Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Privire de ansamblu asupra sistemului francez de apărare națională
Strategica
Data publicării:
DefenseRomania vă propune o analiză asupra sistemului francez de apărare națională.
Sursă foto: Ministere des Armees, Facebook
Sursă foto: Ministere des Armees, Facebook

Analiza este realizată de Sergiu Schiller (membru susţinător al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România).

Analiza este partea dintr-o serie de articole care trec în revistă modele de organizare ale forţelor armate din cadrul NATO, cu accent asupra rolurilor jucate de militarii în rezervă.

Prezentăm integral analiza militară, sub egida Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.

 

Analiza noastră ne mută astfel după capitolul incheiat dedicat Armatei Regale Britanice, spre celălalt membru al istoricei „Antante Cordiale”.   Desigur că vorbim de Franța, o țară cu o uriașă și bogată cultură militară, o țară care a dat enorm de mulți comandanți de excepție și țara care a dat lumii gradul de Mareșal în percepția sa modernă. Desigur vom găsi și multe elemente comune cu Romania, Franța de-a lungul istoriei servind drept un model de organizare și funcționare atât administrativ cât și militar pentru țara noastră. 

Începem această serie în care analizăm structural forțele militare franceze cu o imagine de ansamblu, mai exact care sunt elementele componente ale sistemului francez de apărare națională. Desigur le vom trece in revistă dar nu vom insista în mod deosebit pe componentele civile care asigură acest sector parțial ci ne vom axa pe elementele cu statut militar care fac parte din acest ansamblu.

Sistemul național de apărare și securitate francez este compus din 5 categorii de forțe respectiv aeriene, navale, terestre, jandamerie și garda națională.  O primă observație, pe lângă elementele clare și clasice structurate în categorii de forțe avem ca particularitate prezența jandarmeriei ca și categorie de forțe nu doar ca armă, și de asemnea o structură de rezervă sub denumirea de garda națională.

Așadar, structura ministerului francez al apărării este reglementat din punct de vedere legal de Codul Apărării. În cartea întâi a codului găsim structurile centrale ale ministerului francez al apărarii, respectiv consiliul șefilor de stat major de categorie de forțe, secretariatul general și direcția generală pentru armament și înzestrare. Tot raportând direct ministerului apărării avem biroul de investigații a accidentelor, Biroul pentru ofițeri generali, Consiliul superior al rezervei militare, direcția generală de securitate externă, direcția generală pentru comunicații, direcția de informații și securitate și inspectoratul general al forțelor armate.

Din această listă trebuie sa ne oprim scurt asupra a două structuri interesante, respectiv Direcția generală de securitate externă și Consiliul superior al rezervei militare. Prima structură menționată respectiv direcția generală de securitate externă este in fapt serviciu de informații extern al Franței si este in subordinea ministrului apărării. Desigur putem găsi similitudini cu Serviciul Informații Externe al României (SIE) însă putem observa această particularitate organizatorică fudamental diferită față de țara noastră unde SIE este subordonat nemijlocit Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Cea de-a doua structură centrală asupra căreia trebuie sa ne îndreptăm atenția este cea dedicată rezervei atât operaționale/voluntare cât și generale. Problemele rezervei sunt astfel centralizate spre solutiționare în cadrul acestui model, un model care se dovedește pe zi ce trece  tot mai fiabil.

La niveul central al armatei, actul de comandă este exercitat de șeful statului major al apărarii, la momentul prezent generalul de armată (NATO OF 9 – fr. General de armee) François Gérard Marie Lecointre, absolvent al școlii militare de la Saint Cyr. De asemnea în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, șeful statului major al apărării este asistat de un locțiitor, în prezent generalul de corp de armată Christophe Abad. Conform art. 15 al Constituției franceze președintele prezidează consilile superioare și comitetele de aprăre națională, așadar șeful statului major al apărării este numit de Președintele Republicii Franceze și raportează ierahic doar acestuia.

2. -imagine fara descriere- (franta_89050800.jpeg)

Fiind vorba de un articol introductiv vom trece scurt în revista noastră de front elentele componente ale sistemului francez de aprare și siguranță națională urmând ca fiecare să aibă un episod din serie dedicat în care putem intra în detaliile structurale așa cum ne-am obișnuit:

Forțele terestre (fr. Armee de Terre)

Din punct de vedere legal, dispoziții cu privire la organizarea și funcționarea armatei respectiv a forțelor terestre franceze găsim în Codul Apărării, partea a III-a. Statul major al forțelor terestre franceze este în prezet comandat de generalul Thierry Burkhard și are în componență un număr de 117.000 de militari activi, profesioniști și un număr de 15.750 de rezerviști voluntari.

Forțele Navale (fr. Marine)

Forțele navale franceze sunt de asemnea reglementate de codul apărării, partea a III-a. Statul major al forțelor navale franceze are în componență un număr de 180 de nave și 36.331 de militari activi la care se aduga personalul din rezerva operațională, respectiv 4800. La comanda statului major al forțelor navale în prezent se află amiralul Christophe Prazuck.

Forțele Aeriene (fr. Armee de’l Air)

De asemnea aspecte legislative cu privire la forțele aeriene franceze le găsim în  sursa antemenționată . Aviația franceză este una din cele mai vechi de pe mapamond, prima atestare fiind în anul 1909. Aviația franceză are în principal două componente pe care trebuie sa le trecem introductiv in revistă – Componenta operațională aeriană și componenta operațională spațială. In aceste două structuri avem un număr de aproximativ 41.000 de militari la care se adaugă 5200 de rezerviști.

Jandarmeria (fr. Genadrmerie National)

Din start în acest sector al sistemului de apărare francez trebuie să facem o serie de mențiuni. Din punct de vedere al managmentului adminsitrativ-militar, jandarmeria franceza aparține ministerului aprarii în mod cert. Operațional însă din anul 2009 locul acestei structuri este în cadrul ministerului francez de interne sub comanda unui director general, din 2019, generalul de armată Christian Rodriguez. Numirea acestui director se face de către Consiliul de Miniștrii francez (respectiv guvern). În prezent în rândurile jandarmeriei își fac prezenta un număr de 100.000 de militari activi la care se aduagă încă 25.000 de rezerviști.

Garda Națională (fr. Garde Nationale)

Eventual această structură este pe de parte cea mai interesantă din ansamblu francez de aprăre. Garda națională a fost inființată în 2016 păstrând tradițile de luptă ale gărzii naționale franceze înființate în timpul Revoluției de la 1789. În prezent această structură este compusă integral din rezerviști și aduce sub umbrela sa elemente de rezervă majoritar ale jandarmeriei și poliției, poliția deși este în Franța structura civilă există o parte componenta așa numită „de rezervă”.

Această structură este comandată în prezent de generalul de corp de armată Gaëtan Poncelin de Raucourt.

Desigur că în orice armată modernă exista o rezervă mobilizabilă, pregătită periodic. În Franța pe lângă adăugarea unor companii sau batalioane de rezervă la majoritatea structurilor aparţinând categoriilor de forțe regăsim și a 5-a categorie de forţe respectiv Garda Națională după cum menționam anterior compusă integral din rezerve majoritar ale jandarmerie și poliţiei naționale. Menționam de asemenea că avem aici o particularitate interesantă în sensul în care poliția națională este o structură civilă. Totuși acesată structură civilă are în componență elemente pregătite în sistem de rezervă. Deși pare complicat arhitectural sistemul este cât se poate de clar – forțele navale, aeriene și terestre au elemente de rezervă în subordinea statelor majore ale categoriior de forțe la care se aduagă un eșalon doi dacă doriți de rezervă care se regăseşte în Garda Națională. Se poate observa opțiunea clară a pregătirii unor efective considerabile în structuri de rezervă. Francezii au ales acest sistem din motive ușor de înțeles, pregătirea și întreținerea structurilor de rezervă generând costuri pe jumătate raportate la omologii lor activi. Tot în sens introductiv, putem menționa faptul că rezerviștii sunt omniprezenți în structurile armatei franceze. Ca scurtă mențiune, nu cred că există pe mapamond o structură care să fi insipirat atâtea cărți ori filme precum Legiunea străină franceză. Putem observa trecând în revistă fugitiv structura Regimentul 2 Infanterie al Legiunii prezența unităților de rezervă:

Comandament și companie logistică (fr. Compagnie de Commandement et de Logistique, CCL)

Compania 1 (fr. 1re Compagnie, 1re CIE)

Compania 2 (fr. 2e Compagnie, 2e CIE)

Compania 3 (fr. 3e Compagnie, 3e CIE)

Compania 4 (fr. 4e Compagnie , 4e CIE)

Compania 5 (fr. 5e Compagnie , 5e CIE)

Companie de sprijin de lupta (fr. Compagnie d’Appui, CĂ)

Pluton anti tanc (fr. Section Anti-Char, SAC)

Pluton sprijin direct de luptă (fr. Section d’Appui Direct, SAD)

Pluton lunetiști (fr. Section Tireurs d’Elite, STE)

Pluton sprijin debarcare/aterizare (fr. Section Aide à l’Engagement Débarqué, SAED)

Compania 8 Rezervă (fr. 8e Compagnie de Réserve, 8e CIE)

Desigur că și această structură ajunsă la proporții legendare prin intermediul industriei media o vom analiza realist, structural în unul din episoadele următoare.

In concluzie, o primă constatare aferentă începutului unei serii, francezii au nu doar cel mai mare buget militar din Uniunea Europeană ci în prezent au cea mai amplă și puternică forță militară europeană.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 

Ştiri Recomandate

Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
SUA și China, discuții pentru ”dezescaladarea” războiului comercial. Trump: Am convenit asupra Marii Resetări
Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
India a acuzat Pakistanul de încălcarea armistițiului. Exploziile și focurile de armă continuă să răsune în Kashmir
Vladimir Putin a propus Ucrainei desfășurarea de negocieri directe de pace la Istanbul
Aliații Ucrainei au obținut sprijinul lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina
Armata britanică trimite Ucrainei zeci de machete-momeală, la pachet cu adevăratele tancuri Challenger 2 sau obuziere AS90
India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu imediat
Rușii pregătesc încă un Oreshnik? Moscova anunță că închide spațiul aerian din perimetrul poligonului din regiunea Astrahan
Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ
Armata rusă așteaptă lansatoarele iraniene. Fath-360 pot fi camuflate în camioane comerciale obișnuite și vor prelua din sarcinile Iskander
Liderii occidentali au sosit la Kiev pentru a sprijini Ucraina şi a cere Moscovei un "armistiţiu complet" de 30 de zile
Pakistanul neagă că și-a activat structura de Comandă nucleară. Conflictul din Kasmir, mină de aur pentru informațiile chineze
Un exemplu pentru flancul estic al NATO. Țările din nordul Europei își întăresc relațiile militare și împreună extind cooperarea cu Ucraina
Kremlinul susține că vrea încetarea focului în Ucraina, dar imediat vine și prima condiție: Oprirea furnizării de arme occidentale către Kiev
Conflict diplomatic după ce SBU a arestat doi spioni maghiari în Ucraiana. Diplomați unguri, expulzați de Kiev după o măsură similară a Budapestei
O veste bună și una proastă: SUA vor deține rachete nucleare care îi îngrozesc pe ruși, dar pentru ca LGM-35A Sentinel să se „nască” e nevoie de alt compromis
Tudor Curtifan: Jukov a intrat în Berlin într-un Jeep american. URSS a câștigat războiul, dar poporul rus l-a pierdut. Rusia e un stat revanșard
A apărut în public o nouă versiune a tancului T-72. Experții au analizat-o și au catalogat-o într-un singur cuvânt: „Dubioasă”
Rusia descrie prezența la Moscova a premierului slovac Fico și a președintelui sârb Vucic, un adevărat „act de eroism” în fața presiunilor occidentale
Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
pixel