Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Preşedintele polonez Andrzej Duda denunţă ''tendinţele imperialiste'' ale Moscovei
01 sep 2019 / 17:19
Preşedintele polonez Andrzej Duda a atenţionat duminică împotriva "revenirii tendinţelor imperialiste în Europa", invocând operaţiunile militare ruse din Georgia în 2008 şi din Ucraina în 2014, relatează AFP.
Președintele Poloniei Andrzej Duda

Fără a menţionat numele Rusiei, Duda a făcut aceste remarci într-un discurs susţinut cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, făcând apel la responsabilii politici prezenţi, printre care vicepreşedintele american Mike Pence şi cancelarul german Angela Merkel, să împiedice repetarea unei astfel de drame.

"În ultima perioadă vedem, inclusiv în Europa, revenirea la tendinţe imperialiste, la tentative de modificare a frontierelor prin forţă, la atacuri asupra unor state, la confiscarea de teritorii, la supunerea unor cetăţeni", a spus Duda la principala ceremonie de marcarea a opt decenii de la agresiunea nazistă împotriva ţării sale.

El a făcut apel la "liderii din Europa şi din lume, la membrii NATO şi ai UE" să înveţe lecţia acestei situaţii.

"Trebuie să existe sancţiuni, acţiuni ferme. Trebuie să fie evident că orice acţiune militară va fi întâmpinată cu o reacţie fermă, hotărâtă, puternică", a adăugat preşedintele polonez.

"A închide ochii nu este o reţetă bună pentru conservarea păcii. Este o metodă bună pentru a încuraja personalităţi agresive, pentru a da de facto undă verde unor noi atacuri", a mai spus Duda.

"Ştiţi ce s-a întâmplat: în 2008, Georgia; în 2014, Ucraina; până astăzi, frontiere deplasate, ocupaţie, prizonieri de război, provocări militare", a adăugat liderul polonez.

Nici Pence şi nici preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care au susţinut discursuri după Duda, nu au menţionat Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat la ceremoniile de la Varşovia, responsabilii polonezi invocând în primul rând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi mai apoi alegerea lor de a chema numai lideri ai ţărilor membre ale NATO, ale UE şi ale Parteneriatului Estic, organizaţii din care Rusia nu face parte.

Vezi și: Washingtonul ar putea transfera trupele americane din Germania în Polonia

Ştiri Recomandate

Deputaţii au votat pentru modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea MApN
Ucraina lucrează la elaborare a unei strategii pentru redobândirea controlului asupra Crimeei
Controverse în jurul noii legi a adunărilor publice cerută de Jandarmeria Română
Exerciții comune ale Forțelor Navale Române și ucrainene
Raiduri ruseşti în nord-vestul Siriei
Marea Britanie vrea ca noul Tempest să dețină tehnologii de generația a VI-a și să depășească F-35
Pentagonul a deplasat circa 1.600 de soldaţi în regiunea capitalei federale Washington
Traian Băsescu critică politica lui Trump și spune că acesta a izolat SUA de aliați