Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primul avion de luptă Rafale, livrat Greciei
21 iul, 20:43
Grecia a primit miercuri primul dintre cele 18 avioane de luptă Rafale în urma acordului de 2,3 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) încheiat cu Franța în ianuarie 2021.
Avion Rafale Sursa foto: Konstantinos Floros/Twitter

Ministrul apărării Nikos Panagiotopoulos se află în Franța pentru a participa la ceremonia de predare, însoțit de șeful statului major al apărării. transmite Greek Reporter.

”Așa încep furtunile uneori... Cu rafale de vânt. Numărătoarea inversă a început”, a scris pe Twitter generalul Konstantinos Floros, șeful statului major al apărării. Rafale înseamnă ”rafală de vânt” în franceză.

 

Grecia va primi 18 avioane de luptă Rafale, 12 second hand și 6 aparate noi. Primele șase Rafale de generație a patra vor fi livrate în Grecia în 2021, în timp ce cele șase noi vor fi livrate începând din primăvara anului 2022. Se așteaptă ca ultimele șase avioane second hand să fie livrate în Grecia la începutul anului 2023.

 

”Game changer” pentru Grecia

 

"Rafale va furniza HAF (Helenic Air Force) un luptător multirol de ultimă generație, permițând Republicii Elene să își asigure poziția geostrategică și suveranitatea", a transmis Dassault Aviation într-un comunicat.

”Livrarea primului Rafale este o demonstrație clară a hotărârii Franței de a îndeplini așteptările guvernului Republicii Elene și de a participa activ la protejarea suveranității țării”, se mai precizează în document.

”După Mirage F1 în 1974, Mirage 2000 în 1985 și Mirage 2000-5 în 2000, Rafale zboară acum cu mândrie cu însemnele forței aeriene elene”, a declarat președintele și CEO-ul Dassault, Eric Trappier, descriind Rafale drept ”game changer” pentru Grecia.

”Rafale va juca un rol activ prin asigurarea Greciei statutului de putere regională majoră”, a spus el.

În timpul semnării formale a acordului dintre Franța și Grecia, în ianuarie, prim-ministru Kyriakos Mitsotakis a menționat că achiziționarea avioanelor din Franța a fost ”un semn al necesității unei cooperări militare directe și mai strânse la nivel european în Mediterană, sau în ”marea nostrum”, așa cum numește președintele Emmanuel Macron, întrucât este locul în care se intersectează interesele vitale ale tuturor țărilor UE.”

Florence Parly, ministrul francez al apărării, a declarat că parteneriatul strategic cu Grecia face parte dintr-un plan descris pentru prima dată de Macron în ianuarie 2020, plan de promovare mai puternică a Europei și de contribuție comună ca europeni la protecția cetățenilor și a securității continentului.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei
Artileriștii antiaerieni români le-au prezentat militarilor americani sistemele Gepard ale Armatei (Foto)
Rusia a început producerea unui avion pentru conducerea trupelor în cazul unui război nuclear
SUA au testat noile rachete ale sistemului Aegis, similar celui amplasat la Deveselu: Una din două ținte balistice a fost interceptată
Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane
”Buzduganul cazac” – Exercițiu ucraineano-britanic de respingere a unei agresiuni hibride
Fără apă și fără curent. Zeci de persoane au scandat împotriva regimului în Iran
Primul submarin construit de Taiwan, cu sprijin american, va fi lansat la apă în 2023
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro