„Protest: Dronele rusești au ajuns pe teritoriul României. Opriți regimul terorist de la Kremlin!”. Protest în fața Ambasadei Rusiei în România
Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 15, se va desfășura un protest împotriva ocupantului rus, protest care va avea loc în fața ambasadei Federației Ruse la București.
Evenimentul este organizat de comunitatea refugiaților ucraineni din România. Acțiunea de protest se va intitula "Dronele rusești au ajuns pe teritoriul României. Opriți regimul terorist de la Kremlin!" și va avea loc într-un context special, cel al Zilei Apărătorilor Ucrainei.
„Astfel, vom onora memoria militarilor ucraineni care s-au sacrificat în lupta contra hoardelor ruse, apărând nu doar Ucraina, ci întreaga arhitectură a lumii libere.
Prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU și anumite carențe din procesul de înarmare a trupelor ucrainene impulsionează continuarea și escaladarea războiului de către decidenții cu mâinile pătate de sânge de la Kremlin. Vom cere un răspuns mai ferm al lumii libere împotriva terorismului, în acest caz rusesc. Impulsionați de răspunsul deficitar al lumii libere, rușii escaladează războiul în imediata apropiere a României. Atacurile, momentan cu drone, efectuate de ruși asupra porturilor ucrainene din proximitatea României pun în pericol inclusiv viețile românilor care locuiesc în județele Galați și Tulcea, respectiv a persoanelor ce tranzitează granița româno-ucraineană. În ultima perioadă, Rusia a încălcat sistematic suveranitatea României.
Fragmente de drone au picat în repetate rânduri pe teritoriul României. La o aruncătură de băț de vama Isaccea, în Orlivka, au loc periodic explozii.Români, ucraineni, dar nu numai, a venit momentul să arătăm că suntem mai uniți ca niciodată împotriva agresiunii ruse! Vă așteptăm sâmbătă, 14 octombrie, la o acțiune autorizată de protest față de "Holocaustul Roșu" pe care regimul de la Moscova îl pune chiar în aceste clipe în scenă în Ucraina”, arată organizatorii pe pagina oficială a evenimentului.
Judecarea crimelor de război comise de Federația Rusă în Ucraina
Piațeta Regelui Mihai din București, în zona ambasadei Rusiei în România, unde a fost deschisă expoziția în aer liber ”Stop the War (in Ukraine)” sau cum a fost deja numită de către organizatori și artiști - “Operațiune Artistică Specială”! Foto: Agerpres
Deschiderea noului Parchet internaţional de la Haga are obiectivul de a aduce în faţa justiţiei liderii de la Moscova vinovaţi de crime de război în cadrul invadării Ucrainei, a afirmat în această vară procurorul general ucrainean Andrii Kostin, transmite potrivit Agerpres, care citează AFP.
Deschiderea acestei noi instituţii este ''un semnal clar că lumea este unită şi inflexibilă atunci când este vorba despre tragerea la răspundere a regimului rus pentru toate crimele sale'', a declarat Kostin într-o conferinţă de presă la Haga.
Numit oficial Centrul internaţional pentru urmărirea în justiţie a infracţiunii de agresiune contra Ucrainei (ICPA), noul Parchet reuneşte procurori de la Kiev, din Uniunea Europeană şi SUA şi de la Curtea Penală Internaţională (CPI).
De partea sa, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a dat asigurări că aliaţii Kievului vor fi ''alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar''.
''Nu putem tolera încălcarea gravă a interdicţiei recurgerii la forţă'', a adăugat reprezentantul executivului UE în aceeaşi conferinţă de presă, la care mai participă procurorul CPI, Karim Khan, şi procurorul general adjunct al SUA, Kenneth Polite.
Deschiderea ICPA este considerată o primă etapă înaintea creării unui tribunal special pentru a judeca cele mai înalte oficialităţi ruse pentru declanşarea războiului din Ucraina.
Cererile de creare a unui tribunal special dedicat războiului din Ucraina s-au multiplicat, CPI neavând competenţe pentru judecarea crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii comise în Ucraina. În luna martie, CPI, cu sediul tot la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni.
Ucraina a exercitat constant presiuni pentru crearea unui tribunal special după descoperirea a sute de cadavre în urma retragerii, în aprilie 2022, a trupelor ruse din oraşul ucrainean Bucea, situat în apropiere de Kiev. Sprijinul internaţional pentru acest demers a sporit treptat, iar în luna februarie Comisia Europeană a anunţat crearea ICPA. Bruxellesul a declarat că acest centru are drept ''ultim obiectiv aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili pentru invadarea'' Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News