Pe fondul tensiunilor cu Turcia, Grecia şi SUA au semnat un pact care permite accesul extins al militarilor americani în bazele greceşti
La sfârşitul săptămâni trecute, SUA şi Grecia au semnat un pact care le permite să-şi consolideze legăturile militare şi care vizează, sub o formă sau alta, respingerea expansiunii turceşti în Marea Mediterană, după un an de tensiuni generate de intenţia regimului Erdogan de a explora petrol şi gaze în apele greceşti şi cipriote.
Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia
Acordul a fost semnat joi la Washington de secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, şi autorizează utilizarea extinsă a bazelor greceşti de către forţele americane, precizează Epoch Times.
Noua înţelegere oferă posibilitatea invitării trupelor americane de către forţele militare greceşti în orice moment, mai ales dacă aliatul american din Mediterana va fi ameninţat.
Armata SUA poate acum să se antreneze şi să opereze „ cu o capacitate extinsă” într-o serie de baze suplimentare - o extindere semnificativă a unui pact anterior.
Grecia şi-a consolidat joi legăturile militare cu Statele Unite, pe fondul tensiunilor cu Turcia în estul Mediteranei. Semnarea acestui pact cu SUA a avut loc la scurt timp după ratificarea unui acord de apărare istoric cu Franţa.
Parlamentul grec a ratificat în urmă cu o săptămână un acord de apărare istoric cu Franţa, care prevede achiziţionarea a trei nave de război franceze pentru a face faţă provocărilor turce în Marea Egee.
Astfel, Atena şi Washingtonul au semnat la Washington o prelungire cu cinci ani a acordului lor de cooperare în domeniul apărării, care a fost reînnoit până acum în fiecare an din 1990. Noua versiune prevede că acordul rămâne în vigoare pe termen nelimitat, cu excepţia cazului în care una dintre cele două ţări aliate se opune cu un preaviz de doi ani.
SUA considera Grecia un aliat puternic şi de încredere pentru rolul pe care l-a jucat în războiul din Afganistan
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a salutat „un aliat puternic şi de încredere” la semnarea acordului, referindu-se în special la parteneriatul din Afganistan în cadrul NATO.
Nici Antony Blinken, nici omologul său grec Nikos Dendias nu au menţionat în mod explicit Turcia, potrivit AFP, peluată de Agerpres.
„În estul Mediteranei”, a spus ministrul grec, „Grecia se confruntă cu un casus belli, o ameninţare de război dacă îşi exercită drepturile suverane”.
„Grecia se confruntă cu provocări zilnice”, a insistat oficialul grec, dând asigurări că Atena intenţionează „să rezolve disputele pe cale diplomatică şi întotdeauna în conformitate cu dreptul internaţional”.
DefenseRomania a precizat cu câteva zile înaintea semnării acestui acord că Atena și Washingtonul sunt de acord să investească în continuare în cele patru baze militare utilizate deja de forțele armate americane din Grecia, ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA).
Pe baza prevederilor existente ale MDCA, forțele armate americane au, în afară de baza navală a golfului Souda din Creta, o prezență rotativă în mai multe alte locații, precum Stefanovikeio, portul Alexandroupoli și baza aeriană Larisa.
În ultimii ani, Armata SUA și-a aprofundat prezenta militară în Grecia și și-a extins cooperarea cu aceasta. Statele Unite au forțe militare impresionante staționate la baza navală din Golful Souda, precum și în Creta, Alexandroupoli, Larissa și Stefanovikeio.
Ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA), există planuri pentru alte patru baze militare, iar Grecia a oferit SUA posibilitatea de a alege din 22 posibile locaţii unde aceste baze ar putea fi amplasate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News