În dimineața de 11 decembrie, o serie de explozii au izbucnit în Taganrog, iar primele rapoarte notau despre avarii la un important complex industrial - Complexul științific și tehnic de aviație Taganrog, TANTK.
Poziționarea strategică a camerelor de supraveghere video este o condiție crucială pentru succesul unui sistem de monitorizare. Facilitățile militare, guvernamentale, oficiale necesită camere de supraveghere pentru a se asigura respectarea procedurilor standard și securitatea. Camerele de supraveghere video nu doar amplifică nivelul de protecție, dar contribuie și la reducerea actelor de violență sau a actelor de vandalism. Camerele de supraveghere video pot oferi personalului de securitate abilitatea de a crea un mediu sigur, securizat pentru toți cei prezenți în instituțiile militare, anexe, spații de depozitare, spațiile din perimetrul unității militare.
În instituțiile militare, precum și în cele oficiale, guvernamentale, măsurile de securitate trebuie dublate. Amplasarea camerelor trebuie să fie de-a lungul perimetrului pentru a monitoriza orice accesare neautorizată sau eventualele breșe în securitate. Astfel, prevenirea și acționarea la pericolele de securitate vor fi mult mai prompte. Protejarea forțelor militare se realizează cu ajutorul supravegherii în timp real a zonelor critice, intervenția în cazul unor evenimente neplăcute, suspecte fiind rapidă.
Facilitățile militare adăpostesc numeroase bunuri, inclusiv echipamente, vehicule și informații clasificate. Cu ajutorul camerelor de supraveghere, aceste bunuri de valoare vor fi protejate de vandalizare, compromitere, accesare neautorizată. Camerele de supraveghere moderne au numeroase funcții și caracteristici care cresc nivelul de protecție. Senzori de detecție a mișcării, recunoașterea facială și numeroase alte tehnologii ajută la depistarea și identificarea persoanelor intruse.
Monitorizarea unor zone operaționale-cheie și a activităților din instituția militară ajută la menținerea securității operaționale și previne compromiterea unor informații sensibile, păstrând confidențialitatea. Prezența camerelor de supraveghere nu protejează de activitățile ilegale ale unor intruși, ci și de cele realizate la interior. Fiind conștiente că acțiunile lor pot fi înregistrate, persoanele vor abandona derularea activităților ilegale sau neautorizate. În plus, dacă au loc incidente de securitate, imaginile furnizate de camerele de supraveghere vor oferi informații de mare valoare pentru a analiza cauza, identifica indivizii implicați și înțelege pe deplin cum s-au derulat evenimentele.
Camerele de supraveghere oferă personalului militar siguranța de care au nevoie, mai ales că sunt instalate în zonele intens traficate, dar și pentru că pot fi integrate sistemelor de control al accesului, care permit accesul în anumite zone doar personalului autorizat. În zonele sensibile, nu vor putea trece decât persoanele autorizate.
Monitorizarea exercițiilor militare de instruire este mai simplă cu ajutorul camerelor de supraveghere și se pot evalua performanțele, progresele realizate de cadrele militare în ceea ce privește procedurile de pregătire. Camerele de supraveghere oferă o reprezentare vizuală în timp real despre mediul militar și ajută personalul militar să ia cele mai eficiente decizii. În cazul unor dezastre, accidente, diverse urgențe, camerele de supraveghere vor oferi informații pentru coordonarea unor răspunsuri de urgență și securizarea cadrelor militare.
Camerele de supraveghere trebuie poziționate pentru ca supravegherea video să fie cât mai eficientă. Particularitățile spațiului de supravegheat sunt importante pentru amplasarea camerelor. Evident că supravegherea video a unui magazin de cartier nu va fi la fel de complexă precum cea a unei unități militare sau a unui aeroport. Locul de amplasare a camerelor de supraveghere este și, el, un aspect de mare valoare, mai ales dacă acestea sunt instalate la exterior, unde ar trebui să funcționeze eficient indiferent de condițiile meteo (furtună, ploaie, vânt intens, etc.)
Modul cum este organizată și desfășurată unitatea militare, dimensiunile sale, nivelul de securitate dorit sunt câteva aspecte considerate pentru alegerea locurilor de amplasare a camerelor de supraveghere. Securizarea perimetrului este primul pas în derularea aplicației de supraveghere, de aceea camerele de supraveghere se vor instala, în primul rând, de jur împrejurul perimetrului unității, focusarea fiind pe punctele de intrare și ieșire ale unității. Orice punct de intrare sau ieșire pentru persoane sau vehicule în unitatea militară, gardurile, pereții vor fi supravegheați cu ajutorul camerelor de supraveghere. Se pot folosi tehnologii de recunoaștere a chipurilor umane și plăcuțelor de înmatriculare pentru optimiza nivelul de securitate în punctele critice de acces. Dacă unitatea se află pe lângă o apă, se vor instala camere de supraveghere și în punctele de acces dinspre apă pentru a preveni accesul neautorizat.
Camerele de supraveghere trebuie să acopere și zonele esențiale de infrastructură, centrele de comunicare, posturile de comandă, stația de energie ce alimentează unitatea militară. Zonele cu trafic uman intens precum barăcile, holurile, clădirile administrative sau alte zone cu risc de congestionare sau de aglomerare necesită supraveghere cu ajutorul camerelor video. Locurile de parcare, precum și garajele impun monitorizarea vehiculelor care intră sau pleacă din unitatea militară sau alte instituții cu nevoi ridicate de protecție.
Identificarea zonelor sensibile este un pas crucial pentru eficienta amplasare a camerelor de supraveghere în instituții, fie ele militare sau nu. Zonele cu acces restricționat trebuie să fie semnalizate evident în acest sens, prezența camerelor de supraveghere fiind absolut obligatorie. Depozitele de armament, de muniție, zonele în care sunt depozitate informațiile secrete sunt câteva zone cu nevoi acute de protejare video. Acolo unde este aplicabil, camerele de supraveghere vor fi instalate și pentru monitorizarea depozitelor cu avioane, precum și a spațiilor în care se derulează activități legate de zbor.
Nu trebuie omise nici locurile de cazare ale cadrelor militare, intersecțiile sau aleile din unitate pentru a supraveghea activitățile și deplasările din diferite sectoare. Camerele amplasate pe holuri vor monitoriza nu doar accesul neautorizat, ci și eventualele conflicte dintre cadrele militare. Orice act suspect, de violență sau ilegal (fumatul, spre exemplu) va putea fi surprins de camerele montate pe holuri și alerta prompt personalul de securitate. Camere de supraveghere sunt necesare și în zonele în care se derulează instrucția personalului militar, protejarea și securizarea acestuia în timpul exercițiilor fiind un scop pentru instalare.
Zonele de stocare a combustibililor necesită monitorizare video atât din motive de protejare de accidente, dar și din motive de securitate. Facilitățile medicale sau spitalele din incinta unității militare (acolo unde este aplicabil), posturile pentru pază sunt alte zone care amplifică nivelul de securitate în unitate odată ce sunt protejate prin camere video.
Trebuie să menționăm că amplasamentul strategic al camerelor de supraveghere trebuie să fie dublat de alegerea celui mai adecvat model de cameră pentru zona dată, precum și de condițiile de iluminare. Acolo unde se impune, camerele de supraveghere vor avea nevoie de surse suplimentare pentru iluminare pentru a se optimiza vizibilitatea pe timpul nopții sau în condiții de întuneric total. Camerele de supraveghere trebuie amplasate la înălțime față de sol (cel puțin 2,7m), pentru a cuprinde un câmp larg (stâlpi, turnuri, clădiri), iar în locurile strategice recomandăm instalarea de camere PTZ (pan-tilt-zoom) pentru a se putea realiza de la distanță zoom pe anumite zone de interes.
Se pot utiliza și camere de supraveghere aeriene pentru a monitoriza din aer personalul militar și unitatea. O cameră de supraveghere PTZ instalată în partea inferioară a unei drone poate salva vieți, în cazul unor urgențe și oferi informații esențiale personalului din unitate. Ea poate capta imagini sau rula video live, pe un ecran.
Supravegherea video este un proiect complex, mai ales când vine vorba despre instituții cruciale cum sunt unitățile militare. Calitatea imaginilor oferite de camere trebuie să fie cât mai bună—la ce bun să fie captate imagini facă nu se pot identifica chipurile persoanelor suspecte sau înțelege evenimentele ilegale derulate? Camerele de supraveghere cu definiție înaltă, HD (1080p, 4K, 5K) sunt cel mai potrivite pentru supravegherea spațiilor militare, oficiale, ele putând oferi numeroase detalii, imagini precise pentru supraveghere. Unghiurile la care sunt orientate camerele influențează calitatea imaginilor și, implicit, succesul monitorizării. Pentru supravegherea punctelor vulnerabile se vor folosi camere cu câmp vizual mai mic, în timp ce modelele care se pot roti, înclina sau efectua zoom se vor monta pentru a acoperi zone mai mari. Evident, se vor elimina eventualele obstacole sau se vor amplasa camerele pentru a capta cât mai bine zone ce necesită protecție.
Progresele din ultimii ani din domeniul supravegherii video sunt uimitoare, ceea ce a făcut să crească nu doar performanțele camerelor, ci și a exigențele când vine vorba de securizare. Se pot monta camere de supraveghere ce pot capta imagini în condiții de iluminare redusă și chiar întuneric, pentru supraveghere 24/7, ce pot fi controlate și accesate de la distanță și integrate în alte sisteme de securitate, precum cele de controlare a accesului sau de sisteme de alarmă. Chiar dacă în zilele noastre oricine își poate achiziționa o cameră de supraveghere video și monta în câteva minute, când vine vorba despre instituțiile oficiale, publice, cum sunt unitățile militare, implicarea profesioniștilor este obligatorie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În dimineața de 11 decembrie, o serie de explozii au izbucnit în Taganrog, iar primele rapoarte notau despre avarii la un important complex industrial - Complexul științific și tehnic de aviație Taganrog, TANTK.
Odată cu declasificarea rapoartelor instituțiilor de stat cu atribuții privind securitatea națională, referitoare la modul în care a decurs campania electorală de la sfârșitul anului, multe priviri critice s-au îndreptat spre militari, și în special spre militarii în rezervă și în retragere, știut fiind că aceștia au prin educație o atitudine naționalistă și s-au aflat într-un conflict de lungă durată cu guvernele țării pentru acordarea unor drepturi legale esențiale.
Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
OMV își reziliază contractul de furnizare pe termen lung de gaze naturale cu Gazprom. Compania de stat rusă Gazprom a oprit din 16 noiembrie a.c., livrările către Austria.
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a transmis un mesaj omologilor săi, în urma votului din Consiliul JAI pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen.
Ucraina insistă că invitația la NATO trebuie făcută pentru întreg teritoriul Ucrainei.
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a trimis preşedintelui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie, a informat joi agenţiile Agerpres și EFE.
În zilele următoare, armata rusă ar putea lansa o altă rachetă balistică Oreșnik cu rază medie de acțiune în Ucraina, relatează Reuters, citând oficiali americani.
Condițiile Poloniei pentru transferul avioanelor de luptă MiG-29 către Ucraina nu au fost încă îndeplinite, iar aliații NATO nu au furnizat Varșoviei tot ceea ce a solicitat. Acest lucru a fost confirmat de către ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, într-un interviu acordat Reuters.
Rezolvarea „problemei Ucraina-Rusia” va fi o prioritate pentru președintele ales al SUA, Donald Trump, atunci când își va prelua mandatul în ianuarie 2025. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina este o situație mai complicată decât conflictul din Orientul Mijlociu. Donald Trump a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat Paris Match, înregistrat la 7 decembrie în timpul vizitei viitorului președinte american la Paris și publicat la 11 decembrie.
În baza unei hotărâri de guvern adoptată pe 11.12.2024, soldele militarilor profesioniști din armata Republicii Cehe vor crește de la 01 ianuarie, în mod uniform, cu 1.500 de coroane. De asemenea, cu aceeași sumă vor fi crescute și salariile pompierilor și polițiștilor.
Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar situat în apropiere de Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană, o acțiune care ar putea determina Moscova să lanseze asupra Ucrainei o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune. Ministerul rus al Apărării a declarat că două dintre rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de un sistem de apărare antirachetă Pantsir, iar restul au fost distruse de sistemul de război electronic.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde unei vânzări militare externe (FMS) către Ucraina, cuprinzând servicii de mentenanță pentru avioanele F-16 și echipamente conexe, cu o valoare estimată de 266,4 milioane de dolari. Emiterea unui astfel de permis de către Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA) este o condiție prealabilă și include o listă de achiziții.
După ce a accesat o varietate de surse deschise, social media și documente scurse, precum și monumente funerare și morminte, BBC a identificat 543 de militari ruși și mercenari ai Wagner Group uciși în Siria între 2015 și 2024. Lista a inclus membri ai unor unităţi de elită ale forțelor speciale ale armatei ruse, ai unităților straturilor de informații ale FSB și GRU și piloți militari. La apogeul operațiunilor militare ruse, Kremlinul a susținut că 63 000 de militari au fost desfășurați în Siria.
Ucraina a efectuat cu succes teste ale noii sale rachete „Ruta”, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. În timpul discursului rostit marți la ceremonia de decernare a Premiului Național Borys Paton 2024, acesta a menționat în treacăt noua armă, pe lângă faptul că a vorbit despre alte realizari recente.
Forțele ruse au avansat în șapte așezări din Donețk, dar și din regiunea rusă Kursk, raportează analiștii DeepState.
Ucraina privește cu „atenție și îngrijorare” tranziția de schimbare a puterii în state, unde se discută tot mai mult despre o soluție pentru stoparea războiului rus de agresiune, dar Kievul ia în calcul și posibilitatea ca noua administrație Trump să sisteze ajutorul militar.
Iranul acuză că evenimentele ce au dus la căderea lui Al Assad fac parte dintr-un plan comun al SUA și Israelului.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System - AAMDS) din România.
China a anunțat că limitează exportul de componente critice pe care Ucraina le poate folosi la fabricarea dronelor implicate în războiul său împotriva invaziei Rusiei, după cum a informat Bloomberg.
Deși în Ucraina uneori sistemele Patriot au interceptat rachete hipersonice Kinjal, lansate de Rusia de pe avioane MiG-31, provocările sunt mult mai mari în ceea ce privește noua rachetă balistică despre care rușii susțin că are capacități hipersonice Oreșnik, utilizată în premieră în noiembrie pentru a lovi Ucraina.
Ucraina a trimis aproximativ 20 de operatori de drone cu experiență și 150 de drone FPV în ultimele săptămâni pentru a sprijini rebelii sirieni de la Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în ofensiva lor.
Varianta franceză este o misiune de menținere a păcii care ar garanta că Kremlinul nu va rupe un eventual acord încetare a focului și linia de demarcație stabilită printr-o viitoare înțelegere.
În noaptea de 10 spre 11 decembrie, facilitatea petrolieră din Briansk a Rosneft a fost lovită de dronele ucrainene.
Svetlana Tihanovskaia, liderul exilat al opoziției din Belarus și, după mulți, președintele Belarusului, a cerut poporului belarus să se pregătească să iasă în stradă și să înlăture regimul dictatorului Alexandr Lukașenko.
Informații pe acest subiect, precum și despre sprijinul internațional acordat Ucrainei, au fost anunțate de preşedintele Volodimir Zelenski, în seara de 9 decembrie.
Având în vedere creșterea tensiunilor în relațiile cu NATO și cu întregul Occident colectiv, îndeosebi din cauza conflictului din Ucraina, autoritățile de la Moscova și Minsk și-au întărit cooperarea militar-strategică. Una dintre principalele pârghii de descurajare a potențialilor adversari ai statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus este reprezentată de transferul de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus, care s-a produs în vara acestui an.
Luptele din Siria au fost intense în ultimele 48 de ore, deoarece Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) lansează o serie de lovituri aeriene asupra unor facilitaţi militare siriene. Scopul acestor atacuri este de a distruge cât mai multe arme și cât mai multe depozite de muniții care ar fi putut ajunge în mâinile unităților de rezistență siriene după căderea regimului lui Bashar al-Assad, duminică, 8 decembrie 2024.
Poliţia sud-coreeană a transmis miercuri că a percheziţionat biroul preşedintelui Yoon Suk Yeol după încercarea sa eşuată de a impune legea marţială în Coreea de Sud în urmă cu o săptămână, în timp ce, conform justiţiei, fostul ministru al apărării a încercat să se sinucidă în arest, relatează Agerpres și AFP.
Faptul că Rusia s-a confruntat cu probleme semnificative la începutul invaziei sale la scară largă din Ucraina ar trebui să fie o mare preocupare pentru Beijing, a declarat adjunctul șefului Statului Major al Pentagonului, Kathleen H. Hicks, relatează SkyNews.
Ca parte a angajamentului său tot mai mare față de eforturile internaționale de sprijinire a Ucrainei, Norvegia a anunțat, la 2 decembrie 2024, desfășurarea de avioane de luptă F-35 și de sisteme de apărare aeriană NASAMS în Polonia. Această desfășurare urmărește să securizeze aeroportul polonez Rzeszow, un nod logistic esențial pentru transportul de echipamente civile și militare destinate Ucrainei, demonstrând în același timp solidaritatea Norvegiei cu NATO. Misiunea, care urmează să înceapă în decembrie 2024 și să se prelungească până la Paște, va spori capacitățile de apărare aeriană într-o regiune de importanță strategică din Europa de Est.
Operațiunile de zbor ale aeronavei tiltrotor V-22 Osprey au fost suspendate din nou pe 9 decembrie 2024, în urma unui incident care a avut loc recent.