Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prietenie cu "tensiuni": Ce schimbări sunt așteptate în relațiile diploatice pe care Ucraina le are cu Polonia?

Data actualizării:
Data publicării:
Polonia rămâne principalul aliat și avocat al Ucrainei în Occident. Evident, această asistență este, de asemenea, în interesul național al Varșoviei, deoarece imperialismul rus agresiv este inamicul nostru comun. Iar Polonia, ca nicio altă țară europeană, înțelege amenințarea Moscovei.

Dar, în primul rând, asistența, fie din partea guvernului sau a politicienilor în general, fie din partea societății, a depășit cu mult egoismul național. Varșovia și polonezii obișnuiți au făcut mult mai mult pentru ucraineni decât era necesar doar pentru a proteja Polonia de Moscova în viitor, potrivit EuroIntegration.

Ar trebui să ne amintim, de asemenea, că Polonia are propriile sale probleme la granița cu Belarus. Și ar putea să se concentreze doar pe propria securitate aici și acum și să nu mai ajute Ucraina. În plus, cel mai probabil, Ucraina și-a apărat deja independența și acum luptă "doar" pentru integritatea sa teritorială.

Dar Polonia nu-și reduce în niciun fel ajutorul, chiar și în ciuda crizei actuale din relații.

În al doilea rând, din prima zi a invaziei, Varșovia nu numai că a fost alături de Kiev, nu numai că a acceptat refugiați ucraineni și a trimis forțelor armate ucrainene aproape ultimele sale arme, dar a făcut lobby pentru mai mult sprijin pentru Kiev în rândul liderilor occidentali și chiar s-a opus public oricăror propuneri de negociere cu Rusia.

În viitor, Polonia ar putea fi garantul că Europa nu se va întoarce la afaceri ca de obicei cu țara agresoare. Acest lucru se poate întâmpla, dar numai dacă Kievul dorește acest lucru.

Dacă Ucraina se bazează pe Germania și Franța ca principalii săi aliați și percepe Polonia ca pe un partener secundar și, în unele cazuri, ca pe un concurent, va obține "Minsk-3" în loc de victorie.

Indiferent de aliații pe care Kievul îi va alege în viitor, ambele țări trebuie să rezolve problemele dintre Polonia și Ucraina.

În primul rând, trebuie să evităm manipulările și să spunem tot adevărul. Unii politicieni și jurnaliști ucraineni spun că Polonia blochează exporturile de cereale ucrainene către UE. Acest lucru nu este adevărat. Tranzitul către alte țări are loc și va continua să aibă loc prin Polonia.

Polonia nu blochează, ci ajută Ucraina să vândă cereale.

Blocajul este doar o interdicție temporară a accesului pe piața poloneză pentru unele produse agricole ucrainene, o măsură luată de Polonia împreună cu alte patru țări.

Cuvintele premierului Shmyhal, care a acuzat Polonia de "pași populiști și neprietenoși" și a comparat de fapt acțiunile Varșoviei cu cele ale Moscovei, fără a spune un cuvânt despre Slovacia, România, Bulgaria sau Ungaria, au sunat cu atât mai nedrept.

Oare Polonia merită mai mult critici decât Ungaria? "Blocada" nu este o acțiune pentru a ajuta Rusia, astfel de aluzii sunt jignitoare și nu au nicio legătură cu faptele. Este o apărare a intereselor naționale.

Polonia nu era un importator major de cereale ucrainene înainte de război. Prin urmare, lipsa accesului la piața poloneză nu este o "lovitură de cuțit în spate" pentru economia ucraineană.

Ar trebui să fie percepută ca un compromis în relațiile cu cel mai apropiat aliat al său.

Polonia ajută și dorește să continue să ajute Ucraina. Dar pentru ca Ucraina să câștige, nu este necesar ca fermierii ucraineni să câștige în competiția economică cu fermierii polonezi.

De asemenea, nu este corect să spunem că "blocada" este cauzată exclusiv de campania electorală. Adică, că PiS face rău Ucrainei pentru a câștiga alegerile. Acest lucru nu este cazul. Indiferent de interesele politice ale unui anumit partid, interzicerea accesului pe piața poloneză este o protecție a intereselor naționale. Kievul ar trebui să înțeleagă mai bine decât oricine altcineva că datoria guvernului este de a proteja în primul rând interesele cetățenilor și ale țării sale.

De partea ucraineană, se poate auzi argumentul că Kievul a făcut deja concesii atunci când a fost de acord cu o interdicție a exporturilor către cinci țări UE până la 15 septembrie.

Dar aceasta pare să fie o retorică greșită. Sună ca și cum Ucraina a dat ceva din ceea ce a dat, iar acum Polonia vrea să ia înapoi. Între timp, deschiderea piețelor europene pentru cerealele ucrainene a fost un pas fără precedent, o concesie majoră din partea UE.


Exporturile neîngrădite către toate țările UE, cu excepția a cinci țări, reprezintă încă mult



În plus, grânele ucrainene ar fi trebuit să ajungă în principal în țările din Africa și Orientul Mijlociu. La urma urmei, când Rusia a început să blocheze porturile din Marea Neagră, Kievul nu a spus: "Deschideți-ne piețele voastre pentru ca noi să putem concura cu fermierii voștri", ci a insistat: "Ajutați-ne să transportăm cereale către țările din sud pentru a preveni o criză alimentară care vă va afecta pe voi, pentru că foametea din Africa înseamnă o criză a migrației în Europa".

În plus, dacă Ucraina visează la integrarea europeană, trebuie să înțeleagă că membrii UE trebuie să facă compromisuri. Nu se poate ca fiecare să facă ce vrea, chiar dacă acest lucru dăunează altor parteneri.



Declarațiile politicienilor ucraineni (în special ale vicepremierului Olha Stefanishyna), potrivit cărora polonezii fac bani din blocarea cerealelor ucrainene, sună neprietenos. Politicienii polonezi nu au spus niciodată că Ucraina profită de pe urma ajutorului polonez, deși Polonia, spre deosebire de multe alte țări, nu numai că vinde, ci și donează arme Ucrainei.

În același timp, planurile Kievului de a influența Comisia Europeană pentru a rezolva problema cerealelor cu autoritățile poloneze sună foarte neplăcut pentru polonezi. În Polonia, presiunea externă este percepută extrem de negativ, iar Ucraina ar trebui să înțeleagă acest lucru.

De asemenea, ar prefera Kievul ca Varșovia să își rezolve neînțelegerile cu Ucraina în discuții cu liderii altor țări, mai degrabă decât cu politicienii ucraineni?


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
Cum reușesc rușii să producă pe bandă rulantă rachete de croazieră Kh-101 și să bată recordul producției. Totul depinde de ajutorul pe sub masă primit de la un aliat
Sistem de apărare antiaeriană SPYDER. Photo source: Rafael
EXCLUSIV
Un alt program major al României se îndreaptă cu viteză în gard. În achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD a rămas o singură companie, dar și ea e neconformă
Habemus Papam: Papa Leon al XIV-lea. Cardinalul Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie
Rușii refuză pacea, dar șantajează. Kremlinul vrea să fie „liniște” la parada lui Putin și spune că „multe depind de asta” în armistițiul cu Ucraina
SUA și Marea Britanie au anunțat încheierea unui nou acord comercial. Trump anunță detaliile
Bătălia titanilor: India vs. Pakistan. Care armată e mai puternică și are avantajul? Și chiar au fost doborâte 3 avioane Rafale ca muștele?
Încă luptăm în cel de-al Doilea Război Mondial pentru fiecare țară are percepții diferite asupra lui. Rusia crede că l-ar fi câștigat și singură
SUA accelerează în cursa pentru Marte și ar putea lansa o rachetă chiar anul viitor
Rachete AIM-120 pentru F-16 pe ambele maluri ale Dunării. Bulgaria urmează exemplul României pentru noile sale F-16 în cea mai modernă versiune posibilă
Flancul Estic, ”minat” anti-Rusia. Lituania se retrage oficial din Acordul privind minele antipersonal. „Rusia este o amenințare militară semnificativă pentru noi”
Foto: Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Indestructibilitatea de-a lungul secolelor: contribuția Ucrainei în victoria asupra nazismului secolului al XX-lea și a rașizmului din prezent
Cât cheltuie Europa pentru pensiile militare
Comisia Europeană lansează consultări împotriva tarifelor americane și va lansa o dispută la Organizația Mondială a Comerțului
Administrația Trump schimbă tonul față Moscova: Rusia criticată aspru în Consiliul de Securitate al ONU
Stația de armament Agil, produsă în România, în centrul atenţiei la o expoziției internațională: Transformă orice vehicul într-o platformă militară de luptă
Demonstrație uimitoare de inovație în război: Lecția pe care Ucraina a predat-o doborând două avioane Su-30SM cu drone
Puterea politică, un instrument încă de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi
Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Ucraina deschide ușa negocierilor de pace, dar insistă pe o incetare totală a focului: Suntem realiști şi înțelegem că unele probleme vor trebui discutate la masa negocierilor
Se ciocnesc două curente în GOP: Intervenționiștii și adepții reținerii în politica externă. Epoca post-Trump în Partidul Republican va adânci falia
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Orice e bine primit. SUA au construit tancuri M10 Booker cu care nu au ce face, dar prima care ridică mâna e Ucraina
Serviciile de informații americane au primit instrucțiuni să-și intensifice spionajul asupra Groenlandei. Danemarca își convoacă ambasadorul
Dronele ucrainene au lovit fabrici de armament și baze aeriene din Rusia. Au fost țintite, inclusiv facilități de producție pentru sistemele Grad, Urgan și Smerch
Analiză asupra grupului rus de manipulare a informațiilor ,,Storm-1516'': Cum influențează Rusia alegerile și dezbaterea publică europeană?
Portavionul USS Truman pierde încă un F/A-18F Super Hornet. Este al treilea avion pierdut în ultimele luni
pixel