Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Poziționarea strategică a camerelor video pentru o supraveghere optimă

Data actualizării:
Data publicării:
Poziționarea strategică a camerelor de supraveghere video este o condiție crucială pentru succesul unui sistem de monitorizare. Facilitățile militare, guvernamentale, oficiale necesită camere de supraveghere pentru a se asigura respectarea procedurilor standard și securitatea. Camerele de supraveghere video nu doar amplifică nivelul de protecție, dar contribuie și la reducerea actelor de violență sau a actelor de vandalism.

Poziționarea strategică a camerelor de supraveghere video este o condiție crucială pentru succesul unui sistem de monitorizare. Facilitățile militare, guvernamentale, oficiale necesită camere de supraveghere pentru a se asigura respectarea procedurilor standard și securitatea. Camerele de supraveghere video nu doar amplifică nivelul de protecție, dar contribuie și la reducerea actelor de violență sau a actelor de vandalism. Camerele de supraveghere video pot oferi personalului de securitate abilitatea de a crea un mediu sigur, securizat pentru toți cei prezenți în instituțiile militare, anexe, spații de depozitare, spațiile din perimetrul unității militare.

De ce este nevoie de camere video de supraveghere?

În instituțiile militare, precum și în cele oficiale, guvernamentale, măsurile de securitate trebuie dublate. Amplasarea camerelor trebuie să fie de-a lungul perimetrului pentru a monitoriza orice accesare neautorizată sau eventualele breșe în securitate. Astfel, prevenirea și acționarea la pericolele de securitate vor fi mult mai prompte. Protejarea forțelor militare se realizează cu ajutorul supravegherii în timp real a zonelor critice, intervenția în cazul unor evenimente neplăcute, suspecte fiind rapidă.

Facilitățile militare adăpostesc numeroase bunuri, inclusiv echipamente, vehicule și informații clasificate. Cu ajutorul camerelor de supraveghere, aceste bunuri de valoare vor fi protejate de vandalizare, compromitere, accesare neautorizată. Camerele de supraveghere moderne au numeroase funcții și caracteristici care cresc nivelul de protecție. Senzori de detecție a mișcării, recunoașterea facială și numeroase alte tehnologii ajută la depistarea și identificarea persoanelor intruse.

Monitorizarea unor zone operaționale-cheie și a activităților din instituția militară ajută la menținerea securității operaționale și previne compromiterea unor informații sensibile, păstrând confidențialitatea. Prezența camerelor de supraveghere nu protejează de activitățile ilegale ale unor intruși, ci și de cele realizate la interior. Fiind conștiente că acțiunile lor pot fi înregistrate, persoanele vor abandona derularea activităților ilegale sau neautorizate. În plus, dacă au loc incidente de securitate, imaginile furnizate de camerele de supraveghere vor oferi informații de mare valoare pentru a analiza cauza, identifica indivizii implicați și înțelege pe deplin cum s-au derulat evenimentele.

Camerele de supraveghere oferă personalului militar siguranța de care au nevoie, mai ales că sunt instalate în zonele intens traficate, dar și pentru că pot fi integrate sistemelor de control al accesului, care permit accesul în anumite zone doar personalului autorizat. În zonele sensibile, nu vor putea trece decât persoanele autorizate. 

Monitorizarea exercițiilor militare de instruire este mai simplă cu ajutorul camerelor de supraveghere și se pot evalua performanțele, progresele realizate de cadrele militare în ceea ce privește procedurile de pregătire. Camerele de supraveghere oferă o reprezentare vizuală în timp real despre mediul militar și ajută personalul militar să ia cele mai eficiente decizii. În cazul unor dezastre, accidente, diverse urgențe, camerele de supraveghere vor oferi informații pentru coordonarea unor răspunsuri de urgență și securizarea cadrelor militare. 

Unde trebuie amplasate camerele de supraveghere pentru supraveghere optimă?

Camerele de supraveghere trebuie poziționate pentru ca supravegherea video să fie cât mai eficientă. Particularitățile spațiului de supravegheat sunt importante pentru amplasarea camerelor. Evident că supravegherea video a unui magazin de cartier nu va fi la fel de complexă precum cea a unei unități militare sau a unui aeroport. Locul de amplasare a camerelor de supraveghere este și, el, un aspect de mare valoare, mai ales dacă acestea sunt instalate la exterior, unde ar trebui să funcționeze eficient indiferent de condițiile meteo (furtună, ploaie, vânt intens, etc.)

Modul cum este organizată și desfășurată unitatea militare, dimensiunile sale, nivelul de securitate dorit sunt câteva aspecte considerate pentru alegerea locurilor de amplasare a camerelor de supraveghere. Securizarea perimetrului este primul pas în derularea aplicației de supraveghere, de aceea camerele de supraveghere se vor instala, în primul rând, de jur împrejurul perimetrului unității, focusarea fiind pe punctele de intrare și ieșire ale unității. Orice punct de intrare sau ieșire pentru persoane sau vehicule în unitatea militară, gardurile, pereții vor fi supravegheați cu ajutorul camerelor de supraveghere. Se pot folosi tehnologii de recunoaștere a chipurilor umane și plăcuțelor de înmatriculare pentru optimiza nivelul de securitate în punctele critice de acces. Dacă unitatea se află pe lângă o apă, se vor instala camere de supraveghere și în punctele de acces dinspre apă pentru a preveni accesul neautorizat.

Camerele de supraveghere trebuie să acopere și zonele esențiale de infrastructură, centrele de comunicare, posturile de comandă, stația de energie ce alimentează unitatea militară. Zonele cu trafic uman intens precum barăcile, holurile, clădirile administrative sau alte zone cu risc de congestionare sau de aglomerare necesită supraveghere cu ajutorul camerelor video. Locurile de parcare, precum și garajele impun monitorizarea vehiculelor care intră sau pleacă din unitatea militară sau alte instituții cu nevoi ridicate de protecție.

Identificarea zonelor sensibile este un pas crucial pentru eficienta amplasare a camerelor de supraveghere în instituții, fie ele militare sau nu. Zonele cu acces restricționat trebuie să fie semnalizate evident în acest sens, prezența camerelor de supraveghere fiind absolut obligatorie. Depozitele de armament, de muniție, zonele în care sunt depozitate informațiile secrete sunt câteva zone cu nevoi acute de protejare video. Acolo unde este aplicabil, camerele de supraveghere vor fi instalate și pentru monitorizarea depozitelor cu avioane, precum și a spațiilor în care se derulează activități legate de zbor. 

Nu trebuie omise nici locurile de cazare ale cadrelor militare, intersecțiile sau aleile din unitate pentru a supraveghea activitățile și deplasările din diferite sectoare. Camerele amplasate pe holuri vor monitoriza nu doar accesul neautorizat, ci și eventualele conflicte dintre cadrele militare. Orice act suspect, de violență sau ilegal (fumatul, spre exemplu) va putea fi surprins de camerele montate pe holuri și alerta prompt personalul de securitate. Camere de supraveghere sunt necesare și în zonele în care se derulează instrucția personalului militar, protejarea și securizarea acestuia în timpul exercițiilor fiind un scop pentru instalare.

Zonele de stocare a combustibililor necesită monitorizare video atât din motive de protejare de accidente, dar și din motive de securitate. Facilitățile medicale sau spitalele din incinta unității militare (acolo unde este aplicabil), posturile pentru pază sunt alte zone care amplifică nivelul de securitate în unitate odată ce sunt protejate prin camere video.

Trebuie să menționăm că amplasamentul strategic al camerelor de supraveghere trebuie să fie dublat de alegerea celui mai adecvat model de cameră pentru zona dată, precum și de condițiile de iluminare. Acolo unde se impune, camerele de supraveghere  vor avea nevoie de surse suplimentare pentru iluminare pentru a se optimiza vizibilitatea pe timpul nopții sau în condiții de întuneric total. Camerele de supraveghere trebuie amplasate la înălțime față de sol (cel puțin 2,7m), pentru a cuprinde un câmp larg (stâlpi, turnuri, clădiri), iar în locurile strategice recomandăm instalarea de camere PTZ (pan-tilt-zoom) pentru a se putea realiza de la distanță zoom pe anumite zone de interes.

Se pot utiliza și camere de supraveghere aeriene pentru a monitoriza din aer personalul militar și unitatea. O cameră de supraveghere PTZ instalată în partea inferioară a unei drone poate salva vieți, în cazul unor urgențe și oferi informații esențiale personalului din unitate. Ea poate capta imagini sau rula video live, pe un ecran. 

Supravegherea video este un proiect complex, mai ales când vine vorba despre instituții cruciale cum sunt unitățile militare. Calitatea imaginilor oferite de camere trebuie să fie cât mai bună—la ce bun să fie captate imagini facă nu se pot identifica chipurile persoanelor suspecte sau înțelege evenimentele ilegale derulate? Camerele de supraveghere cu definiție înaltă, HD (1080p, 4K, 5K) sunt cel mai potrivite pentru supravegherea spațiilor militare, oficiale, ele putând oferi numeroase detalii, imagini precise pentru supraveghere. Unghiurile la care sunt orientate camerele influențează calitatea imaginilor și, implicit, succesul monitorizării. Pentru supravegherea punctelor vulnerabile se vor folosi camere cu câmp vizual mai mic, în timp ce modelele care se pot roti, înclina sau efectua zoom se vor monta pentru a acoperi zone mai mari. Evident, se vor elimina eventualele obstacole sau se vor amplasa camerele pentru a capta cât mai bine zone ce necesită protecție. 

Progresele din ultimii ani din domeniul supravegherii video sunt uimitoare, ceea ce a făcut să crească nu doar performanțele camerelor, ci și a exigențele când vine vorba de securizare. Se pot monta camere de supraveghere ce pot capta imagini în condiții de iluminare redusă și chiar întuneric, pentru supraveghere 24/7, ce pot fi controlate și accesate de la distanță și integrate în alte sisteme de securitate, precum cele de controlare a accesului sau de sisteme de alarmă. Chiar dacă în zilele noastre oricine își poate achiziționa o cameră de supraveghere video și monta în câteva minute, când vine vorba despre instituțiile oficiale, publice, cum sunt unitățile militare, implicarea profesioniștilor este obligatorie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Grecia cumpără 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk, același pedigree cu cele achiziționate și de România, dar nu pentru Armată. Ci pentru MAI
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
O companie din Ungaria vrea să stabilească noi standarde în aviație: Uaviator prezintă Phantom, o dronă cu caracteristici stealth capabilă să zboare 10 000 km
Germania nu vrut să ofere Ucrainei rachete de croazieră Taurus, dar dezvolta o nouă versiune a acestora pe paza lecțiilor învățate din război
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Așa arată o Europă unită: Sistemul Patriot donat Ucrainei de România va fi înlocuit prin fonduri comune. Norvegia achită o parte importantă pentru un alt Patriot pentru România
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Rusia a lovit clădirea-emblemă a Harkivului. “Ne vom reconstrui orașul, dar națiunea rusă va rămâne barbară pentru totdeauna!”
Paravanul ONU: După ce Israelul a eliminat un lider Hamas care lucra pentru ONU, ucrainenii arestează un voluntar ONU, suspectat de spionaj pentru Rusia
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Belgia alege sistemul european SAMP/T în detrimentul Patriot: Achiziţia este justificată de competiţia asumată cu industria americană
În așteptarea ofensivei rusești, armata ucraineană construiește noi fortificații în regiunea Zaporojie. În total, vor fi amenajate patru linii de apărare
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Polonia prezintă sistemul de apărare antiaeriană împotriva dronelor SA-35MM: Muniție programabilă, cea mai importantă caracteristică
Rusia are încă forțe care nu au fost afectate de războiului din Ucraina, avertizează generalul Christopher Cavoli
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei
Avionul ideal pentru Ucraina: Între F-16 și Mirage, câștigătorul neașteptat ar putea fi JAS 39 Gripen
Se mai întoarce cineva în Nord? Cât vor rezista în fața trupelor ucrainene cei 11.000 de soldați nord-coreeni și care e de fapt marele pericol
Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian
Dronele ucrainene au lovit o distilerie din Rusia, iar explozii au răsunat în Crimeea / Rusia a lansat rachete către regiune Harkiv
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
pixel