Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Puterea politică, un instrument încă de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi
News
Data publicării:
S-au spus și scris foarte multe lucruri reprezentative despre putere privită din perspectiva politică. Dar, oamenii simpli precum și majoritatea politicienilor, prinși în vâltoarea vieții, tind să nu conștientizeze aceste învățăminte foarte importante pentru echilibrul societății și pentru siguranța lor.
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Într-un al doisprezecelea ceas în care mai avem posibilitatea de a preveni o transformare ireversibilă în rău a României dar și a lumii, dăm un nou exemplu, de această dată unul banal, despre ce înseamnă puterea, cât de importantă este și de ce nu trebuie tratată superficial atât de aleși cât și de alegători.

Să presupunem că într-o barcă se află 10 oameni. Unul dintre ei are o masă apropiată de cea a celui mai greu om care a trăit până acum – de peste 600 kg, iar ceilalți au o masă între 60 – 70 kg.

Pentru a echilibra barca, fie cel mai greu om stă la mijloc și ceilalți în jurul lui, fie el stă singur într-o jumătate în timp ce restul stau în cealaltă jumătate. Chiar dacă barca este în echilibru, aproape toți sunt condamnați să rămână în pozițiile pe care le au, în special cel cu masa mai mare. Odată cu lipsa de mișcare sau cu limitarea severă a mișcării încep să apară și problemele fizice care le vor degrada corpurile mai devreme decât de obicei. În plus, cel cu masa cea mai mare dacă a reușit să ajungă în poziția cea mai avantajoasă pentru el care este la mijlocul bărcii poate controla cine trece dintr-o parte în cealaltă și poate zgudui barca suficient de tare pentru a-i arunca pe ceilalți în apă fără ca el să pățească ceva. Deci, se poate spune că practic un singur om, ajutat de anumite circumstanțe favorabile, a ajuns într-o poziție dominantă care-i conferă drept de viață și de moarte asupra celorlalți oameni.  

Facem o nouă presupunere și anume că, în barcă se află 10 oameni cu mase similare, nu contează ce valoare au, pot să fie și foarte mari sau foarte mici, esențial fiind doar că sunt sensibil egale. În această ipoteză, barca se dezechilibrează mult mai greu și, în plus, oamenii se pot mișca mai liber față de situația anterioară. Practic, nimeni nu are suficientă putere de unul singur pentru a-i pune pe ceilalți în pericol grav într-un timp scurt insuficient pentru ceilalți pentru a putea reacționa. Singura lor grijă este ca, din neatenție, să nu se ducă toți, în același timp, spre una dintre extremitățile bărcii.

Trecând în lumea sinuoasă a politicii, se poate extrapola exemplul dat la puterea imensă a funcțiilor înalte de stat, precum cea de președinte al unei țări. El singur, doar președintele, are șanse mari să scufunde barca dacă nu este chibzuit, pentru că are o masă politică imensă dată de votul popular.

Să urmărim și ce lecții prețioase ne-au lăsat cei care au trăit înaintea noastră, lecții pe care, din nefericire, nu vrem să le învățăm. Hitler a vrut cu orice chip o putere imensă și a obținut-o prin crimă și intimidare. Câțiva ani mai târziu, și-a permis aroganța să cheme istoria la întâlnire. Urmarea o cunoaștem cu toții. Și-a distrus țara și, o dată cu ea, o bună parte din lume. Zeci de milioane de suflete au plecat prematur din această viață, în ceea ce a fost cea mai mare catastrofă a umanității. Stalin, la rândul său, cu puterea lui imensă, a declarat dusmani ai poporului pe cine a vrut el, după care i-a condamnat la moarte sau la muncă silnică. Milioane de ruși au căzut victime nevinovate.

În prezent, Putin, aflat la conducerea Rusiei de peste 20 de ani, și-a permis și el să dea o întâlnire istoriei. După ce a acumulat în toți acești ani o putere imensă, a început să distrugă Ucraina si a dus la curmarea inutilă a destinelor a peste un milion de oameni, dintre care majoritatea sunt ruși de-ai lui.

Prima lecție pentru toate țările lumii ar trebui să fie de a nu da putere foarte mare unui singur om. Puterea politică trebuie împărțită la cât mai mulți oameni posibil pentru că altfel societatea nu mai are mecanisme de a reacționa în cazul unui derapaj.

De exemplu, reducerea numărului de parlamentari va avea ca efect major creșterea puterii unui parlamentar, fapt care eclipsează așa-zisele economii rezultate din mai puține cheltuieli cu legislativul. Parlamentarul, care are în spate un număr foarte mare de alegători, va deveni și mai inaccesibil alegătorilor lui, aproape la fel de inaccesibil ca un președinte de țară. Îndepărtându-se de oamenii simpli, va pierde contactul cu realitatea și va lua decizii importante pe baza unor informații false și, în acest fel, în loc să ajute societatea, mai degrabă se va comporta ca un factor anacronic și destabilizator. În plus, pentru cel care este președinte de țară, îi va fi mai ușor să-și impună voința în fața parlamentului deoarece sunt mai puțin parlamentari de convins.

Am ales acest exemplu al reducerii numărului de parlamentari sub un nivel rezonabil agreat în cadrul țărilor civilizate pentru că afectarea sau deturnarea activității unui parlamentar este mai gravă decât crima cu premeditare, având în vedere implicațiile pe care le poate avea asupra viitorului unei întregi națiuni.

A doua lecție este pentru cei care votează. Nu vă duceți toți, în același timp, spre una dintre extremitățile bărcii. Se va scufunda cu siguranță. Deja 40% dintre românii care au votat duminică s-au dus spre extrema dreaptă și alarma ar trebui să sune. Este o mișcare sinucigașă care se face, fie din neatenție, oamenii fiind seduși poate de anumite evenimente externe, fie pentru că s-a adunat multă ură care împiedică o judecată limpede. Un caz clasic de ură adunată la o scară nemaivăzută până atunci este cel al Germaniei naziste unde discursurile lui Hitler au transformat până și sufletele cele mai nevinovate în adevărate mașini ale morții. Un proces similar este acum în derulare în Rusia.

A treia lecție este pentru cei care se cred lideri extraordinari și de neînlocuit și care au o putere foarte mare la adresa vieților celorlalți. Nu forțați mâna istoriei pentru că s-ar putea să nu vă ridicați la pretențiile ei pe care prea puțini muritori sunt capabili să le înțeleagă. Hitler, Stalin, Napoleon și alții au făcut această eroare și cunoaștem prețul atât de mare care a fost plătit. Istoria dă întâlniri doar celor pe care îi consideră capabili. Pe Churchill, care până în 1940 nu fusese atins de imortalitate, istoria l-a chemat la întâlnire și el s-a ridicat la exigențele ei. Astăzi, istoria joacă cu forța a aproape opt miliarde de oameni – una colosală, iar Putin a ales să o provoace. Sperăm cu toții că istoria nu se va prezenta la întâlnire, pentru că de fiecare dată când a fost forțată să vină, a ieșit rău. Ea, istoria, are un ritm propriu, dictat de conexiunile complexe dintre miliardele de oameni și din natura foarte vastă a planetei noastre. Nu intrați cu picioarele în viața oamenilor pentru că nici măcar Dumnezeu nu o face. Sau poate la fel ca naziștii și sovieticii, ați decretat voi liderii extraordinari și de neînlocuit, că Dumnezeu a murit sau nu a existat niciodată? Nu subestimați puterea oamenilor de a-și rezolva singuri problemele. Altfel, îi deresponsabilizați și îi transformați în sclavii voștri. Este valabil și pentru liderii autocrați ai țărilor mai mici, unde aceștia cred că au soluții la toate, uitând că sunt doar niște simpli oameni.

Notă: Exemplul cu barca nu are ca scop să aducă vreun blam sau vreo atingere demnității oamenilor supraponderali pe care întreaga societate este datoare să-i ajute să depășească cu bine situația în care se află. În aproape toate cazurile de supraponderabilitate, se poate demonstra că, într-o anumită etapă sau mai multe din viața lor, respectivii oameni, independent de voința lor, au suferit una sau mai multe schimbări induse de societate în ansamblul său, schimbări care i-au dus pe acel destin pe care unii dintre ei îl consideră nefericit.


Acest articol reprezintă o opinie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani
China trimite un număr record de avioane să survoleze zona din jurul Taiwanului
Rușii se laudă că au rupt un acord „mort”: Cooperarea militară cu Germania din 1996. Moscova acuză politica militaristă germană împotriva sa
Summit-ul NATO va fi ”scurt, concis și plăcut”. Totul, pentru a-l mulțumi pe Trump
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Transparență sau diversiune? Belarusul anunță exerciții militare recalibrate pentru a reduce tensiunile cu NATO, dar scenariul pare scris la Kremlin
Escaladare fără precedent: Un diplomat român de la Delegația UE a fost bătut în Rusia, la Vladivostok. Atacatorii ar putea fi ofițeri FSB
Capul plecat, sabia nu-l taie - varianta slovacă. Premierul Fico vrea neutralitate. Teza păcii fără arme, fluturată și în România
Grup de lucru, desființat după câteva săptămâni. SUA pun pe pauză o structură creată pentru creșterea presiunii asupra Rusiei
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
SUA își retrag o parte din personalul diplomatic din țările din Orientul Mijlociu
România primește de la UE 1,3 miliarde euro. Reforma pensiilor speciale și a managementui întreprinderilor de stat, condiții obligatorii pentru deblocarea diferenței de 700 de milioane
Dezbatere online: România și testul timpului în contextul unei noi dinamici a relației UE–SUA

Ştiri Recomandate

Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
pixel