Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primele două sisteme Panțir-S1 au ajuns la Belgrad
24 feb, 13:35
Sistemele antiaeriene Panţir-S1, primite la sfârşitul săptămânii trecute din Rusia, vor consolida Serbia şi neutralitatea ei militară, a declarat duminică preşedintele sârb Aleksandar Vucic, adăugând că aceasta ar putea să ducă la creşterea presiunii politicii externe asupra Belgradului, informează agenţia rusă (oficială) de presă RIA Novosti.

Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, a anunţat sâmbătă că sisteme de rachete de apărare aeriană Panţir-S1 au ajuns la aerodromul militar Batajnica, din apropierea Belgradului, în baza unui contract cu Rusia. Potrivit preşedintelui Vucic, Moscova a livrat Belgradului primele două dintr-un lot de şase sisteme Panţir-S1 contractate de Serbia, transmite Agerpres.

'Serbia este astfel singura ţară din regiune care dispune de sisteme antiaeriene Panţir-S1', o armă defensivă, dar o armă care face Serbia mai puternică şi îi consolidează neutralitatea militară', a insistat preşedintele Aleksandar Vucic, într-o declaraţie făcută duminică postului de televiziune local Pink, fără a exclude că, din această cauză, vor creşte presiunile externe la adresa Belgradului.

Liderul sârb a adăugat că acest tip de armament i-a fost recomandat de către preşedintele rus Vladimir Putin, care i-a spus că sistemele antiaeriene Panţir-S1 's-au arătat a fi foarte eficiente în Siria'. 'Am găsit bani pentru a nu pune în pericol dimensiunea datoriei externe, creşterea economică şi faptul că Serbia este cea mai bună din regiune în ceea ce priveşte creşterea economică', a declarat preşedintele sârb pentru postul de televiziune citat. În acest context, Vucic a subliniat că sistemele Panţir-S1 sunt deosebit de eficiente împotriva dronelor, a rachetelor şi a avioanelor şi elicopterelor care zboară la joasă altitudine.

Anterior, ministrul apărării Vulin afirmase că Panţir-S1 este singurul astfel de tip de armament din regiune care va consolida securitatea Serbiei. Panţir-S1 este un sistem combinat cu rază scurtă-medie de acţiune, fiind compus din rachete sol-aer şi tunuri antiaeriene destinate protejării obiectivelor şi zonelor ţintă.

Serbia este unul dintre cei mai importanţi importatori de armament şi echipamente ruseşti din Europa, notează RIA Novosti. Belgradul a achiziţionat anterior şapte elicoptere Mi-17 şi Mi-35 şi a primit, cu titlu gratuit, şase avioane de luptă MiG-29 şi zece transportoare blindate BRDM-2MS

Vezi și: Rusia va livra, până la sfârșitul săptămânii, primul sistem de rachete Panţîr-S1 în Serbia 

Ştiri Recomandate

Fost expert NATO: Rusia a infiltrat ofițeri GRU în Italia
Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la spitalul de campanie de la Constanța. Instalarea facilității decurge conform planului
Raed Arafat spune că stare de urgență în România ar putea fi prelungită săptămâna viitoare
Armata română se va implica pentru a preveni infracțiunile silvice
Ministrul Vela a anunțat carantinarea orașului Țăndărei, județul Ialomița
Kremlinul suspendă zborurile spre Rusia, inclusiv pentru repatrierea cetățenilor săi
MApN: Prima evaluare a Spitalului Județean Suceava a fost efectuată. Medici militari se îndreaptă spre unitatea medicală
Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial