Piloții ucraineni au început să folosească tactica „nevăstuica sălbatică”. Antiaeriana rusă, obligată să-și închidă temporar radarele
Tactica americană veche de zeci de ani a fost folosită de Forțele Aeriene Ucrainene în încercarea de a elimina radarele și sistemele antiaeriene rusești. Potrivit Business Insider, este vorba de tactica numită ”nevăstuică sălbatică”, care a fost inventată de piloții americani în timpul războiului din Vietnam.
„Nevăstuica sălbatică”, conform Business Insider, implică misiuni cu cu grad foarte ridicat de risc, efectuate de piloții ucraineni. Aceștia execută zboruri tip momeală și zboară la limita frontului pentru a atrage „în acțiune” apărarea antiaeriană inamicului, care se dovedește extrem de activă.
Scopul principal este de a afla pozițiile radarelor ruse și țintire pe care inamicul le va activa pentru a detecta aeronava. Totuși, acest lucru le va dezvălui poziția și piloții îi pot neutraliza.
Potrivit Business Insider, piloții ucraineni încearcă acum să imite această abordare „permițând sistemelor rusești să le detecteze aeronavele”, apoi urmărind undele radar până la sursă pentru a determina pozițiile radarelor rusești. Pasul următor, arată publicația, este utilizarea rachetelor antiradar AGM-88 HARM.
Racheta americană AGM-88 HARM face parte din armamentul avioanelor de vânătoare F-16, dar este integrată și pe aeronavele sovietice ale ucrainenilor.
Potrivit lui Frederik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, totuși, aceste misiuni sunt foarte periculoase pentru „nevăstucile sălbatice” ucrainene, nu în ultimul rând pentru că Forțele Aeriene Ucrainene continuă să întâmpine dificultăți în lansarea rachetelor fabricate în Occident de pe MiG-urile 29 și Sukhoiurile-27 de producție sovietică.
În acest sens, Business Insider, citându-l pe subsecretarul american al Apărării pentru Achiziții, William LaPlante, a raportat că piloții ucraineni trebuie să se bazeze pe iPad-uri pentru a folosi rachete occidentale. „Dar Ucraina învață în mod clar din gândirea militară occidentală”, a menționat Mertens.
HIMARS și Storm Shadow au o ”fereastră” pentru a scăpa de sistemele antiaeriene rusești
Potrivit Business Insider, rachetele HARM sunt acum folosite mai mult pentru a „hărțui” apărarea antiaeriană a Rusiei decât pentru a le distruge. Dar rolul lor este deosebit de important și iată de ce.
„Racheta HARM i-a forțat pe operatorii ruși de apărare aeriană să-și închidă radarele și să se mute pentru a nu fi lovit de rachete”, a declarat Justin Bronk de la Royal United Services Institute (RUSI), un think tank din Londra. „Acest lucru creează o fereastră scurtă în care alte sisteme precum rachetele HIMARS sau Storm Shadow pot ajunge la ținte rusești cu mult mai puțin risc de a fi interceptate de apărarea aeriană rusă”, a adăugat el.
Dar cele mai recente rachete aer-sol HARM pot localiza și angaja radarul inamic chiar și după ce operatorul și-a dezactivat sistemele. Un proiectil care cântărește 350 de kilograme cu o rază de acțiune de aproximativ 150 de kilometri poate distruge apoi complet radarul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News