Președintele Franței Emmanuel Macron vine în România (Surse media). „Escală tehnică” după vizita din China
Președintele Franței Emmanuel Macron va ajunge în România în cursul zilei de mâine, 8 aprilie 2023. Informația e dată de televiziunile din România, pe surse.
Atât Antena 3 CNN cât și Digi 24 anunță pe surse că în cursul zilei de mâine președintele Emmanuel Macron va ajunge în România.
Ambele posturi de televiziune precizează că Emmanuel Macron va ajunge în România într-o „escală tehnică” la Baza 90 Transport Aerian Otopeni.
Nu se oferă mai multe detalii momentan.
Pe site-ul Administrației Prezidențiale agenda președintelui României nu specifică nicio întrevedere sau un anunț despre prezența lui Emmanuel Macron în țara noastră.
Macron vine din China
Amintim că preşedintele francez Emmanuel Macron a întreprins o vizită în China între 5 şi 7 aprilie. În acelaşi interval s-a aflat în China şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cei doi lideri europeni au avut întrevederi joi la Beijing cu conducerea chineză pentru a discuta despre relaţiile 'complexe' dintre părţi, într-un efort de a obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina, potrivit Agerpres, care citează DPA.
'China este de o mare importanţă pentru Europa având în vedere interdependenţele şi o lungă istorie comună', a declarat von der Leyen în debutul discuţiilor cu premierul chinez Li Qiang.
Ambele părţi 'au beneficiat imens' de pe urma acestei relaţii, a subliniat ea într-o înregistrare postată pe Twitter.
'Cu toate acestea, relaţiile UE-China au devenit mai complexe în ultimi ani', a adăugat şefa CE, insistând pe discutarea 'tuturor aspectelor relaţiilor (UE-China) astăzi', ceea ce 'va ajuta atât Uniunea Europeană, cât şi China să navigheze într-un mediu geopolitic complex şi volatil'.
'Sunt convins că China are un rol major de jucat în construirea păcii', a spus Macron cu puţin timp înaintea discuţiilor cu preşedintele chinez Xi Jingping, care erau aşteptate să se axeze pe războiul din Ucraina.
Xi l-a primit pe Macron cu onoruri militare şi urma să discute ulterior cu Von der Leyen, după care cei trei lideri să aibă o întâlnire comună.
Puţin mai devreme, preşedintele francez a avut discuţii separate cu privire la Ucraina cu premierul Li şi cu preşedintele Biroului permanent al parlamentului chinez, Zhao Leji.
Vizita s-a concentrat de asemenea pe relaţiile economice, Macron fiind însoţit de o delegaţie de 60 de şefi de companii.
Potrivit Palatului Elysee, Macron a discutat cu Li despre accesul companiilor franceze pe piaţa chineză, mai ales în sectoarele aviatic, alimentar şi financiar.
Macron a evocat de asemenea un summit cu privire la un nou pact financiar, ce urmează să aibă loc în iunie la Paris şi în care China va avea de jucat un rol. Obiectivul este finanţarea tranziţiei ecologică şi a luptei împotriva sărăciei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News