Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Poziționarea strategică a camerelor video pentru o supraveghere optimă

Data actualizării:
Data publicării:
Poziționarea strategică a camerelor de supraveghere video este o condiție crucială pentru succesul unui sistem de monitorizare. Facilitățile militare, guvernamentale, oficiale necesită camere de supraveghere pentru a se asigura respectarea procedurilor standard și securitatea. Camerele de supraveghere video nu doar amplifică nivelul de protecție, dar contribuie și la reducerea actelor de violență sau a actelor de vandalism.

Poziționarea strategică a camerelor de supraveghere video este o condiție crucială pentru succesul unui sistem de monitorizare. Facilitățile militare, guvernamentale, oficiale necesită camere de supraveghere pentru a se asigura respectarea procedurilor standard și securitatea. Camerele de supraveghere video nu doar amplifică nivelul de protecție, dar contribuie și la reducerea actelor de violență sau a actelor de vandalism. Camerele de supraveghere video pot oferi personalului de securitate abilitatea de a crea un mediu sigur, securizat pentru toți cei prezenți în instituțiile militare, anexe, spații de depozitare, spațiile din perimetrul unității militare.

De ce este nevoie de camere video de supraveghere?

În instituțiile militare, precum și în cele oficiale, guvernamentale, măsurile de securitate trebuie dublate. Amplasarea camerelor trebuie să fie de-a lungul perimetrului pentru a monitoriza orice accesare neautorizată sau eventualele breșe în securitate. Astfel, prevenirea și acționarea la pericolele de securitate vor fi mult mai prompte. Protejarea forțelor militare se realizează cu ajutorul supravegherii în timp real a zonelor critice, intervenția în cazul unor evenimente neplăcute, suspecte fiind rapidă.

Facilitățile militare adăpostesc numeroase bunuri, inclusiv echipamente, vehicule și informații clasificate. Cu ajutorul camerelor de supraveghere, aceste bunuri de valoare vor fi protejate de vandalizare, compromitere, accesare neautorizată. Camerele de supraveghere moderne au numeroase funcții și caracteristici care cresc nivelul de protecție. Senzori de detecție a mișcării, recunoașterea facială și numeroase alte tehnologii ajută la depistarea și identificarea persoanelor intruse.

Monitorizarea unor zone operaționale-cheie și a activităților din instituția militară ajută la menținerea securității operaționale și previne compromiterea unor informații sensibile, păstrând confidențialitatea. Prezența camerelor de supraveghere nu protejează de activitățile ilegale ale unor intruși, ci și de cele realizate la interior. Fiind conștiente că acțiunile lor pot fi înregistrate, persoanele vor abandona derularea activităților ilegale sau neautorizate. În plus, dacă au loc incidente de securitate, imaginile furnizate de camerele de supraveghere vor oferi informații de mare valoare pentru a analiza cauza, identifica indivizii implicați și înțelege pe deplin cum s-au derulat evenimentele.

Camerele de supraveghere oferă personalului militar siguranța de care au nevoie, mai ales că sunt instalate în zonele intens traficate, dar și pentru că pot fi integrate sistemelor de control al accesului, care permit accesul în anumite zone doar personalului autorizat. În zonele sensibile, nu vor putea trece decât persoanele autorizate. 

Monitorizarea exercițiilor militare de instruire este mai simplă cu ajutorul camerelor de supraveghere și se pot evalua performanțele, progresele realizate de cadrele militare în ceea ce privește procedurile de pregătire. Camerele de supraveghere oferă o reprezentare vizuală în timp real despre mediul militar și ajută personalul militar să ia cele mai eficiente decizii. În cazul unor dezastre, accidente, diverse urgențe, camerele de supraveghere vor oferi informații pentru coordonarea unor răspunsuri de urgență și securizarea cadrelor militare. 

Unde trebuie amplasate camerele de supraveghere pentru supraveghere optimă?

Camerele de supraveghere trebuie poziționate pentru ca supravegherea video să fie cât mai eficientă. Particularitățile spațiului de supravegheat sunt importante pentru amplasarea camerelor. Evident că supravegherea video a unui magazin de cartier nu va fi la fel de complexă precum cea a unei unități militare sau a unui aeroport. Locul de amplasare a camerelor de supraveghere este și, el, un aspect de mare valoare, mai ales dacă acestea sunt instalate la exterior, unde ar trebui să funcționeze eficient indiferent de condițiile meteo (furtună, ploaie, vânt intens, etc.)

Modul cum este organizată și desfășurată unitatea militare, dimensiunile sale, nivelul de securitate dorit sunt câteva aspecte considerate pentru alegerea locurilor de amplasare a camerelor de supraveghere. Securizarea perimetrului este primul pas în derularea aplicației de supraveghere, de aceea camerele de supraveghere se vor instala, în primul rând, de jur împrejurul perimetrului unității, focusarea fiind pe punctele de intrare și ieșire ale unității. Orice punct de intrare sau ieșire pentru persoane sau vehicule în unitatea militară, gardurile, pereții vor fi supravegheați cu ajutorul camerelor de supraveghere. Se pot folosi tehnologii de recunoaștere a chipurilor umane și plăcuțelor de înmatriculare pentru optimiza nivelul de securitate în punctele critice de acces. Dacă unitatea se află pe lângă o apă, se vor instala camere de supraveghere și în punctele de acces dinspre apă pentru a preveni accesul neautorizat.

Camerele de supraveghere trebuie să acopere și zonele esențiale de infrastructură, centrele de comunicare, posturile de comandă, stația de energie ce alimentează unitatea militară. Zonele cu trafic uman intens precum barăcile, holurile, clădirile administrative sau alte zone cu risc de congestionare sau de aglomerare necesită supraveghere cu ajutorul camerelor video. Locurile de parcare, precum și garajele impun monitorizarea vehiculelor care intră sau pleacă din unitatea militară sau alte instituții cu nevoi ridicate de protecție.

Identificarea zonelor sensibile este un pas crucial pentru eficienta amplasare a camerelor de supraveghere în instituții, fie ele militare sau nu. Zonele cu acces restricționat trebuie să fie semnalizate evident în acest sens, prezența camerelor de supraveghere fiind absolut obligatorie. Depozitele de armament, de muniție, zonele în care sunt depozitate informațiile secrete sunt câteva zone cu nevoi acute de protejare video. Acolo unde este aplicabil, camerele de supraveghere vor fi instalate și pentru monitorizarea depozitelor cu avioane, precum și a spațiilor în care se derulează activități legate de zbor. 

Nu trebuie omise nici locurile de cazare ale cadrelor militare, intersecțiile sau aleile din unitate pentru a supraveghea activitățile și deplasările din diferite sectoare. Camerele amplasate pe holuri vor monitoriza nu doar accesul neautorizat, ci și eventualele conflicte dintre cadrele militare. Orice act suspect, de violență sau ilegal (fumatul, spre exemplu) va putea fi surprins de camerele montate pe holuri și alerta prompt personalul de securitate. Camere de supraveghere sunt necesare și în zonele în care se derulează instrucția personalului militar, protejarea și securizarea acestuia în timpul exercițiilor fiind un scop pentru instalare.

Zonele de stocare a combustibililor necesită monitorizare video atât din motive de protejare de accidente, dar și din motive de securitate. Facilitățile medicale sau spitalele din incinta unității militare (acolo unde este aplicabil), posturile pentru pază sunt alte zone care amplifică nivelul de securitate în unitate odată ce sunt protejate prin camere video.

Trebuie să menționăm că amplasamentul strategic al camerelor de supraveghere trebuie să fie dublat de alegerea celui mai adecvat model de cameră pentru zona dată, precum și de condițiile de iluminare. Acolo unde se impune, camerele de supraveghere  vor avea nevoie de surse suplimentare pentru iluminare pentru a se optimiza vizibilitatea pe timpul nopții sau în condiții de întuneric total. Camerele de supraveghere trebuie amplasate la înălțime față de sol (cel puțin 2,7m), pentru a cuprinde un câmp larg (stâlpi, turnuri, clădiri), iar în locurile strategice recomandăm instalarea de camere PTZ (pan-tilt-zoom) pentru a se putea realiza de la distanță zoom pe anumite zone de interes.

Se pot utiliza și camere de supraveghere aeriene pentru a monitoriza din aer personalul militar și unitatea. O cameră de supraveghere PTZ instalată în partea inferioară a unei drone poate salva vieți, în cazul unor urgențe și oferi informații esențiale personalului din unitate. Ea poate capta imagini sau rula video live, pe un ecran. 

Supravegherea video este un proiect complex, mai ales când vine vorba despre instituții cruciale cum sunt unitățile militare. Calitatea imaginilor oferite de camere trebuie să fie cât mai bună—la ce bun să fie captate imagini facă nu se pot identifica chipurile persoanelor suspecte sau înțelege evenimentele ilegale derulate? Camerele de supraveghere cu definiție înaltă, HD (1080p, 4K, 5K) sunt cel mai potrivite pentru supravegherea spațiilor militare, oficiale, ele putând oferi numeroase detalii, imagini precise pentru supraveghere. Unghiurile la care sunt orientate camerele influențează calitatea imaginilor și, implicit, succesul monitorizării. Pentru supravegherea punctelor vulnerabile se vor folosi camere cu câmp vizual mai mic, în timp ce modelele care se pot roti, înclina sau efectua zoom se vor monta pentru a acoperi zone mai mari. Evident, se vor elimina eventualele obstacole sau se vor amplasa camerele pentru a capta cât mai bine zone ce necesită protecție. 

Progresele din ultimii ani din domeniul supravegherii video sunt uimitoare, ceea ce a făcut să crească nu doar performanțele camerelor, ci și a exigențele când vine vorba de securizare. Se pot monta camere de supraveghere ce pot capta imagini în condiții de iluminare redusă și chiar întuneric, pentru supraveghere 24/7, ce pot fi controlate și accesate de la distanță și integrate în alte sisteme de securitate, precum cele de controlare a accesului sau de sisteme de alarmă. Chiar dacă în zilele noastre oricine își poate achiziționa o cameră de supraveghere video și monta în câteva minute, când vine vorba despre instituțiile oficiale, publice, cum sunt unitățile militare, implicarea profesioniștilor este obligatorie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
Turcia își exprimă interesul pentru avioane de generaţia a VI-a: De ce este tentant pentru turci proiectul european SCAF?
Moment istoric la sud de Dunăre: Primul F-16 Block 70 pentru Bulgaria a fost livrat. Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american
Marina SUA evaluează capacitatea de luptă a distrugătorului Zumwalt: Ne vom asigura că rămâne una dintre cele mai avansate și mai letale nave de lupta
Avioanele rusești pierd rachetele pe drum: O aeronavă Tu-22M3 “a scăpat” din greșeală o rachetă Kh-22 în regiunea Lipețk (Foto/Video)
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Bombardiere B-21 de generația a VI-a, în ritm accelerat. SUA măresc producția și deși datele sunt ținute la secret există câteva informații despre decizie
Negocierile Trump-Putin s-ar putea desfășura în Arabia Saudită sau chiar Emiratele Arabe Unite
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Încă o armă aruncată în luptă de Rusia pentru destabilizarea Moldovei: Cine sunt pro-europenii care iau lumină de la Moscova
Marea dilemă a Rusiei: Rachete hipersonice Kinjal pe Su-57? Dar prețul sacrificiului pe care Su-57 l-ar face nu e nimeni pregătit să-l plătească
Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei
Președintele Iohannis spune că Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
pixel