Portavionul chinez Liaoning și grupul său de luptă s-au apropiat de apele teritoriale ale Japoniei. Provocare fără precedent a Chinei
China a trimis în proximitatea Japoniei cea mai puternică grupare navală de până acum. Un portavion chinez însoțit de o escadră formată din două crucișătoare, două distrugătoare și o fregată sunt desfășurate în apropierea apelor teritoriale nipone.
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Pe 16 decembrie, Statul Major General al Forțelor de Autopărare nipone a informat că grupul naval chinez de lovire este dislocat în zona strâmtorii Miyako, aflată între insulele sudice ale Japoniei, Okinawa și Miyako.
Din gruparea navală a Forțelor Armate chineze fac parte portavionul CNS Liaoning, crucișătoarele de tip 055 [CNS Anshan și CNS Wuxi], distrugătorul tip 052D „Chengdu” și fregata tip 054A CNS Zaozhuang. În avangarda grupării se află distrugătorul Taizhou din clasa Sovremenny.
Prima raportare despre prezența grupului naval chinez de lovire în zona Miyako a fost pe 15 decembrie și coincide cu anunțul Japoniei privind o nouă doctrină de apărare, care aduce unele modificări față abordarea ultrapacifistă de după al doilea război mondial.
Doctrina care, tocmai a fost publicată de Tokyo, presupune schimbări radicale, chiar dacă premierul japonez, Fumio Kishida, a asigurat că se va încadra în normele Constituției, dreptului japonez și celui internațional și că politica de „apărare exclusivă” ar rămâne neschimbată.
Conform acestei noi strategii de apărare, Japonia intenționează să dobândească capabilități de contraatac pe lângă cele de apărare, fiind luată în calcul distrugerea țintelor militare situate pe teritoriul inamic. Pentru aceasta, guvernul nipon are în vedere creșterea bugetului apărării la 2% din PIB, până în 2027.
Amenințările militare la adresa Japoniei sunt în creștere, cea mai gravă și iminentă fiind Coreea de Nord, urmată disputa teritorială cu Rusia privind Insulele Kurile și de activitățile revendicative ale Chinei în privința mai multor insule din Marea Chinei de Sud, inclusiv a insulelor Senkaku situate destul de aproape de strâmtoarea Miyako.
Portavionul CNS Liaoning nu a fost singura prezență navală militară a Chinei în apropierea Japoniei în ultimele zile
Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Grupul de lovire, bazat pe portavionul CNS Liaoning, nu a fost singura prezență navală militară a Chinei în aceste zile, în proximitatea Japoniei. La începutul săptămânii, crucișătorul CNS Lhassa de tip 055 și distrugătorul CNS Kaifeng tip 052D au trecut prin strâmtoarea Osumi, situată la aproximativ 150 km sud de insula Honshu, deci mult mai aproape de inima Japoniei.
Crucișătoarele tip 055 [sau clasa Renhai], cu un deplasament, de peste 10.000 de sunt echipate cu 112 tuburi de lansare verticală [48 în față și 64 în spate], din care pot fi trase rachete rachete antinavă YJ-18A, de croazieră CJ-10 și antiaeriene HHQ-9 și HHQ-16.
Distrugătoarele tip 052D au un deplasament de 7.500 tone, fiind echipate cu 64 de tuburi de lansare verticală pentru rachete de tipurile YJ-18A, CJ-10 și HQ-16.
În luna mai, același portavion chinez, înconjurat de o escortă formată dintr-un crucișător tip 055 și patru distrugătoare de tip 052D a trecut prin strâmtoarea Miyako spre Pacificul de Vest, dând naștere unor fricțiuni cu forțele de autoapărare japoneze. Atunci, Beijingul a reclamat „supravegherea atentă” la care a fost supus portavionul său.
Avioanele de luptă chineze J-15 de la bord au efectuat aproximativ 100 de ieșiri la sud de Okinawa în zece zile ca reacție la aeronavele nipone, potrivit publicației franceze Opex 360.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News