Lumea nu neagă faptul că politica revanșard a Federației Ruse împotriva Ucrainei a devenit o provocare pentru securitatea euro-atlantică, iar un spațiu euro-atlantic stabil este imposibil fără o Ucraină puternică, a spus Petro Poroshenko, potrivit kyivpost şi ukrinform.
,,Nimeni nu va nega acum că politica revanșard a Kremlinului împotriva Ucrainei a devenit o provocare comună pentru securitatea euroatlantică și că un spațiu euro-atlantic stabil este imposibil fără o Ucraină puternică, care s-a transformat deja de facto în flancul estic al NATO", a afirmat Poroşenko în cadrul conferinţei internaţionale la nivel înalt 'The Hybrid War Decade: Lessons Learned to Move Forward Successfully.
Rusia, fiind obsedată de ideile sale geopolitice, sporește astăzi pe teritoriul temporar ocupat al Donbasului și în Crimeea anexată, iar tehnologiile care se află acum acolo depășesc cu mult Ucraina și reprezintă o amenințare petru toţi nu doar pentru Ucraina, a subliniat Poroşenko, potrivit ukrinform.
Preşedintele Ucrainei a reamintit că Rusia a folosit Crimeea ocupată ca bază pentru rachetele sale de croazieră, pentru a testat arme de ultimă generaţie și pentru a îmbunătățit metodele de propagandă care o ajută să acopere prezenţa trupelor regulate din Donbas.
În plus, președintele a subliniat faptul că, uneori, în liniște, Marea Azov, unde nu existau motive de conflict, a fost acum activ umplut cu nave de război, unde, potrivit datelor sale, Federația Rusă a practicat un sistem de blocaj al porturilor ucrainene.
Atacurile informațice, încercările de a destabiliza situația din țară, șantajul energetic, embargoul complet și închiderea pieței, impunerea agresivă a agendei sale prin intermediul agenților din sferele politice, culturale și publice, agitarea conflictelor sociale, influența prin structurile religioase sunt doar unele dintre instrumentele Moscovei, care sunt parte ale războiului "hibrid", a adăugat Poroşenko.
În anul 2014, Kievul a revocat statutul de ţară nealiniată al Ucrainei, când autorităţile pro-occidentale au ajuns la putere în ţară, deschizând calea pentru aderarea acestui stat la blocul militar.
Ucraina şi-a stabilit anul 2020 ca termen limită până la care va trebui să se conformeze deplin standardelor NATO într-o serie de domenii, în special securitatea, apărarea, justiţia şi combaterea corupţiei.
În septembrie acest an, parlamentul ucrainean i-a trimis Curţii Constituţionale de la Kiev un proiect pentru includerea intenţiei Ucrainei de a adera la NATO în Constituţia ţării.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News