Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, a informat vineri CBS News, transmit Agerpres și EFE.
Președintele Iranului Ebrahim Raisi a anulat joi un interviu cu jurnalista CNN Christiane Amanpour, după ce aceasta a refuzat cererea acestuia de a purta batic, potrivit reporterului CNN.
„Protestele mătură Iranul și femeile își ard hijaburile după moartea săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, în urma arestării ei de către „poliția morală”. Organizațiile pentru drepturile omului spun că cel puțin 8 au fost uciși. Aseară, am intenționat să-l întreb pe președintele Raisi despre toate acestea și multe altele”, a scris Amanpour pe Twitter.
„Acesta urma să fie primul interviu al președintelui (Ebrahim) Raisi pe teritoriul SUA, în timpul vizitei sale la NY pentru AG-ONU. După săptămâni de planificare și opt ore de instalare a echipamentelor de traducere, lumini și camere, eram pregătiți. Dar nici urmă de președinte Raisi”, a adăugat ea, referindu-se la Adunarea Generală a ONU.
Un consilier prezidențial s-a dus la Amanpour la 40 de minute după ce era programat să înceapă interviul și i-a cerut să poarte batic „pentru că sunt lunile sfinte de Muharram și Safar”.
„Suntem în New York, unde nu există nicio lege sau tradiție cu privire la basma. Am subliniat că niciun alt președinte iranian nu a cerut acest lucru atunci când i-am intervievat în afara Iranului”, a spus ea.
Amanpour a susținut că asistentul „a arătat clar că interviul nu va avea loc dacă nu aș purta batic. El a spus că este „o chestiune de respect” și s-a referit la „situația din Iran” – făcând aluzie la protestele care au măturat țara.”
Jurnalista recunoscută la nivel internațional și echipa ei au plecat apoi, spunând că nu poate fi de acord cu „această condiție fără precedent și neașteptată”.
„Interviul nu a avut loc. Pe măsură ce protestele continuă în Iran și oamenii sunt uciși, ar fi fost un moment important să vorbim cu președintele Raisi”, a spus ea.
Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost reținută pentru că și-ar fi purtat hijab în mod necorespunzător. Autoritățile au încercat să pună vina pe moartea ei pe un atac de cord, dar familia ei și mulți din Iran au respins această afirmație, spunând că a fost victima brutalității poliției.
Tatăl lui Amini, Amjad Amini, a declarat miercuri BBC Persian că autoritățile i-au refuzat să îi permită să vadă cadavrul fiicei sale după moartea acesteia.
Amini a spus că trupul fiicei sale a fost complet învelit pentru înmormântare, cu excepția picioarelor și a feței ei, când i s-a permis în sfârșit să o vadă. Pe picioarele ei erau vizibile vânătăi, a spus el.
Cel puțin șase iranieni au fost uciși în protestele declanșate de moartea ei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, a informat vineri CBS News, transmit Agerpres și EFE.
Publicația Financial Times (FT) a informat, pe 12.12.2024, că membrii europeni ai NATO negociază o creștere a obiectivului anual de cheltuieli pentru apărare din cadrul alianței de la nivelul actual de 2% la 3% din produsul intern brut (PIB). Un acord în acest sens ar trebui să fie obținut până în iunie anul viitor, când va avea loc summitul anual al Alianței Nord-Atlantice în Olanda.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Guvernul a adoptat azi un proiect legislativ care reglementează combaterea dronelor în spațiul aerian al României.
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a trimis preşedintelui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie, a informat joi agenţiile Agerpres și EFE.
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a transmis un mesaj omologilor săi, în urma votului din Consiliul JAI pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen.
Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
OMV își reziliază contractul de furnizare pe termen lung de gaze naturale cu Gazprom. Compania de stat rusă Gazprom a oprit din 16 noiembrie a.c., livrările către Austria.
În zilele următoare, armata rusă ar putea lansa o altă rachetă balistică Oreșnik cu rază medie de acțiune în Ucraina, relatează Reuters, citând oficiali americani.
În baza unei hotărâri de guvern adoptată pe 11.12.2024, soldele militarilor profesioniști din armata Republicii Cehe vor crește de la 01 ianuarie, în mod uniform, cu 1.500 de coroane. De asemenea, cu aceeași sumă vor fi crescute și salariile pompierilor și polițiștilor.
Iranul acuză că evenimentele ce au dus la căderea lui Al Assad fac parte dintr-un plan comun al SUA și Israelului.
Svetlana Tihanovskaia, liderul exilat al opoziției din Belarus și, după mulți, președintele Belarusului, a cerut poporului belarus să se pregătească să iasă în stradă și să înlăture regimul dictatorului Alexandr Lukașenko.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System - AAMDS) din România.
Informații pe acest subiect, precum și despre sprijinul internațional acordat Ucrainei, au fost anunțate de preşedintele Volodimir Zelenski, în seara de 9 decembrie.
Varianta franceză este o misiune de menținere a păcii care ar garanta că Kremlinul nu va rupe un eventual acord încetare a focului și linia de demarcație stabilită printr-o viitoare înțelegere.
Având în vedere creșterea tensiunilor în relațiile cu NATO și cu întregul Occident colectiv, îndeosebi din cauza conflictului din Ucraina, autoritățile de la Moscova și Minsk și-au întărit cooperarea militar-strategică. Una dintre principalele pârghii de descurajare a potențialilor adversari ai statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus este reprezentată de transferul de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus, care s-a produs în vara acestui an.
China și-a desfășurat cea mai mare flotă navală în apele regionale în aproape trei decenii, iar amenințarea la adresa Taiwanului este mai pronunțată decât în exercițiile militare anterioare chineze, a declarat marți Ministerul Apărării din Taiwan.
Operațiunea de război hibrid căreia i-a căzut victimă România în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost testată în Republica Moldova de Federația Rusă.
Potrivit șefului Pentagonului, Lloyd Austin, Rusia a pierdut cel puțin 700.000 de soldați și a cheltuit peste 200 de miliarde de dolari de la începutul invaziei din Ucraina.
Rebelii sirieni au anunţat, într-o declaraţie de la televiziunea publică de duminică dimineaţă, că au eliberat Damascul şi că au răsturnat regimul de 24 de ani a lui Bashar al-Assad, precizând că toţi deţinuţii politici au fost eliberaţi, relatează Reuters şi AFP.
Guvernul sirian pare să fi căzut duminică dimineață, când trupele rebele au declarat capitala Damasc „liberă”, după ce au intrat în oraș în fața unei rezistențe reduse din partea forțelor regimului dictatorului Bashar Assad, susținut de Rusia. Rebelii au susținut că Assad a fugit din capitală, pierzându-și controlul de zeci de ani asupra puterii, după o ofensivă fulgerătoare a forțelor opoziției în ultimele zile.
Ministru ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, într-un comunicat emis de MAE ucrainean, salută decizia Curții Constituționale a României cu privire la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, ca urmare a ingerinței Federației Ruse. Mesaje similare au fost date și din partea altor state aliate României.
Ministerul Apărării Naţionale nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, a afirmat vineri, pe platforma X, ministrul Angel Tîlvăr.
Militanții islamiști, care au ocupat zone din ce în ce mai mari în Siria în ultimele zile, au capturat și două baze aeriene ale armatei siriene echipate cu arme rusești.
Tribunale din Georgia au ordonat vineri arestarea a doi lideri ai opoziţiei din această ţară din Caucaz, pe fondul represiunii împotriva grupărilor proeuropene care au sprijinit protestele împotriva amânării de către guvern a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, relatează Agerpres și Reuters.
Declarația Președintelui României.
Iranul a crescut "dramatic" cantitatea de uraniu îmbogăţit la pragul de 60%, apropiat de cel de 90% necesar pentru a fabrica o bombă atomică, pe care este capabil să îl producă, a declarat vineri şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu acordat Reuters și citat de Agerpres.
Suntem îngrijorați de indicațiile tot mai mari ale operațiunii coordonate de influență străină online care vizează alegerile în desfășurare în România, în special pe TikTok.
Curtea Constituțională a României a decis, într-o ședință de urgență, fără precedent, anularea alegerilor prezidențiale din România, arată surse DCNews.
Iranul a declarat vineri că a efectuat o lansare spațială de succes cu cea mai grea încărcătură utilă de până acum, în cel mai recent program al său despre care Occidentul spune că îmbunătățește programul de rachete balistice al Teheranului.
Agenția americană pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) lansează o inițiativă ambițioasă numită „Teoria minții”, menită să îmbunătățească procesul decizional în domeniul securității naționale.
Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar vineri să-l aresteze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol la reşedinţa lui din Seul, pentru tentativa sa ratată de a impune legea marţială pe 3 decembrie, fiind împiedicaţi de gărzile de corp prezidenţiale, informează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.
Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.
Joi, 2 ianuarie, Forțele de Apărare ale ucrainei au lansat o lovitură de mare precizie asupra postului de comandă al armatei ruse din satul Maryino, regiunea Kursk, transmite Statul Major ucrainean.
Într-o perioadă în care F-35 „cucerește” Europa, guvernul spaniol a oficializat la finalul anului 2024 un acord cu Agenția de Management pentru Eurofighter și Tornado din cadrul NATO (NETMA) pentru achiziționarea a 25 de avioane Eurofighter. Pe Eurofighter mizează și Italia care a comandat 24 de avioane în același timp cu Spania.
În ziua de Crăciun, Finlanda a reușit să scape dintr-o situație limită. Petrolierul ”Eagle S” ar fi putut deteriora cablul electric Estlink 1 și gazoductul Balticconnector.
Forțele Aeriene ale SUA redeschid competiția pentru Next-Generation Ejection Seat (NGES), care vizează achiziția unui nou scaun catapultabil destinat aeronavelor F-16.
Tabloidul britanic The Sun a informat, pe 01.01.2025, că, în zilele trecute, a existat o tentativă de otrăvire a fostului președinte sirian, Bazhar al-Assad, care, începând din 08 decembrie, se află la Moscova, sub protecția liderului rus, Vladimir Putin.
Lupte aprige au loc încă de la sfârșitul lunii decembrie în regiunea Donețk, la sud-vest de Pokrovsk, în satul Novovasylivka, unde au continuat până în Anul Nou.
Trecem iarna cu gaz românesc, avem suficient, ba mai mult, avem și mici cantități pentru export, cum e cazul Republicii Moldova, a declarat chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja care a subliniat că există multă dezinformare în sistemul energetic.
La finalul lui 2024, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova. Motivul invocat de Moscova: o datorie neplătită de autorităţile de la Chişinău, de un miliard de dolari (!), care însă nu a fost confirmată de niciun audit internațional ci „umflată din pix” cu scopul de a ține Moldova sub sfera rusă de influență.
Unitatea italiană din Libia participă la o serie de misiuni, precum educație, instruire, consultanță, asistență și îndrumare, inclusiv cu echipe mobile și unități de ajutor și suport medical.
La încheierea summitului statelor membre ale Uniunii Europene Euroasiatice, care s-a desfășurat în stațiunea Igora din regiunea rusă Leningrad, la finalul anului 2024, Alexander Lukașenko a declarat, pe 26.12.2024, că Republica Belarus este gata să desfășoare pe teritoriul său până la zece rachete balistice rusești cu rază medie de acțiune de tip Oreșnik.
Măcelul de Anul Nou din New Orleans, unde un atacator a condus un camion într-o mulțime și a ucis 15 persoane, și explozia unei mașini electrice Tesla Cybertruck în fața hotelului președintelui ales al SUA, Donald Trump, din Las Vegas ar putea fi legate.
Într-un interviu acordat unei publicații germane, CEO-ul companiei Hensoldt, Oliver Doerre, a detaliat ideile sale despre dezvoltarea armatei germane și viitorul industriei de apărare.
O informație care ridică multe sprâncene a apărut recent în presa internațională iar veștile nu par să fie foarte bune pentru Rusia și Su-35, cel mai promovat produs al industriei ruse de apărare în materie de aviație militară.
În ultimii ani, ”Epoca de Aur” au fost spălată printr-o operațiune extrem de subtilă, de care cei mai mulți dintre noi nu am fost conștienți sau i-am minimizat potențialul distructiv. Adevărul e că anii 80 au fost un coșmar pentru români, iar documentele declasificate ale Ambasadei SUA la București o arată foarte limpede.
Aproximativ două milioane de hondurieni trăiesc în Statele Unite, majoritatea fără acte, iar banii trimişi de aceştia contribuie cu peste 25 la sută la produsul intern brut al Hondurasului.
Turcia și Qatar se îndreaptă pe mai mult de un front în Siria pentru a obține câștiguri politice și economice ca preț pentru sprijinul acordat facțiunilor armate care au răsturnat regimul președintelui Bashar al-Assad. Acestea încearcă să blocheze calea oricărei alte părți care ar putea concura cu ele în contractele de reconstrucție și infrastructură pentru facilități de servicii, în special în reabilitarea și exploatarea aeroporturilor siriene și accelerarea delimitării granițelor marine după ani de stagnare în acest dosar din cauza războiului civil și a disputei existente cu Assad.
Serbia a finalizat un contract de achiziție de arme în valoare de 335 de milioane de dolari cu compania israeliană de apărare Elbit Systems.
Potrivit acestuia, China, Rusia, Coreea de Nord și Iran conlucrează pentru a amenința ordinea internațională.
Gazprom a sistat livrările de gaze către Republica Moldova, iar regiunea transnistreană este cea mai afectată de măsura concernului energetic rus.
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, este convins că 2025 va fi mai bun pentru țara sa decât 2024. Pe de altă parte, Rusia va trebui să ia decizii foarte dificile, a spus Budanov.
Preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, a ameninţat miercuri că va închide bazele militare americane din ţara sa dacă preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va pune în aplicare ameninţarea de a expulza în masă hondurieni după preluarea mandatului, notează Agerpres și AFP.
Pentru simularea unui război cu Japonia și Coreea de Sud, armata rusă a întocmit o listă detaliată a țintelor din ambele țări pentru pregătirea soldaților săi.
Renumita fabrică de tractoare „Ursus” din Polonia, care după ani de creare a acestui brand s-a confruntat cu falimentul la începutul acestui an, nu se va închide, ci se va lansa într-un nou capitol: producerea de echipamente militare.
La finalul lui 2024, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova. Motivul invocat de Moscova: o datorie neplătită de autorităţile de la Chişinău; în urma efectuării unui audit internațional, datoria pretinsă de Moscova nu a fost confirmată.
România este, începând din noaptea de marţi spre miercuri, de la ora 00,00, membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, după 18 ani de la momentul integrării în Uniunea Europeană. Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume iar acesta este un vis împlinit după mulți ani pentru România.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
Autoritățile locale din capitala Ucrainei au anunțat, pe 01.01.2025, că patru persoane au fost rănite la Kiev în urma unui atac al dronelor rusești efectuat în primele ore ale noului an.
Avionul chinez de antrenament L-15 Flacon (în denumirea chineză JL-10) a reușit să se impună în fața competitorilor europeni într-un stat din Africa de Nord. E vorba de Maroc.
Pentru prima dată, ucrainenii au reușit să lovească o țintă aeriană cu o rachetă lansată de pe o navă fără pilot, au anunțat marți de serviciile de informații militare ucrainene HUR.