Protestele împotriva lui Asad continuă în sudul Siriei. Ministrul iranian de externe zboară la Damasc pentru a-și ajuta aliatul și amenință Israelul
Mii de protestatari se adună în oraşul sirian Sweida (As-Suwayda) pentru a participa la cel mai mare miting de până acum după două săptămâni de demonstraţii antiguvernamentale, scrie Rador, care citează BBC.
Siria pare să fi fost cuprinsă de un vârtej nesfârșit de crize declanșate de protestele antiguvernamentale din sud și de ciocniri armate din nord.
Oamenii au venit din sate şi oraşe din toată provincia care este populată majoritar de etnici druzi. Protestatarii poartă drapele şi lozinci şi scandează slogane împotriva guvernului şi a preşedintelui Bashar al-Assad.
Mai multe tablouri ale liderului sirian au fost rupte, iar mulţimea scandează din nou slogane auzite în primele zile ale Primăverii Arabe. Furia oamenilor a fost generată de eliminarea subvenţiilor guvernamentale la carburanţi şi de starea precară a unei economii aflate în criză. Salariile funcţionarilor publici sunt de aproximativ 20 de dolari americani pe lună şi nu ajung pentru cumpărarea de alimente pentru câteva zile. Guvernul a aplicat anumite reduceri de taxe pe venituri, însă pentru mulţi sirieni aceste măsuri reprezintă prea puţin şi au venit prea târziu.
Chiar în mijlocul acestor tulburări, ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a zburat la Damasc pentru a-l sprijini pe aliatul Teheranului, președintele sirian, Bashar al Assad. Vizita ministrului iranian de externe vine în timpul protestelor antiguvernamentale din sudul țării, care până acum nu au fost reprimate cu violență, așa cum a fost cazul în timpul demonstrațiilor de stradă din 2011.
Creșterea protestelor într-o regiune precum Sweida, care a susținut în mod tradițional guvernul, este un semn clar al nemulțumirii larg răspândite care prinde rădăcini în toată țara.
În timpul întâlnirii lor, Assad a subliniat necesitatea „eforturilor pentru a aduce refugiații sirieni înapoi în țara lor” și pentru „retragerea Turciei de pe teritoriul sirian”. Vorbind despre situația regională, liderul sirian a subliniat că „relațiile solide dintre Iran și țările arabe contribuie la stabilitatea și prosperitatea regiunii”.
Israelul, inamicul comun
În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au abordat situația din regiunea Înălțimile Golan , ocupată de Israel în 1967 și anexată de facto în 1981. În acest sens, Miqdad a subliniat „inevitabilitatea victoriei” poporului sirian de pe Înălțimile Golan și a Poporului palestinian asupra „practicilor brutale comise de ocupația israeliană împotriva lor în fiecare zi”. Șeful diplomației siriene a mai declarat că summitul arab de la Jeddah a fost fundamental în istoria relațiilor arabo-arabe și arabo-regionale, în calitate de delegații din toate Țările arabe și-au exprimat sprijinul pentru revenirea Siriei în Liga Arabă. Cu toate acestea, „Occidentul vede apropierea țărilor din regiune ca o amenințare la adresa existenței sale și a intereselor sale în zonă”, a declarat Miqdad.
De asemenea, ministrul iranian de externe a avertizat miercuri că Israelul se va confrunta în cele din urmă cu o replică în urma unui presupus atac aerian asupra aeroportului internațional al orașului sirian Alep. Luni, un atac aerian atribuit Israelului a avariat aeroportul din Alep, relatează timesofisrael.
„Aș dori să condamn cu fermitate atacurile brutale ale regimului israelian asupra aeroportului din Alep și în alte zone civile din Siria”, a spus Amir-Abdollahian.
„Practicile criminale ale entității sioniste din regiune nu vor rămâne fără represalii”, a adăugat el.
Israelul a efectuat sute de lovituri asupra țintelor din părțile controlate de guvern ale Siriei din 2011. Deși armata israeliană nu comentează, de regulă, asupra unor atacuri specifice din Siria, a recunoscut că a efectuat sute de lovituri împotriva grupărilor susținute de Iran.
Armata israeliană declară că atacă transporturile de arme despre care se crede că sunt destinate acestor grupuri, printre care principalele Hezbollah. În plus, atacurile aeriene atribuite Israelului au vizat în mod repetat sistemele de apărare aeriană siriene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News