Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Președintele Turciei, Recep Erdogan, se plimbă pe un teren minat rusesc
News
Data publicării:
Analiștilor, jurnaliștilor și bloggerilor le place să-i compare pe actualii lideri din Rusia și Turcia. Adevărul este că între aceștia se pot face multe paralele, se precizează într-o analiză recentă a site-ului rusesc topwar.ru. Recep Tayyip Erdogan, la fel ca și Vladimir Putin, nu este entuziasmat de principiile liberale occidentale și este profund dezamăgit de experiența țării sale de cooperare cu Europa. Atât primul, cât și al doilea promovează „valorile tradiționale”, se sprijină pe „națiuni adânci” și încurajează „renașterea religioasă”. Ambii sunt extrem de duri în a-și apăra pozițiile pe arena internațională și sunt pregătiți nu numai să-și provoace numeroșii adversari externi, ci și, dacă este necesar, să meargă împotriva opiniei publice dominante din lume.

Această similitudine ideologică și comportamentală a celor doi lideri, asemănarea evidentă a punctelor lor de vedere asupra lumii moderne și perspectivelor sale ar trebui să contribuie la apropierea dintre Moscova și Ankara. În plus, Rusia și Turcia au în mod obiectiv multe interese comune sau congruente. Cele două țări se completează cu succes într-o varietate de domenii - de la energie la turism, de la transport și logistică la dezvoltări tehnico-militare.

Cu toate acestea, relațiile bilaterale rămân fragile și contradictorii. Rusia și Turcia acționează simultan ca însoțitori și concurenți și, în unele cazuri, ca oponenți direcți unul față de celălalt.

Nivelul de încredere dintre cei doi lideri naționali poate fi cu greu considerat ridicat. În același timp, fricțiunile periodice, disputele și neînțelegerile dintre Moscova și Ankara sunt amplificate în mod activ de țări terțe, multe dintre acestea nefiind interesate de interacțiunea ruso-turcă, ce dobândește caracterul unui parteneriat strategic stabil.

Fragilitatea acestei interacțiuni a fost demonstrată pe larg în urmă cu cinci ani, după ce un avion Su-24 rusesc a fost doborât peste granița turco-siriană. La un moment dat, țările s-au trezit în pragul unui conflict militar direct și a fost nevoie de aproximativ șase luni pentru a restabili un dialog normal. Și la începutul acestui an, o situație similară s-a dezvoltat în Siria, unde Ankara a început să acuze Moscova că este implicată direct în moartea a zeci de militari turci în provincia Idlib.

Atât în ​​primul, cât și în al doilea caz, ambele părți au găsit în sine voința politică de a se opri la timp, de a nu trece linia roșie, dincolo de care ar putea începe o escaladare necontrolată cu consecințe imprevizibile. Din păcate, pericolul unei alte agravări a relațiilor turco-ruse este încă mare. De nenumărate ori, logica și dinamica politicii externe turcești actuale îl împing pe Recep Erdogan către un câmp minat, în care fiecare pas s-ar putea dovedi fatal în relațiile cu Vladimir Putin. Minele de pe acest câmp sunt foarte diferite, dar oricare dintre ele poate duce la o escaladare neintenționată și poate distruge definitiv parteneriatul dintre Ankara și Moscova. Iată câteva dintre posibilele momente de politică externă ale conducerii turce, care ar putea provoca o criză acută în relațiile cu Rusia.

 

Intervenția în conflictul din Nogorno Karabah

 

Probabil, nimeni nu ar trebui să fie surprins de faptul că, în toate cele trei decenii ale confruntării armeno-azere, Ankara a susținut ferm și fără echivoc autoritățile de la Baku. Însă, una este sprijinul politic și diplomatic pentru un aliat, într-o situație în care conflictul este înghețat, iar alta este asistența militară la scară largă, în etapa fierbinte a conflictului. O astfel de asistență schimbă în mod dramatic echilibrul forțelor beligerante, oferind aliatului o iluzie cu privire la posibilitatea de a rezolva rapid problema Karabahului prin mijloace militare și, în consecință, face dificilă încheierea unor acorduri privind încetarea ostilităților.

 

Escaladarea situației din Libia

 

Turcia a fost și rămâne unul dintre principalii actori externi ai războiului civil din Libia. Intervenția turcească nu a permis la un moment dat mareșalului Khalifa Haftar să cucerească Tripoli. Însă, dacă Turcia continuă pe calea internaționalizării conflictului libian prin consolidarea prezenței sale militare în Libia, obținând victoria „completă și finală” a forțelor lui Faiz Saranj asupra numeroșilor săi adversari din estul și sudul țării, Ankara se va confrunta cu probleme din ce în ce mai grave. Și nu numai cu Rusia, ci și cu multe alte țări implicate într-un fel sau altul în criza libiană, de la Egipt până la Franța.

 

Conivența cu teroriștii din provincia siriană Idlib

 

Timp de doi ani, Turcia nu a reușit să pună în aplicare pe deplin acordurile de la Sochi privind situația din Idlib: să asigure retragerea forțelor grupărilor teroriste și a armelor grele din zona tampon. Speranțele că Ankara va „reeduca” sau „cel puțin va îmblânzi” fundamentalistii islamici din Idlib rămân efemere. Dacă teroriștii, folosind prezența turcească în Idlib ca acoperire, vor folosi acest teritoriu ca o trambulină pentru acțiuni active împotriva forțelor lui Bashar al-Assad și a infrastructurii militare rusești din Siria, începutul unei noi crize ruso-turce este doar o chestiune de timp.

 

Operația împotriva kurzilor din nordul Siriei

 

Nu este surprinzător că Rusia și Turcia au atitudini diferite față de kurzii sirieni și rolul dorit pentru aceștia în viitorul stat sirian. Până în prezent, aceste diferențe au fost atenuate de „acceptarea dezacordului”. Dar, posibila desfășurare de către Turcia a unor noi operațiuni la scară largă împotriva kurzilor din nordul Siriei va conduce inevitabil la o formare accelerată a unei alianțe între kurzi și guvernul sirian, iar această apropiere va fi susținută, fără îndoială, și chiar stimulată energetic, de către Rusia. Rezultatul poate fi o ciocnire directă între Damasc și Ankara în nord, cu toate consecințele negative care decurg asupra relațiilor ruso-turce.

 

Agravarea confruntării cu Grecia

 

Relațiile dintre Rusia și Grecia trec astăzi prin momente grele, dar pare extrem de puțin probabil ca, în actuala dispută teritorială turco-greacă, Moscova să ia partea Ankarei și nu a Atenei. Mai ales că, în acest moment, Turcia se opune nu numai Greciei, ci practic tuturor partenerilor și prietenilor Rusiei din estul Mediteranei cu privire la problemele delimitării zonelor economice din regiune. „Problema greacă”, multiplicată de activitatea Turciei în Libia, care îngrijorează Moscova, ar putea deveni un alt „declanșator” pentru o nouă criză a relațiilor ruso-turce.

 

Extinderea cooperării tehnico-militare cu Ucraina

 

Începând din anul 2014, au existat întotdeauna diferențe fundamentale între Rusia și Turcia în ceea ce privește Ucraina și Crimeea. Într-un fel sau altul, Moscova a trebuit să se împace cu faptul că Ankara nu recunoaște statutul rus al Crimeii și nu va renunța la pretențiile sale cu privire la rolul de „protector” al tătarilor din peninsulă. Cu toate acestea, extinderea continuă a cooperării politico-militare între Ankara și Kiev - în special sub forma aprovizionării cu drone moderne turcești, pe care Kievul le poate folosi în mod eficient în estul Ucrainei, dacă este necesar, va deveni un factor foarte iritant pentru Moscova. Încercările Ankarei de a face lobby pentru interesele ucrainene în cadrul NATO vor fi la fel de sensibile.

 

Promovarea agresivă a ideilor pan-turcismului în Rusia

 

La Moscova, temerile cu privire la o posibilă „pătrundere turcă” în regiunile predominant musulmane și vorbitoare de limbă turcă din Caucazul de Nord și din regiunea Volga nu au dispărut niciodată complet. Dar, astăzi, aceste temeri au primit motive suplimentare sub forma unei creșteri semnificative a rolului islamului în politica internă a lui Erdogan (o ilustrare simbolică a acestui proces este schimbarea recentă a statutului Hagiei Sofia din Istanbul). Mulți din Rusia cred că Turcia modernă se îndepărtează din ce în ce mai mult de principiile statului laic al lui Kemal Ataturk și, prin urmare, promovarea pan-turcismului de către Ankara va fi din ce în ce mai strâns legată de avansarea islamului politic, reprezentând o provocare directă la securitatea națională și chiar la unitatea teritorială a Rusiei.

Toate cele prezentate mai sus arată nu doar că președintele turc Recep Erdogan se plimbă astăzi peste un câmp minat rusesc. De asemenea, președintele rus, Vladimir Putin, are un câmp minat similar în politica externă turcă. Probabil, orice politician sau expert turc ar putea răspunde cu ușurință la lista revendicărilor rusești împotriva Ankarei cu o listă și mai lungă a revendicărilor turcești împotriva Moscovei. Revendicări ce nu pot fi pur și simplu respinse. Trebuie recunoscut faptul că Rusia nu a abordat întotdeauna interesele internaționale de bază ale Turciei cu înțelegerea, delicatețea și tactul cuvenite.

Da, există forțe anti-ruse influente în actuala elită turcă ce incită conștiința publică din țară împotriva Moscovei. Însă, nici în Rusia, punctele de vedere și prejudecățile tradiționale anti-turcești, alimentate persistent de numeroși oponenți ai apropierii de Ankara, nu au fost complet depășite. În cercurile liberale din Rusia și Turcia, percepțiile simplificate și negative ale celeilalte părți sunt răspândite ca întruchipare a arhaismului social, a modernizării economice eșuate și a regresului politic.

Toate aceste lucruri trebuie să dea de gândit. Și nu numai diplomaților și armatei, ci și analiștilor independenți și activiștilor societății civile.

În orice caz, miza jocului ruso-turc este foarte mare - și nu numai pentru Rusia și Turcia, ci și pentru multe regiuni din apropiere ale lumii, unde Moscova și Ankara își promovează interesele nu întotdeauna convergente - din Asia Centrală până în Africa de Nord, inclusiv.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Vasile Dîncu a fost ales vicepreședinte AP NATO. Producția de armament, industria din România și prioritizarea Mării Negre ca dosar european, obiective anunțate
Cortina de Fier explozivă: Cine sunt cele cinci state aliate care ar putea „planta” o pădure de mine antipersonal la granița cu Rusia
SUA schimbă prioritățile: Dronele sunt favorizate, iar achiziția de F-35 scade la 47 de avioane în noul buget pentru apărare pentru 2026
Loviturile SUA asupra Iranului, mesaj greșit pentru Kim: Coreea de Nord ar putea grăbi programul nuclear
Nicușor Dan a trasat obiectivele României la Consiliul European: R. Moldova, Marea Neagră și Ucraina
Polonia vrea o demonstrație de forță militară în fața Rusiei. România, invitată și ea să participe la manevrele care sunt un răspuns la mișcările militare ruse
Rusia s-a răzgândit și nu mai vrea Ucraina nici în UE. Medvedev, ziua și derapajul: UE se va militariza, urăște Rusia și vrea să se răzbune pe noi
Nicușor Dan a avut o discuție cu Recep Tayyip Erdogan la Haga. Situația din Marea Neagră, subiect principal pe agenda bilaterală
DefenseRomania susține evenimentul „Întoarce-te viu” organizat de comunitatea ucraineană din București cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Torturii
Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta a celebrat istoria milenară a Ordinului și a salutat relațiile speciale cu România
Declarația finală a Summitului NATO de la Haga. Cinci priorități care au în centru amenințarea pe termen lung din partea Rusiei
Statele NATO se angajează să investească 5% din PIB până în 2035 / Nicuşor Dan: Ne dorim ca şi aliaţii NATO să poată participa la aceste mecanisme UE de finanţare pentru apărare
Marea Britanie revine la avioane nucleare și cumpără 12 aeronave F-35A capabile să transporte arme nucleare tactice
Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina. Ministrul român de externe: Atitudinea Rusia împiedică realizarea unei păci drepte în Ucraina
Ionuț Moșteanu a reafirmat angajamentul ferm al României față de apărarea colectivă. România crește investițiile în apărare
Rusia continuă să investească în triada nucleară: Noi rachete Yars și bombardiere Tu-160 se vor alătura Forțelor Strategice
5% e noul 2%. Sunt pregătiți ”greii” europeni din NATO pentru cel mai important obiectiv din istoria Alianței?
"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
INSCOP Research: 7 din 10 români au încredere în NATO. Date actualizate privind încrederea în NATO și UE
Începe summitul NATO de la Haga: Creșterea cheltuielilor pentru Apărare, turarea la maximum a industriei și războiul rus împotriva Ucrainei, pe agenda discuțiilor
Monument închinat militarilor americani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial / NATO Rapid Deployable Corps Italy
EXCLUSIV
Cu Statele Unite care privesc mai mult spre China, pragul de 5% pentru apărare devine o țintă obligatorie pentru europenii din NATO (Analiză)
Știu ei polonezii ceva, de se înarmează așa. Fost oficial NATO sugerează că articolul 5 nu s-ar activa automat în cazul unui „atac minor” al Rusiei asupra Estoniei
Navele de luptă ale Rusiei, folosite în premieră pentru a escorta ”flota fantomă” de petroliere
Spania anunță deja că nu va îndeplini noul angajament NATO în materie de apărare
Aviz favorabil. Cine e Ionuț Moșteanu, noul ministru al Apărării și vicepremier în Guvernul Bolojan
Dintre toți europenii românii cred cel mai mult în Donald Trump. Suntem urmați de unguri și polonezi
Trump dă semnalul: De ce nu ar trebui să existe o schimbare de regim în Iran?
Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2

Ştiri Recomandate

Nu doar "Dacian Fall". NATO pregătește, în nordul Germaniei, o simulare uriașă de răspuns la invazia rusească, la care participă sute de mii de oameni
Zelenski acuză Rusia că a intensificat teroarea împotriva civililor
Loviturile Rusiei cu Iskander și Kinjal i-au convins pe generalii occidentali: NATO are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune
Coreea de Nord anunță „sprijin necondiționat” pentru Rusia, dar asta deja se întâmplă: ”Furnizează 40% din muniția de artilerie a rușilor”
Asasinarea ofițerului ucrainean de informații, opera FSB-ului rus. Autorii au fost lichidați azi, într-o operațiune condusă chiar de șeful SBU
Duș rece pentru Pentagon: În ajunul celor mai mari exerciții militare comune cu SUA, Canberra nu vrea să vorbească despre ”situații ipotetice” precum un conflict cu China
Vești proaste pentru ruși: Primele rachete ucrainene cu rază lungă vor ajunge pe front până la sfârșitul lunii. ”După aceea, vor veni cu sutele”
Contingentul francez de la Cincu / Armata Franței
EXCLUSIV
Sprijinul Franței pentru România înfurie Kremlinul. Cincu și Republica Moldova, doar două motive pentru activarea propagandei ruse din România
Dronele maritime ucrainene au făcut ordine în Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră, incapabilă să ”jefuiască” Coridorul Cerealelor
Trump anunţă taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE. Primele reacții ale liderilor europeni
Ucrainenii lovesc un gazoduct cheie din inima Rusiei și transmit un mesaj clar: Moscova nu este un furnizor sigur pentru China
Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
NATO caută soluții pentru a accelera livrările de arme americane către Ucraina - NYT
Încă un val de rachete și drone asupra Ucrainei. Rusia schimbă strategia: Atacuri din mai multe direcții, la diferite înălțimi și cu drone folosite pe post de releu
China arată că e gata de invazie. Manevre militare spectaculoase, ca răspuns la exercițiile Taiwanului
Cruce pe bătrânul Amiral Kuznețov? După decizia Rusiei de azi e aproape sigur că singurul ei portavion nu o să mai vadă marea
Reînvie lagărul sovietic. În timp ce anunță că închide consulatul polonez din Kaliningrad, Ministrul rus de Externe începe o vizită de trei zile în Coreea de Nord
O țară europeană care nu are F-16 va antrena piloți ucraineni pentru F-16. România e și ea cu motoarele turate la maximum
Patriotism cu forța: Cenzura din Rusia, inclusiv în domeniul militar, devine politică de stat și instrument esențial pentru a menține regimul
Undă verde în Senatul SUA pentru un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Suma a fost crescută de la 300 de milioane de dolari
Ivan și francezii: Rusia a desemnat Franța principalul său adversar în Europa. Franța joacă un rol cheie în protejarea României și implicit a Alianței
Bombele SUA ”bunker buster” nu au distrus tot stocul iranian de uraniu, confirmă Israelul. Dar există și o parte pozitivă
UPDATE: Berlinul neagă că va cumpăra încă 15 avioane F-35. Proiectul european FCAS rămâne în picioare
Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
pixel