Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Poziția Japoniei asupra Insulelor Kurile rămâne neschimbată
22 mai, 15:51
Poziția Tokyo asupra insulelor Kurile și problema tratatului de pace nu s-a schimbat, a declarat ministrul japonez de externe, Toshimitsu Motegi, într-o conferință de presă.

Motegi a prezentat cu această ocazie Cartea albastră a diplomației 2020, care este programată să fie publicată în toamnă. Raportul spune că „Teritoriile de Nord includ insulele aflate sub suveranitatea Japoniei”, transmite TASS.

"Poziția noastră asupra teritoriilor de nord și a negocierilor privind tratatele de pace nu s-a schimbat", a mai spus Motegi. "Poziția de bază a Japoniei este că intenționăm să continuăm discuțiile pentru a rezolva disputa teritorială și pentru a semna un tratat de pace. Am discutat de mai multe ori problema cu ministrul rus Lavrov. Abordările noastre diferă, dar amândoi suntem ghidați de un acord încheiat de liderii noștri, care indică necesitatea de a organiza discuții bazate pe Declarația comună din 1956”, a subliniat diplomatul japonez.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a declarat, pe 21 mai, că acțiunea Japoniei de a include pretențiile de suveranitate asupra insulelor Kurile în raport contravine obiectivului de îmbunătățire a relațiilor cu Rusia, stabilit de autoritățile japoneze.

 

Problema tratatului de pace

 

De la mijlocul secolului XX, Rusia și Japonia au organizat consultări pentru a încheia un tratat de pace ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Problema Insulelor Kurile rămâne punctul decisiv, deoarece după Al Doilea Război Mondial, insulele au fost predate Uniunii Sovietice, în timp ce Japonia  ceruse insulele. În 1956, cele două țări au semnat o declarație comună privind încheierea stării de război și restabilirea relațiilor diplomatice. Cu toate acestea, încă nu s-a ajuns la un tratat de pace. Moscova a declarat de nenumărate ori că suveranitatea Rusiei asupra insulelor nu poate fi pusă la îndoială.

În noiembrie 2018, președintele rus Vladimir Putin și premierul japonez Shinzo Abe au convenit ca cele două țări să accelereze discuțiile tratatului de pace pe baza Declarației comune din 1956.

Înaintea celui de al Doilea Război Mondial, insulele Kurile aparţineau Japoniei. În 22 noiembrie 1941, japonezii au început să asambleze, în zona insulelor Kurile, nave cu care doreau să atace Pearl Habor, din Oahu.

În timpul Războiului din Pacific, japonezii au blocat  trecerea navelor sovietice către strâmtoarea Sangar. Deşi Rusia şi Japonia nu erau în război, Uniunea Sovietică primea împrumuturi din partea Statelor Unite ale Americii. Între anii 1943 şi 1945 japonezii au fortificat insulele Kurile, ţinta atacurilor americane, pentru a lega forţele japoneze de nordul îndepărtat. Zona a fost ocupată de japonezi până în august 1945. În 9 august 1945, Uniunea Sovietică a declarat război Japoniei. Pe 18 august 1945, forţele sovietice au ajuns pe insula Shumshu. 

În 21 august 1945, a încetat focul, iar războiul dintre japonezi şi sovietici s-a sfârşit. În 1951, prin semnarea Tratatului de Pace din San Francisco, Japonia a cedat insulele Kurile Rusiei.

Citește și:  Rusia a sechestrat din nou o navă de pescuit japoneză în Insulele Kurile

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au desfășurat din nou vehicule de luptă Bradley în Siria după incidentele dintre US Army și forțele ruse
Armata ucraineană întâmpină probleme la înzestrarea cu rachetele autohtone 'Neptun' și 'Vilha'
Militarii turci se plâng că sistemele S-400 rusești sunt defecte
EXCLUSIV
Liniile roșii ale Egiptului în Libia și evitarea unui conflict cu Turcia, pe care nimeni nu și-l dorește
Rusia a declanșat operații de amploare în provincia Idlib din nordul Siriei
SUA vor să câștige cea mai mare licitație de aeronave din istorie și promit pe F-21 tehnologii deținute de F-35 și F-22
Două bombardiere rusești Tu-160 au zburat continuu 20.000 km, în 25 de ore
Iranul spune că SUA sunt 'izolate în partea rea a istoriei' și îndeamnă țările lumii să 'reacționeze cu o singură voce'
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro