Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proteste antisârbe în Muntenegru cu ocazia instalării noului mitropolit al Bisericii Ortodoxe Sârbe
07 sep, 08:40
Instalarea noului șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, Joanikije II, a declanșat proteste antisârbe aprinse pe 4 și 5 septembrie 2021.
Imagini din timpul protestelor antisârbești din Muntenegru. Sursă foto: Captură YouTube -  On Demand News

Mitropolitul a trebuit să fie escortat de poliție, cu elicopterul, pentru a participa la ceremonie, iar agenții au încercat să disperseze demonstranții cu gaze lacrimogene. Disidența a fost declanșată de decizia Bisericii Ortodoxe Sârbe, susținută de conducerea de la Belgrad, de a organiza ceremonia de înscăunare a lui Joanikije II în mănăstirea Cetinje, care este sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, dar care o mare parte din populația muntenegreană o consideră un simbol al suveranității și independenței țării. Orașul este reședința oficială a președinției Republicii Muntenegru.

Protestatarii au blocat străzile orașului Cetinje sâmbătă, 4 septembrie, în încercarea de a împiedica accesul în oraș. Pe parcursul întregului weekend, 60 de persoane au avut nevoie de asistență medicală ca urmare a ciocnirilor cu poliția. Potrivit informațiilor furnizate de Rtcg, care a citat surse spitalicești, printre răniți au fost 30 de protestatari și 30 de polițiști. Au fost arestate 8 persoane, inclusiv un consilier al președintelui muntenegrean, Milo Djukanovic, considerat a fi unul dintre promotorii protestelor. Acesta din urmă se află de ceva vreme într-o coliziune cu conducerea de la Belgrad, acuzată că desfășoară o politică hegemonică și expansionistă, după modelul "Serbiei Mari", care s-a aflat la originea conflictelor armate sângeroase care în anii '90 au dus la dizolvarea vechii Iugoslavii.

 

Tensiuni etnice în Muntenegru

 

G Ad:

Decizia de a celebra numirea lui Joanikije II în mănăstirea istorică din Cetinje a agravat tensiunile etnice din statul balcanic. Muntenegru s-a desprins de Serbia la 3 iunie 2006, când a devenit un stat independent, proclamat în urma referendumului. Biserica muntenegreană a rămas însă sub controlul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), acuzată de oponenții săi că servește intereselor Belgradului.

Conform imaginilor publicate de SPC, duminică, Joanikije și patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe Porfirije au fost aduși într-un elicopter pe peluza mănăstirii și s-au repezit în clădire în sunetul clopotelor. Poliția a creat un perimetru de securitate în jurul mănăstirii din secolul al XV-lea pentru a asigura desfășurarea ceremoniei de înscăunare.

Poliția a recurs la gaze lacrimogene și bombe sonore pentru a alunga manifestanții, dintre care unii au aruncat cu pietre, sticle și petarde la sosirea mitropolitului. Manifestanții sunt susținuți de Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS), partidul președintelui Djukanovic, care a acuzat Biserica Ortodoxă Sârbă că "amenință Muntenegru și muntenegrenii, și integritatea țării".

Djukanovic intenționează să limiteze influența SPC în Muntenegru și să construiască o biserică ortodoxă puternică și independentă. Cu toate acestea, partidul a pierdut alegerile din august 2020, pentru prima dată în trei decenii, deschizând calea opoziției, numită "Pentru viitorul Muntenegrului", condusă de aliații SPC. Primul ministru, Zdravko Krivokapic, apropiat de Biserica Ortodoxă Sârbă, l-a acuzat pe Djukanovic că a alimentat în mod deliberat tensiunile recente în scopuri politice și a cerut muntenegrenilor "să nu cedeze manipulării" celor care sunt dispuși să riște conflictul "pentru a-și păstra beneficiile și privilegiile".

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro