Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pompeo, discuții cu membrii Consiliului de Securitate ONU: Se pregătea o operațiune de anvergură
04 ian, 11:29
 Secretarul de stat american Mike Pompeo a dat asigurări vineri că Statele Unite vor 'dezescaladarea' după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, relatează AFP.

 Şeful diplomaţiei americane a afirmat de asemenea la CNN că generalul Soleimani pregătea în regiune o 'acţiune de anvergură' care ameninţa 'viaţa a sute de americani'.

'Ştiam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informaţii', a insistat el. Pompeo şi-a petrecut ziua de vineri sunându-i pe liderii lumii, reamintind, de fiecare dată, 'angajamentul' SUA faţă de 'dezescaladare'. Secretarul de stat american a discutat în special cu omologii săi francez, chinez, rus, britanic şi german, precum şi cu preşedinţii afgan Ashraf Ghani şi irakian Barham Saleh.

 

SUA mulțumesc prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman

 

El i-a mulţumit de asemenea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru sprijinul 'de neclintit şi pentru recunoaşterea ameninţărilor agresive şi permanente reprezentate de forţa irakiană Al-Qods' a Gardienilor Revoluţiei. Departamentul de Stat al SUA a anunţat totodată că a desemnat Assaib Ahl al-Haq, sau 'Liga Virtuoşilor', drept organizaţie teroristă. Este vorba de una dintre cele mai importante facţiuni ale Hashd al-Shaabi (Forţele de mobilizare populară), care regrupează paramilitari pro-Iran sub tutela statului irakian. Activele sale, precum şi cele aparţinând a doi lideri ai săi, au fost prin urmare 'blocate', iar americanii au interdicţie să facă tranzacţii cu această grupare şi cu reprezentanţii săi. Gruparea este 'în mare parte finanţată şi antrenată' de Forţa Al-Qods a Gardienilor Revoluţiei, aceştia din urmă fiind la rândul lor desemnaţi de către Washington drept organizaţie teroristă din aprilie 2019, a precizat Departamentul de Stat.

În noaptea de joi spre vineri, Mike Pompeo a publicat pe Twitter un video despre care a susţinut că arată irakieni 'dansând în stradă' pentru a celebra moartea lui Qassem Soleimani. Generalul iranian a fost ucis vineri pe un drum de acces la aeroportul internaţional din Bagdad. Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat personal ordinul ca Soleimani să fie ucis. Iranul a promis imediat că va 'răzbuna' moartea acestuia., scrie Agerpres.

Ştiri Recomandate

Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară
Coronavirus | Elveţia mobilizează armata. Cea mai mare mobilizare de după Al Doilea Război Mondial
România, prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE
Ministrul Nelu Tătaru: Avem o discuţie pentru management militar la Deva
Două firme românești din industria de apărare au dezvoltat un prototip de scaner termic
Coronavirus | O întreagă garnizoană a Armatei Serbiei este infectată
Coronavirus | Comisia Europeană lucrează la o strategie de ieşire coordonată din izolare
Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite