Peskov: Exportul de cereale din Ucraina va fi greu de asigurat fără participarea Rusiei la acord
Pe 31 octombrie, în cadrul unui interviu, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă exportul de cereale din porturile ucrainene poate funcționa fără implicarea Rusiei, având în vedere declarațiile făcute de Turcia în acest sens.
Președintele rus Vladimir Putin, și Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului
„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța navigației în aceste zone, un astfel de acord este greu de menținut fezabil și capătă un alt caracter, mult mai riscant, periculos și negarantat”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
În linie cu poziția oficială a Rusiei, Peskov a încercat să decline responsabilitatea Kremlinului și să acuze Ucraina pentru situația creată în urma atacului cu drone asupra portului militar Sevastopol.
„Vedeți acțiunile părții ucrainene, vedeți că prin aceste acțiuni partea ucraineană urma să perturbe acest acord, urma să submineze atmosfera de securitate și siguranța garantată. Aici trebuie să pornim de la faptul că acțiunile cunoscute ale părții ucrainene au dus la afectarea acordului”, a răspuns acesta.
Rugat să comenteze modul în care Kremlinul vede intenția Turciei de a continua „acordul cerealelor” fără participarea Rusiei, Peskov s-a limitat doar la a declara că „se continuă contactele cu partea turcă, precum și cu ONU, prin departamentele diplomatice și alte departamente”.
Întrucât declarația a lăsat să să se înțeleagă că Rusia ar fi dispusă ca în anumite condiții să revină la acord, la întrebarea directă adresată în acest sens a precizat: "Nu sunt încă pregătit să răspund la această întrebare, nu este una ușoară. Pot doar să spun că vor continua contactele."
În același timp, Peskov a ținut să sublinieze că Rusia își exprimă disponibilitatea de a compensa țările cele mai sărace pentru scăderea volumului de cereale din cauza suspendării participării sale la acest acord, precizând însă că “doar o mică parte din totalul de cereale furnizate în cadrul acestui acord a ajuns în țările cele mai sărace, restul a fost primit de țările mai puțin sărace din Europa. Cum de se întâmplă acest lucru, este o problemă complexă, dificilă și rămâne de rezolvat.”
Foarte probabil, oficialului rus i se vor cere explicații privind acesta ultimă acuzație, deși a devenit o obișnuință ca ieșirile publice ale autorităților ruse să fie presărate elemente de propagandă și cu acuzații nedovedite la adresa statelor care sprijină Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News