”Poliție terestră” la granița cu Rusia. Sistemul SAMP/T, trimis în Slovacia și România, primește întăriri: NASAMS va fi desfășurat în Estonia și Letonia
Sistemele de apărare aeriană NASAMS ale Spaniei au sosit în Estonia și vor fi staționate acolo timp de patru luni.
Sistemele spaniole de apărare aeriană NASAMS au fost descărcate în portul estonian Paldiski, notează publicația estoniană ERR.
Oficialii de la Tallinn încearcă să obțină prezența rotativă a sistemelor aliate de apărare aeriană până când va primi sistemele permanente pe care Estonia intenționează să le achiziționeze, a informat postul de televiziune ERR.
„Lucrăm la stabilirea unui mecanism de prezență rotativ pentru sistemul de apărare aeriană, similar misiunii de monitorizare a spațiului aerian din Estonia”, a declarat ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur.
Armata spaniolă are un alt sistem NASAMS și în Letonia, operaționalizat la jumătatea lui 2022. Cele două sisteme vor fi interconectate și vor face parte din apărarea antiaeriană a flancului estic al NATO.
De altfel, Estonia și Letonia au anunțat deja licitații pentru achiziționarea de sisteme proprii, iar deciziile finale sunt de așteptat să fie anunțate în mai.
Sistemele NASAMS sunt deja utilizate în mai multe țări europene, inclusiv Finlanda și Lituania din apropiere, precum și în Ucraina. Sistemul norvegiano-american are o rază de acțiune a radarului de 120 de kilometri, iar rachetele sale au o rază de acțiune de 30, respectiv 50 de kilometri, în funcție de tipul de armament folosit.
Pentru a putea fi utilizate, sistemele de rachete NASAMS trebuie să fie descărcate de pe vehiculele de transport și montate , operațiune care durează aproximativ o oră.
Italia implementează SAMP/T în Slovacia, o completare a sistemului instalat de Franța în România
Misiunea face parte dintr-un pachet de măsuri adoptate de statele NATO pentru a consolida prezența militară pe flancul estic și completează o serie de alte operațiuni similare.
Un exemplu în acest sens este sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T (MAMBA) al forțelor armate italiene, care a fost desfășurat în Slovacia. "Italia și-a desfășurat SAMP/T în Slovacia în luna martie, iar sistemul este acum conectat la arhitectura defensivă a NATO care protejează flancul estic, consolidând și mai mult interoperabilitatea și apărarea colectivă a Alianței", se arată în comunicat.
Trebuie spus că un sistem SAMP/T (MAMBA) al forțelor armate franceze este desfășurat și în România, la Capu Midia. Structura defensivă va contribui la asigurarea misiunilor de apărare antiaeriană a României, fiind integrată în sistemul de apărare antiaeriană aliat.
Sistemul MAMBA sau SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News