Presa din Franța scrie că militarii francezi dislocați în România trăiesc în condiții mizere, frig și foame. MApN reacționează
Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a vizitat, joi, 3 noiembrie, trupele franceze dislocate în România în cadrul Operațiunii Eagle. Presa franceză scrie însă că în spatele imaginilor frumoase, soldații deplâng logistica defectuoasă și condițiile de viață nedemne.
Exercițiu comun al forțelor armate române și franceze, din cadrul Grupului de Luptă Multinațional al NATO condus de Franța în România. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
"O vizită rapidă și precisă. Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, s-a deplasat joi dimineață, 3 noiembrie, în tabăra militară de la Cincu, în România, unde militari francezi sunt dislocați din februarie în cadrul NATO. Sosirea acestuia a fost întâmpinată cu onoruri militare, iar vizita a fost punctată de inaugurarea unor infrastructuri, dar și soldați rugați să nu se arate, cu excepția unui pumn ales: nimic nu a venit să păteze frumoasa imagine a ministrului aflat în teren", scrie publicația franceză Mediapart.fr, citată de DC News.
Totuși, viața de zi cu zi a celor peste 700 de soldați francezi care locuiesc în unitatea militară de la Cincu este, în realitate, mai puțin glorioasă. Hrana este insuficientă, spațiile unde locuiesc soldații sunt parțial insalubre, iar încăperile sunt "reci", mai relatează sursa citată, afirmând că mulți militari consideră condițiile de viață de acolo drept nedemne.
În plus, jurnaliștii relatează că mesele soldaților sunt atât de sărace încât familiile sunt nevoite să suplimenteze cu colete trimise pe cheltuiala lor.
Presa franceză mai scrie că în tabăra militară de la Cincu este multă mizerie, iar din lipsă de spațiu multe alimente sunt depozitate afară, pe jos. În plus, ar exista urme de noroi, mucegai și păr rămase în căzile de duș care ar confirma faptul că băile nu au fost curățate. Aproximativ 450 de soldați francezi sunt găzduiți în containere, iar ceilalți militari francezi, aproximativ 250, ar locui în corturi colective. În plus, tabăra s-ar afla într-o "mlaștină", unde ar fi șoareci, ploșnițe și câini vagabonzi atrași de gunoi, mai scriu aceștia.
Cum răspunde MApN articolelor din presa franceză: Responsabilitatea e a părții franceze nu a României
Ministerul Apărării Naționale a publicat ieri pe site-ul oficial un punct de vedere.
MApN arată că „ responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză” iar România „ a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin”.
Redăm integral punctul de vedere al MApN:
Cu privire la informațiile apărute în spațiul public referitoare la condițiile de campare a forțelor franceze de la Cincu, facem următoarele precizări:
Grupul Colectiv de Luptă - Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaționalizat pe teritoriul României de Franța, ca națiune-cadru, și integrează, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, într-o tabără de campare construită gradual de forțele CDBG începând cu luna mai.
Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.
În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News