Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia intenționează să cumpere două submarine second-hand din Suedia
29 noi, 15:35
Marina Poloneză operează, în  prezent,  patru submarine cu propulsie diesel-electrică din clasa Kobben, achiziționate second-hand din Norvegia, după retragerea acestora din serviciu, în 2001. Construite în anii 1960, aceste submarine au fost modernizate înainte pentru a putea fi transferate în Polonia.

Cu toate acestea, având în vedere contextul de securitate actual din regiunea Marii Baltice şi amenințarea din partea Rusiei, capacitățile acestor submarine Kobben sunt considerate a fi mult prea depăşite. Astfel, pentru a face faţă noilor ameninţări de securitate din Marea Baltica, Polonia a decis să lanseze programul Orka pentru înlocuirea actualelor submarine, potrvit Opex 360.

Prin programul Orka, Varșoviei vrea să achiziționeze trei noi submarine, probabil înarmate cu rachete de croazieră.

Trei competitori în cursă pentru programul Orka

În prezent, discuțiile privind programul Orka se derulează cu trei competitori: grupul francez Naval (submarine Scorpene), suedezii de la Kockums, parte a companiei de apărare Saab Group (noul model de submarin A26 din clasa Blekinge) și germanii de la TKMS ( submarine Type 212/214).

Dar, a priori, marina poloneză ar dori să remedieze deficiențele submarinelor sale Kobben fără să aștepte rezultatul programului Orka.

Potrivit site-ului Defense24.pl, Varșovia intenționează să achiziționeze cele două submarine din clasa Södermanland (A-17) pe care Suedia intenționează să le înlocuiască cu două A-26 construite de Kockums.

Este ceea ce a anunțat Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, la 28 noiembrie. „Cooperarea cu Suedia este cea mai avantajoasă soluție de tranziție în domeniul submarin. Lucrările de analiză sunt deja terminate și negocierile au început ", a precizat el.

Ministrul polonez a asigurat că această achiziție nu va pune sub semnul întrebării programul Orka

Dar sosirea acestor două submarine A-17 în marina poloneză va „întârzia puțin" acest program. Submarinele din clasa Södermanland au 60,5 metri lungime și un deplasament de1500 de tone scufundate și au intrat în serviciu la sfârșitul anilor 1980. Sunt operate de un echipaj format din 24 de oameni și sunt schipate cu 6 tuburi lans-torpile de 533mm și cu 3 tuburi lans-torpile de 400mm.

Ştiri Recomandate

Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană
Criza rachetelor S-400. Turcia ar putea închide baza aeriană Incirlik, ca răspuns la sancţiunile SUA
Macedonia de Nord se cere în UE: "Promisiunile nu mai sunt suficiente"
Zeci de morți după un atac asupra unei baze militare din Niger
Portavionul USS Abraham Lincoln, hărțuit în strâmtoarea Hormuz de nave ale Gărzii Revoluționare Iraniene