Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia vrea să cumpere avioane F-35A. Bugetul pentru Apărare crește de la an la an
30 aug 2019 / 09:37
Până în 2026, Ministerul Apărării Polonez intenționează să aloce aproximativ 185 de miliarde de zloti (47 de miliarde de dolari americani) pentru achiziționarea de noi arme, echipamente militare, iar avioanele de vânătoare de generație a cincea sunt o prioritate majoră, transmite defensenews .
F-35

La 20 de ani după ce Polonia s-a alăturat NATO și, în ciuda integrării unor avioane de vânătoare și a unor vehicule blindate, fabricate în Occident, țara încă folosește unele proiectate de sovietici care datează de pe vremea Pactului de la Varșovia din 1955.

Polonia și alți aliați din Europa de Est își intensifică eforturile de modernizare militară ca răspuns la activitatea rusească de-a lungul flancului estic al NATO și anexarea Peninsulei Crimeea.

Pentru 2019, Ministerul Polonez a stabilit un buget record, la peste 44 de miliarde de zloti, așa cum prevede planul țării de a majora cheltuielile cu apărarea, iar în 2020 bugetul pentru Apărare va fi de 2,1% din produsul intern brut pentru ca, în 2030 să fie preconizat a urca la 2,5%. O pondere semnificativă din cheltuielile de apărare ale țării trebuie să fie direcționate către achiziția de echipamente fabricate de Vest.

Pentru Varșovia, achiziția potențială a avioanelor din generația a cincea este unul dintre proiectele de top de modernizare a flotei. În mai, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că ministerul a trimis o scrisoare către SUA cu privire la planul de la Varșovia de a achiziționa 32 de aeronave F-35A. Acestea urmează să înlocuiască avioanele învechite, sovietice, Su-22 și MiG-29.

Vezi și: Polonia solicită în mod oficial aeronave de luptă F-35A

Ştiri Recomandate

Bazei 90 Transport Aerian, o unitate de elită a României. Generalul Stănciulescu: S-au efectuat modernizări cu fonduri naționale și internaționale
Rusia încearcă să 'împingă' Norvegia din Svalbard și acuză Oslo de activități anti-rusești
Atac armat în Germania: Cel puțin opt morți în urma a două incidente armate
Egiptul ridică un zid înalt de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza
Rusia se opune unei declarații de încetare a focului în Siria. Schimburi de insulte la ONU
Două bombardiere rusești Tu-22M3 pe distanţe lungi au survolat Marea Neagră
Erdogan anunță o 'operațiune iminentă' în Siria. Rusia avertizează Turcia că se îndreaptă către 'cel mai negru scenariu'
Piloții US Air Force au primit noi arme modulare GAU-5A