Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin amenință Ucraina cu războiul, dacă aderă la NATO
10 iun, 16:32
Într-un interviu acordat canalului Rusia-24, președintele Vladimir Putin a comentat, pe 9 iunie, aspirațiile Ucrainei la NATO.

Liderul rus a precizat că, se teme serios de această perspectivă și a numit-o „linie roșie” pentru Rusia, precizează publicația ucraineană Dumskaia.

”Imaginați-vă că Ucraina devine membru NATO. Timpul de zbor al rachetei de la Harkov sau Dnipro la Moscova va scădea la 7-10 minute. Este sau nu o linie roșie pentru noi?" – a declarat președintele Putin, care a adăugat că, se presupune că jumătate dintre locuitorii Ucrainei nu vor să adere la Alianță și aceștia sunt „oameni deștepți care nu doresc să devină un subiect de negociere și carne de tun”.

 Putin a comentat și noul echipament sportiv al fotbaliștilor ucraineni pe care se află o hartă a Ucrainei inclusiv cu peninsula Crimeea, fapt care a deranjat politicienii ruși.

”Uniforma echipei naționale a Ucrainei nu m-a deranjat. Nu există nicio noutate aici. Cunoaștem poziția Kievului. Ei neglijează expresia voinței poporului din Crimeea”, a spus președintele Putin.

G Ad:

Rusia a încercat să interzică utilizarea echipamentului oficial al echipei naționale de fotbal a Ucrainei din cauza imaginilor de pe tricou. Reprezentanții Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei) au adresat UEFA o cerere, menționând că echipamentul ar putea duce la provocări pe timpul meciurilor.

Deși, inițial, UEFA considerase că echipamentul echipei Ucrainei la Euro 2020 îndeplinește toate standardele, s-a răzgândit și a solicitat să se scoată inscripția „Slavă eroilor”, deoarece are un context politic în combinație cu cealaltă inscripție „Glorie Ucrainei”, se precizează într-un alt articol al Dumskaia.

Comentariul autorului: Summitul NATO la care vor participa toți liderii statelor membre ale Alianței va avea loc peste câteva zile, pe 14 iunie, la Bruxelles. Ucraina și Georgia vor să primească perspective clare de integrare în Alianță, prin intrarea în programul pregătitor de aderare – Membership Action Plan (MAP).

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că doar NATO poate opri conflictul din Donbas. În  aprilie 2021 acesta a declarat că "NATO este singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbass", iar „MAP acordat Ucrainei va fi un puternic semnal pentru Rusia”.

Tot în aprilie, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că țara sa va propune la summitul NATO ca Ucraina să primească MAP. Administrația SUA nu s-a antepronunțat în favoarea primirii de către Ucraina a MAP, deși președintele Zelenski a declarat că este destul de mulțumit de discuția telefonică din 7 iunie cu omologul său american, Joe Biden.

În 2014, după ce o puternică mișcare populară din Ucraina, care cerea aderarea la Uniunea Europeană, a provocat căderea guvernului Ianukovici, Rusia a anexat Crimeea și a sprijinit acțiunile secesioniste ale separatiștilor proruși în sud-estul Ucrainei.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Turcia ar fi avut un plan secret să invadeze militar Grecia şi Armenia. 131 de insule din Marea Egee urmau să fie cucerite de armata turcă
Rusia a cerut SUA și aliaților săi din cadrul NATO să renunțe la exercițiul Sea Breeze din Marea Neagră
SUA vrea destructurarea reţelelor de criminalitate care se ocupă cu traficul de arme de foc
Rusia impune noi restricții de navigație în apropierea Crimeii, interferând cu raioanele de desfășurare a exercițiului Sea Breeze
Acordul de cooperare dintre România și Ucraina a fost adoptat. Proiectul vizează inclusiv achiziţia de armament şi tehnică militară
Avioane de vânătoare rusești au zburat deasupra portavionului britanic Queen Elizabeth în Marea Mediterană
Foto sus: Actualului director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mikhail Davydov. Foto jos: Andrei Konchakov, director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga. Konchakov a fost în atenţia serviciilor de spionaj din Cehia pe
EXCLUSIV
Şi spionii ruşi dau like pe Facebook. „Prietenia” dintre promotorul culturii ruse la București și un spion și presupus asasin de la Praga
Senatul a ratificat acordul între România și SUA pe proiectele nuclearo-electrice
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro