Povestea dragării Canalului Bâstroe de Ucraina se apropie de verdict. România a primit „undă verde” pentru a face măsurători pe Chilia și Bâstroe
România va începe, la 15 martie, măsurătorile pe braţul Chilia şi Canalul Bâstroe, pentru a se clarifica informaţiile contradictorii pe tema dragării acestora.
Calendarul de lucru va fi stabilit luni, iar acţiunea ar urma să dureze aproximativ 10 zile. Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul Transporturilor de la Bucureşti, după o întâlnire între experţii români şi cei ucraineni, la care s-a stabilit că la măsurători vor asista şi experţi de la Kiev, dar şi instituţii terţe, iar partea ucraineană va asigura securitatea navelor şi a personalului românesc pe durata acestor acţiuni.
Întâlnirea a fost prima între specialiştii din cele două ţări, după ce România a acuzat Ucraina că ar fi făcut lucrări de adâncire pe canal, situaţie care, potrivit autorităţilor de la Bucureşti, ar putea avea un impact asupra ecosistemului din Delta Dunării, amintește Rador.
Ambasada Ucrainei la București a anunțat de ieri discuțiile despre măsurătorile pe Bâstroe
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a informat ieri că urmează să aibă loc consultări tehnice cu partea română în legătură cu lucrările efectuate pe Canalul Bâstroe.
"Au fost o serie de paşi care s-au făcut de ambele părţi în legătură cu activităţile desfăşurate de Ucraina pentru a menţine calea navigabilă. Am stabilit o comunicare oficială între cele două Ministere de Externe. Au fost schimburi de informaţii referitoare la caracterul lucrărilor pe care le-am făcut. Am primit o cerere pentru a măsura lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat, iar această cerere este în lucru. (...) Între timp, este necesar să avem consultări tehnice la nivel de specialişti cu privire la lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat şi sunt foarte încântat să vă spun că aceste consultări vor avea loc mâine", a declarat ambasadorul, joi, la Parlament, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, întâlnirea "va fi o bună ocazie pentru ca cei implicaţi, profesionişti, care înţeleg, să schimbe informaţii concrete despre lucrările efectuate şi despre următorii paşi".
Ihor Prokopchuk a precizat că din partea ucraineană consultările vor fi conduse de ministrul Infrastructurii, care va fi însoţit de o echipă multidisciplinară.
"Ne aşteptăm ca şi partea română să participe cu reprezentanţi de la mai multe instituţii abilitate", a adăugat ambasadorul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News