAV-uri de atac împreună cu rachete antinavă și rachete aer-sol cu rază medie de acțiune (Kh-59, Kh-35 și Onix), care nu sunt incluse în statisticile furnizate de GUR. Una dintre provocările legate de estimarea numărului acestor rachete este faptul că nu există prea multe date cu privire la acestea, iar numărul nu este cunoscut.

Atacurile din partea sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 de la graniță și din zonele adiacente zonelor de luptă rămân un alt pericol pentru infrastructura ucraineană.

 

Dronele kamikaze Shahed sunt încă o problema

 

La sfârșitul lunii august, au apărut informații potrivit cărora Rusia a inceput asamblarea de drone Shahed în Tatarstan (Rusia) și intenționează să producă acolo 6.000 de UAV-uri până în vara anului 2025,1.300 urmând să fie gata până la sfârșitul acestui an.

Inițial, GUR s-a îndoit că Rusia este capabilă să pună în aplicare planuri atât de ambițioase, dar lunile septembrie și octombrie au arătat că fie obiectivele de producție au fost îndeplinite, fie Rusia a primit un alt lot de drone de la Iran.

 

Pe ce sisteme de apărare se bazează acum Ucraina?

 

Spre deosebire de anul trecut, Ucraina intră în această iarnă cu o capacitate de apărare aeriană semnificativ îmbunătățită pentru a contracara rachetele balistice și de croazieră.

Ucraina are două sisteme Patriot de fabricație americană și un sistem SAMP/T de fabricație franceză desfășurate în teren. Un IRIS-T de fabricație germană și sistemul americano-norvegian NASAMS s-au dovedit, de asemenea, a fi excelente.

Generalul Mikola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a postat recent un videoclip cu privire la eficacitatea sistemului de apărare aeriană Hawk.

Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea teritoriului Ucrainei, numărul de sisteme primite până acum este insuficient pentru a putea spune că Ucraina este pe deplin protejată.

Pentru a proteja un oraș cu un milion de locuitori, de exemplu, este nevoie de cel puțin două baterii Patriot. Ucraina are doar două până în prezent, așa că nu putem vorbi despre o apărare aeriană puternică.

,,Ne aflam într-o situație în care suntem forțați să putem accent pe apărarea locală pentru orașele mari care au facilități de infrastructură critică și centrale nucleare. Inamicul va căuta modalități de a ocoli sistemele de apărare", a precizat Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit

Ştiri Recomandate

Câmpul de luptă digital: Ofensiva Telegram şi TikTok a Rusiei pentru erodarea integrității procesului electoral
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
Un tanc Leopard 2A4 a rezista la 10 lovituri cu drone FPV pe frontul din Ucraina, demonstrând superioritatea față de blindatele sovietice
O nouă premieră pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Un avion de vânătoare rusesc Su-30, doborât cu rachete lansate de o dronă navală ucraineană
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
Prioritate pentru Ucraina: Industria ucraineană de apărare a primit ordin să accelereze producția de sisteme balistice
Dincolo de linia frontului: Rusia pregătește un nou tip de agresiune în Ucraina, apelând la războiul informațional și atacuri precise cu drone
Plouă cu bombe de aviație în Ucraina: În luna aprilie, avioanele rusești au lansat asupra teritoriului ucrainean peste 5.000 de bombe ghidate
Campanie masivă de dezinformare, dirijată de Federația Rusă. Sunt folosite inclusiv "clone" care imită site-uri oficiale
Forţele Navale Turce vor să domine militar Marea Mediterană: Obiective asumate, submarine nucleare și intrarea în top 5 puteri navale din lume
În ciuda întârzierilor ajutorului militar occidental, inginerii ucraineni au sprijinit Armata ucraineană: Ruşii au încasat 7000 de atacuri cu diferite tipuri de drone şi arme ucrainene
SUA se pregătesc să ducă aviaţia militară la următorul nivel (Video): Testează deja avioane de vânătoare fără pilot pentru a spori capacitățile F-22 și F-35
Cum se desfăşoară o campanie de recrutare în spionaj pe social media (Video): CIA vrea să intre în casele chinezilor nemulţumiţi de politica Beijingului
Forţele Armate Ucrainene au atacat masiv Crimeea (Foto/Video): Au fost vizate importante baze militare ruseşti şi sisteme de apărare aeriană
Ucraina e dispusă să ajungă la pace, dar nu cu orice cost. Liniile roșii pe care Ucraina le-a trasat și de la care nu va face concesii
Noul SACEUR? Cine e generalul Alexus Grynkewich, fost pilot de F-16 și F-22 cu o bună reputație, susținut de Pentagon pentru cea mai înaltă funcție militară din Europa
Succes în timp record: Cât le-a trebuit francezilor să integreze bombele de mare precizie AASM Hammer pe avioane MiG-29 ucrainene în timp record
Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
Europenii învață lecția navelor ruse transformate în „submarine” (Video). Drona franceză Seaquest, copie a Magura 5 ucraineană, a lovit cu succes o barjă
Din cimitirul aviației, direct în Ucraina. De ce au scos SUA avioane din „cimitirul F-16” și le-au transportat în Ucraina
Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
Rubio: Există progrese, dar Rusia și Ucraina sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace
Nici nu a primit bine Bulgaria primul avion F-16 că l-a consemnat la sol: A fost identificată la bord o defecțiune a unuia dintre sisteme
Franța susține că „singurul obstacol” în calea păcii în Ucraina e Vladimir Putin
Aeronavele de avertizare timpurie ASC 890, ''ochii din cer'' ai aviaţiei ucrainene: Apărarea aeriană a Ucrainei devine mai robustă, iar avioanele F-16 mai letale pentru ruşi
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
Europenii au înţeles că experienţa ucrainenilor trebuie fructificată: Industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone
Noul sistem de arme cu microunde Epirus ExDECS, oferit U.S. Marine Corps pentru a lupta eficient cu roiurile de drone
A spart gheața: Trump aprobă pentru prima dată în actualul mandat vânzarea de arme americane către Ucraina
Franța a luat în serios iniţiativa europeană a autonomiei strategice: A fost prezentat lansator de rachete francez Foudre MLRS ca o alternativă sistemul american HIMARS
pixel