Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Președintele Turciei, Recep Erdogan, se plimbă pe un teren minat rusesc
News
Data publicării:
Analiștilor, jurnaliștilor și bloggerilor le place să-i compare pe actualii lideri din Rusia și Turcia. Adevărul este că între aceștia se pot face multe paralele, se precizează într-o analiză recentă a site-ului rusesc topwar.ru. Recep Tayyip Erdogan, la fel ca și Vladimir Putin, nu este entuziasmat de principiile liberale occidentale și este profund dezamăgit de experiența țării sale de cooperare cu Europa. Atât primul, cât și al doilea promovează „valorile tradiționale”, se sprijină pe „națiuni adânci” și încurajează „renașterea religioasă”. Ambii sunt extrem de duri în a-și apăra pozițiile pe arena internațională și sunt pregătiți nu numai să-și provoace numeroșii adversari externi, ci și, dacă este necesar, să meargă împotriva opiniei publice dominante din lume.

Această similitudine ideologică și comportamentală a celor doi lideri, asemănarea evidentă a punctelor lor de vedere asupra lumii moderne și perspectivelor sale ar trebui să contribuie la apropierea dintre Moscova și Ankara. În plus, Rusia și Turcia au în mod obiectiv multe interese comune sau congruente. Cele două țări se completează cu succes într-o varietate de domenii - de la energie la turism, de la transport și logistică la dezvoltări tehnico-militare.

Cu toate acestea, relațiile bilaterale rămân fragile și contradictorii. Rusia și Turcia acționează simultan ca însoțitori și concurenți și, în unele cazuri, ca oponenți direcți unul față de celălalt.

Nivelul de încredere dintre cei doi lideri naționali poate fi cu greu considerat ridicat. În același timp, fricțiunile periodice, disputele și neînțelegerile dintre Moscova și Ankara sunt amplificate în mod activ de țări terțe, multe dintre acestea nefiind interesate de interacțiunea ruso-turcă, ce dobândește caracterul unui parteneriat strategic stabil.

Fragilitatea acestei interacțiuni a fost demonstrată pe larg în urmă cu cinci ani, după ce un avion Su-24 rusesc a fost doborât peste granița turco-siriană. La un moment dat, țările s-au trezit în pragul unui conflict militar direct și a fost nevoie de aproximativ șase luni pentru a restabili un dialog normal. Și la începutul acestui an, o situație similară s-a dezvoltat în Siria, unde Ankara a început să acuze Moscova că este implicată direct în moartea a zeci de militari turci în provincia Idlib.

Atât în ​​primul, cât și în al doilea caz, ambele părți au găsit în sine voința politică de a se opri la timp, de a nu trece linia roșie, dincolo de care ar putea începe o escaladare necontrolată cu consecințe imprevizibile. Din păcate, pericolul unei alte agravări a relațiilor turco-ruse este încă mare. De nenumărate ori, logica și dinamica politicii externe turcești actuale îl împing pe Recep Erdogan către un câmp minat, în care fiecare pas s-ar putea dovedi fatal în relațiile cu Vladimir Putin. Minele de pe acest câmp sunt foarte diferite, dar oricare dintre ele poate duce la o escaladare neintenționată și poate distruge definitiv parteneriatul dintre Ankara și Moscova. Iată câteva dintre posibilele momente de politică externă ale conducerii turce, care ar putea provoca o criză acută în relațiile cu Rusia.

 

Intervenția în conflictul din Nogorno Karabah

 

Probabil, nimeni nu ar trebui să fie surprins de faptul că, în toate cele trei decenii ale confruntării armeno-azere, Ankara a susținut ferm și fără echivoc autoritățile de la Baku. Însă, una este sprijinul politic și diplomatic pentru un aliat, într-o situație în care conflictul este înghețat, iar alta este asistența militară la scară largă, în etapa fierbinte a conflictului. O astfel de asistență schimbă în mod dramatic echilibrul forțelor beligerante, oferind aliatului o iluzie cu privire la posibilitatea de a rezolva rapid problema Karabahului prin mijloace militare și, în consecință, face dificilă încheierea unor acorduri privind încetarea ostilităților.

 

Escaladarea situației din Libia

 

Turcia a fost și rămâne unul dintre principalii actori externi ai războiului civil din Libia. Intervenția turcească nu a permis la un moment dat mareșalului Khalifa Haftar să cucerească Tripoli. Însă, dacă Turcia continuă pe calea internaționalizării conflictului libian prin consolidarea prezenței sale militare în Libia, obținând victoria „completă și finală” a forțelor lui Faiz Saranj asupra numeroșilor săi adversari din estul și sudul țării, Ankara se va confrunta cu probleme din ce în ce mai grave. Și nu numai cu Rusia, ci și cu multe alte țări implicate într-un fel sau altul în criza libiană, de la Egipt până la Franța.

 

Conivența cu teroriștii din provincia siriană Idlib

 

Timp de doi ani, Turcia nu a reușit să pună în aplicare pe deplin acordurile de la Sochi privind situația din Idlib: să asigure retragerea forțelor grupărilor teroriste și a armelor grele din zona tampon. Speranțele că Ankara va „reeduca” sau „cel puțin va îmblânzi” fundamentalistii islamici din Idlib rămân efemere. Dacă teroriștii, folosind prezența turcească în Idlib ca acoperire, vor folosi acest teritoriu ca o trambulină pentru acțiuni active împotriva forțelor lui Bashar al-Assad și a infrastructurii militare rusești din Siria, începutul unei noi crize ruso-turce este doar o chestiune de timp.

 

Operația împotriva kurzilor din nordul Siriei

 

Nu este surprinzător că Rusia și Turcia au atitudini diferite față de kurzii sirieni și rolul dorit pentru aceștia în viitorul stat sirian. Până în prezent, aceste diferențe au fost atenuate de „acceptarea dezacordului”. Dar, posibila desfășurare de către Turcia a unor noi operațiuni la scară largă împotriva kurzilor din nordul Siriei va conduce inevitabil la o formare accelerată a unei alianțe între kurzi și guvernul sirian, iar această apropiere va fi susținută, fără îndoială, și chiar stimulată energetic, de către Rusia. Rezultatul poate fi o ciocnire directă între Damasc și Ankara în nord, cu toate consecințele negative care decurg asupra relațiilor ruso-turce.

 

Agravarea confruntării cu Grecia

 

Relațiile dintre Rusia și Grecia trec astăzi prin momente grele, dar pare extrem de puțin probabil ca, în actuala dispută teritorială turco-greacă, Moscova să ia partea Ankarei și nu a Atenei. Mai ales că, în acest moment, Turcia se opune nu numai Greciei, ci practic tuturor partenerilor și prietenilor Rusiei din estul Mediteranei cu privire la problemele delimitării zonelor economice din regiune. „Problema greacă”, multiplicată de activitatea Turciei în Libia, care îngrijorează Moscova, ar putea deveni un alt „declanșator” pentru o nouă criză a relațiilor ruso-turce.

 

Extinderea cooperării tehnico-militare cu Ucraina

 

Începând din anul 2014, au existat întotdeauna diferențe fundamentale între Rusia și Turcia în ceea ce privește Ucraina și Crimeea. Într-un fel sau altul, Moscova a trebuit să se împace cu faptul că Ankara nu recunoaște statutul rus al Crimeii și nu va renunța la pretențiile sale cu privire la rolul de „protector” al tătarilor din peninsulă. Cu toate acestea, extinderea continuă a cooperării politico-militare între Ankara și Kiev - în special sub forma aprovizionării cu drone moderne turcești, pe care Kievul le poate folosi în mod eficient în estul Ucrainei, dacă este necesar, va deveni un factor foarte iritant pentru Moscova. Încercările Ankarei de a face lobby pentru interesele ucrainene în cadrul NATO vor fi la fel de sensibile.

 

Promovarea agresivă a ideilor pan-turcismului în Rusia

 

La Moscova, temerile cu privire la o posibilă „pătrundere turcă” în regiunile predominant musulmane și vorbitoare de limbă turcă din Caucazul de Nord și din regiunea Volga nu au dispărut niciodată complet. Dar, astăzi, aceste temeri au primit motive suplimentare sub forma unei creșteri semnificative a rolului islamului în politica internă a lui Erdogan (o ilustrare simbolică a acestui proces este schimbarea recentă a statutului Hagiei Sofia din Istanbul). Mulți din Rusia cred că Turcia modernă se îndepărtează din ce în ce mai mult de principiile statului laic al lui Kemal Ataturk și, prin urmare, promovarea pan-turcismului de către Ankara va fi din ce în ce mai strâns legată de avansarea islamului politic, reprezentând o provocare directă la securitatea națională și chiar la unitatea teritorială a Rusiei.

Toate cele prezentate mai sus arată nu doar că președintele turc Recep Erdogan se plimbă astăzi peste un câmp minat rusesc. De asemenea, președintele rus, Vladimir Putin, are un câmp minat similar în politica externă turcă. Probabil, orice politician sau expert turc ar putea răspunde cu ușurință la lista revendicărilor rusești împotriva Ankarei cu o listă și mai lungă a revendicărilor turcești împotriva Moscovei. Revendicări ce nu pot fi pur și simplu respinse. Trebuie recunoscut faptul că Rusia nu a abordat întotdeauna interesele internaționale de bază ale Turciei cu înțelegerea, delicatețea și tactul cuvenite.

Da, există forțe anti-ruse influente în actuala elită turcă ce incită conștiința publică din țară împotriva Moscovei. Însă, nici în Rusia, punctele de vedere și prejudecățile tradiționale anti-turcești, alimentate persistent de numeroși oponenți ai apropierii de Ankara, nu au fost complet depășite. În cercurile liberale din Rusia și Turcia, percepțiile simplificate și negative ale celeilalte părți sunt răspândite ca întruchipare a arhaismului social, a modernizării economice eșuate și a regresului politic.

Toate aceste lucruri trebuie să dea de gândit. Și nu numai diplomaților și armatei, ci și analiștilor independenți și activiștilor societății civile.

În orice caz, miza jocului ruso-turc este foarte mare - și nu numai pentru Rusia și Turcia, ci și pentru multe regiuni din apropiere ale lumii, unde Moscova și Ankara își promovează interesele nu întotdeauna convergente - din Asia Centrală până în Africa de Nord, inclusiv.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Moldova se pregătește de impact. Planul Rusiei e destabilizarea Transnistriei, iar Gazprom a început deja asaltul: Amână rezervarea de gaze pentru regiunea transnistreană
F-35 olandeze au interceptat bombardiere rusești înarmate cu rachete, care survolau Marea Baltică
NATO va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina
Senatori republicani şi democraţi condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România
Grupul ungar MVM achiziţionează E.ON Energie România, companie strategică în sistemul energetic național
Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Preşedintele Iohannis a eliberat din funcţie mai mulți magistraţi, inclusiv un procuror din cadrul DIICOT
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un petrolier rusesc plutește avariat în apropierea Crimeei. Al doilea s-a scufundat într-o oră
Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată
MAE confirmă că persoana reținută în Abkhazia este cetățean român
Georgia spune ”adio” Europei: Anti-occidentalul Mikheil Kavelashvili devine noul președinte al țării. A fost ales de 300 de oameni
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400

Ştiri Recomandate

Investițiile ungare în statele UE, cal troian al Rusiei? Ministerul Energiei sesizează Comisia pentru Investițiile Străine în cazul preluării E.ON de către compania ungară MVM Group
Hamas și Israel au convenit asupra unei încetări a focului în Gaza. Totul este inclus în acord, inclusiv eliberarea ostaticilor
Deși se laudă intens cu bombele cu planare, Rusia produce doar cadrul de aluminiu. Restul componentelor sunt importate
Gazul, folosit ca armă. Rusia va furniza gaz ca ajutor umanitar pentru ”frații” din Transnistria
China, elefantul din cameră. Amiralul NATO Rob Bauer avertizează: „China devine din ce în ce mai agresivă”
Spre furia Moscovei, Armenia și SUA au semnat un parteneriat strategic. Erevanul va primi asistență pentru consolidarea frontierelor
Forțele Armate Ucrainene, confruntate cu o lipsă gravă de personal militar, puse în faţa unor măsuri drastice: Mulți soldați nou recrutați nu reușesc să îndeplinească standardele
Lituania nu ar spune ”nu” trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina, dar precizează în ce condiții ar desfășura trupe
Un proiect militar ambiţios în care şi România este implicată: Cooperare pe plan european pentru producţia a 1000 de rachete Patriot, pilon pentru consolidarea securităţii NATO
Atacarea depozitelor ruseşti de petrol, una dintre cele mai bune strategii ale Ucrainei: Imagini din satelit confirmă atacul asupra rafinăriei de petrol Saratov
În Rusia şi-a propus recompensarea soldaţilor după modelul Wehrmacht-ului: Principalele tactici ale trupelor ruse nu ţin cont de pierderile disproporţionate de personal
Rușilor nu le-a dispărut apetitul propagandist de intimidare: Când nu pot mai mult, sperie Moldova că nu mai are viitor
China poartă un război cibernetic împotriva instituţiilor americane, iar abordarea diferă în funcţie de cine este preşedinte al SUA: Grupul Salt Typhoon urmăreşte sute de oficiali guvernamentali
Simularea unei noi invazii sau manevre militare reale? Rusia și Belarus încep pregătirile cu cei 13 000 de militari pentru exercițiile strategice West-2025
Competiţia în domeniul dronelor miliare este acerbă: Ucraina are acum un program de drone mult mai avansat decât Statele Unite
Rușii au declanșat primul atac masiv asupra Ucrainei din 2025. Rachetele și dronele rusești au vizat ținte de pe întreg teritoriul ucrainean, până la granița cu Polonia
Germania nu vrea să învețe rusa. Infrastructura critică va fi supravegheată de Apărarea Teritorială, o structură nou-formată în Bundeswehr
Bătrânul transportor blindat american de 60 de ani triumfă în Ucraina
NATO lansează “Baltic Sentry”, operațiunea pentru protecția infrastructurii subacvatice din Marea Baltică
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
”Suveraniștii” germani din AfD pregătesc deja „biletele de deportare”. În vizor ar putea fi luați inclusiv românii din Germania
Rachetele ATACMS ucrainene ar fi lovit o mare uzină rusă aflată în prima liniei a importanţei strategice (Foto/Video): Ministerul rus al Apărării confirmă atacul asupra regiunii Bryansk
România își crește participarea în Flancul estic și va face parte din trei grupuri de luptă ale NATO
SUA au dat numele următoarelor două portavioane din clasa Ford: Clinton şi Bush. Construcția va începe în următorii ani
Partizanii ucraineni din Mișcarea Atesh susțin că forţele ruse consolidează sistemul de apărare aeriană din Crimeea (Foto)
Garantarea securităţii regiunii Mării Negre este crucială: Bulgaria aşteaptă să primescă primele avioane F-16 Block 70
Avionul american de vânătoare de generația a VI-a ar putea fi un „urmaș al F-35”: U.S. Air Force are nevoie de o schimbare fundamentală până în 2050
În 2024, NATO a avut de interceptat un număr însemnat de aeronave rusești deasupra Mării Baltice: Au fost efectuate peste 300 de misiuni de poliție aeriană
Grecia redefinește echilibrul strategic în Marea Mediterană prin recepționarea ultimelor avioane de luptă Rafale F3R
Coreea de Nord a pierdut deja un sfert dintre militarii desfășurați în Rusia: Surse sud-coreene susțin că peste 300 de soldați au fost uciși, iar alți 2.700 răniți
Consilierul pentru securitate națională al SUA trage un semnal de alarmă: Inteligența artificială este cea mai mare amenințare a vremurilor noastre
După ce a anunțat introducerea în serviciu a 1.000 de drone strategice, Iranul vrea înființarea unei categorii independente de forțe armate, bazată pe drone
pixel