Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin, obligat să-și dea acordul pentru calea ferată care ar putea scoate Moscova din traseul feroviar al mărfurilor din China spre Europa
Strategica
Data publicării:
Războiul Moscovei împotriva Ucrainei a resuscitat planurile pentru noi legături regionale de transport care ocolesc Rusia.
Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin
Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

China, Kârgâzstanul și Uzbekistanul au semnat un acord mult așteptat pentru a continua construirea unei căi ferate care să lege cele trei țări, care, dacă va fi finalizată, va stabili o rută mai scurtă către Europa, ocolind Rusia blocată de sancțiuni.

Cele trei guverne au semnat acordul, pe 14 septembrie, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) desfășurat Uzbekistan, la Samarkand (15 – 16 septembrie).

Documentul nu stabilește o foaie de parcurs pentru construirea legăturii feroviare, care a fost discutată pentru prima dată cu un sfert de secol în urmă, dar ulterior trecută sub tăcere, până când invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat datele problemei.

Dar proiectul se apropie cu un pas de realitate, prin stabilirea termenilor pentru un studiu de fezabilitate pentru segmentul din Kârgâzstan, care este veriga lipsă pentru conectarea căilor ferate existente din China și Uzbekistan.

 

Studiul urmează să fie finalizat până în prima jumătate a anului 2023

 

Vestea a fost anunțată de ministerele transporturilor din Kârgâzstan și Uzbekistan, care au semnat acordul cu Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă din China, potrivit publicației Eurasianet.

Traseul de 280 de kilometri va costa 4,1 miliarde de dolari și va fi bugetat fie prin investiții directe, fie prin parteneriat public-privat, a declarat ministrul kârgâz al Transporturilor, Erkinbek Osoyev, citat de The Economist. 

China va trebui, de asemenea, să construiască 160 de kilometri de cale ferată pentru a se lega la noua linie, potrivit The Economist. Dacă va fi finalizată vreodată, noua legătură ar putea continua spre sud, prin Turkmenistan, în Iran și mai departe către Turcia, poarta de intrare în Europa. Acest lucru ar scurta ruta din China către Europa cu 900 de kilometri și ar reduce timpul de călătorie cu opt zile, a calculat The Economist, citat de Eurasianet.

China a convenit cu prudență asupra necesității de a avansa planurile de construire a căii ferate, avertizând în același timp că nu va plăti toată factura, a mai precizat Eurasianet.

 

Războiul din Ucraina este pe cale să producă schimbări majore în Asia Centrală

 

Comentariul autorului: Războiul din Ucraina este pe cale să producă schimbări majore în Asia Centrală. Țările din regiune ar putea ieși, în câțiva ani, din sfera de influență a Rusiei și intra în cea a Chinei.

China pare să fie câștigătorul ultimului summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), din care fac parte patru puteri nucleare – Rusia, China, India și Pakistanul, patru țări din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan – aflate deocamdată în sfera de influență a Rusiei, și Iranul, care a devenit membru după acest summit.

După întrevederea cu liderul chinez, Xi Jinping, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut că Beijingul a adresat anumite „întrebări” și și-a exprimat ”preocuparea” în legătură cu conflictul din Ucraina – o admitere rară a tensiunilor dintre dintre cei doi aliați.

Efectele războiului din Ucraina au lovit economic direct nu doar Europa prin creșterea prețului petrolului și dezechilibrele economice ce au urmat, ci și China care, deși un importator direct de hidrocarburi din Rusia, cumpără și de pe piețele internaționale.

Nu se știe ce a primit sau ce va primi la schimb Rusia din partea Chinei pentru unda verde primită la calea ferată, care scoate Moscova din tranzitul de mărfuri din China spre piețele europene. Deși Rusia susține teoretic planurile Chinei în cadrul Inițiativei Belt and Road (BRI), în cei nouă ani de la fondarea ei, Moscova a blocat, practic, o parte dintre ele, deoarece îi diminuau cota în tranzitul internațional de mărfuri, cum va fi cazul căii ferate China – Kârgâzstan – Uzbekistan, dacă se va materializa.

Pe lângă succesul privind acest coridor de transport pe calea ferată, președintele chinez, Xi Jinping, a avut o întâlnire separată cu omologul său din Turkmenistan, Serdar Berdimuhamedov, ocazie cu care Xi a menționat că, cele două țări ar trebui să intensifice cooperarea în domeniul gazelor naturale. Un eventual gazoduct care ar lega

Turkmenistanul de China ar trece prin Uzbekistan și prin una dintre cele două țări Tadjikistan sau Kârgâzstan.
Pentru ca tabloul Asiei Centrale să fie complet, Xi Jinping a discutat și cu liderul Tadjikistanului, Emomali Rahmon. Cu această ocazie, China s-a angajat să importe mai multe bunuri agricole din această țară și să aprofundeze cooperarea în domenii precum tranzit și antiterorism.

Se remarcă o succesiune foarte strânsă între relansarea ciocnirilor la granițele azero-armeană și tadjico- kârgâză, pe de o parte și summitul SCO, pe de altă parte.

Interesant este că în perioada summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), Tadjikistanul și Kârgâzstanul au fost practic la un pas de începerea unui război în toată regula, confruntările de la frontiera comună soldându-se cu 24 de morți și 87 de răniți doar de partea kârgâză. Brusc, în dimineața de 17 septembrie, după încheierea summitului SCO, cele două părți au anunțat că situația de la graniță s-a stabilizat în urma discuțiilor bilaterale, iar localnicii se întorc la activitățile lor zilnice.

Este posibil ca Rusia să fi fost șantajată cu un conflict iminent între două țări aflate pe orbita sa de putere, care, pe deasupra, mai fac parte și din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă. Posibil, confruntările azero-armene din aproape aceeași perioadă cu cele tadjico-kârgâze să se fi activat din aceeași cauză. Sunt puține șanse să aflăm adevărul pe aceste subiecte delicate, dar succesiunea evenimentelor este una remarcabilă, iar în război și politică nimic nu este întâmplător.

Dacă am admite că așa ar sta lucrurile în cadrul SCO, atunci am putea-o numi organizație de supraveghere reciprocă, în care Rusia și China se monitorizează atent din toate punctele de vedere, uneori punându-și și bețe în roate. Într-o situație similară se găsesc India și Pakistanul, precum și cuplul India – China. Cât despre cele patru state din Asia Centrală, acestea se află la mijloc, fără capacitatea de a avea o opinie proprie, iar acum sunt pe cale să treacă de pe orbita rusă pe cea chineză.

Rusia în corzi - Premierul Indiei către președintele Putin: ”Vremurile de acum nu sunt potrivite de război"

 

Ar mai fi de remarcat că la summitul din acest an, premierul Indiei, Narendra Modi, i-a reproșat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că ”vremurile de acum nu sunt potrivite de război" (”Today's Time Is Not A Time Of War."). Înaltul oficial indian a sosit mai târziu la summit și nu a participat la festivitatea de deschidere și cina informală, deși cu această ocazie India a preluat pentru un an șefia organizației.   


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Statistici rusești privind atacurile ucrainene din 2024: “Peste 7.300 de drone au atacat ținte din 35 de regiuni ale Rusiei”
Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
„Supraviețuirea Ucrainei este în joc”. Lloyd Austin îndeamnă să nu se oprească „coaliția istorică” de la Ramstein
Izolarea Kaliningradului, motiv de război total. Rusia amenință un stat Aliat cu „eliberarea” în cazul în care îi este tăiat accesul la Kaliningrad
Așa arată războiului modern: Ucraina a distrus cu drone navale MAGURA V5 sisteme de apărare antiaeriană rusești Pantsir-S1 (Foto/Video)
Rusia încearcă să se repoziţioneze după căderea regimului Assad din Siria: Libia, luată în calcul pentru desfăşurarea mai multor sisteme S-400
„Agresiune din partea unui stat răuvoitor”. Finlanda prezintă rapoarte cu privire la investigarea unui sabotaj în Marea Baltică
Sub presiunea sancțiunilor internaționale, Serbia a renunțat la o parte dintre contractele militare încheiate anterior cu Rusia
SUA vor anunța un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina: Până la plecarea lui Joe Biden din funcție, aproximativ 80-90% din toate echipamentele promise Kievului vor fi livrate
Simple declaraţii sau un angajament direct? Trump refuză să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Groenlandei și Canalului Panama
Israelul trebuie să se pregătească pentru o posibilă „confruntare directă cu Turcia”: Erdogan a avertizat ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei
U.S. Air Force a primit toate bombele nucleare B61-12 comandate: Tot procesul a durat 17 ani și a costat 9 miliarde de dolari
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”
Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni

Ştiri Recomandate

Moment istoric la sud de Dunăre: Primul F-16 Block 70 pentru Bulgaria a fost livrat. Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american
Marina SUA evaluează capacitatea de luptă a distrugătorului Zumwalt: Ne vom asigura că rămâne una dintre cele mai avansate și mai letale nave de lupta
Avioanele rusești pierd rachetele pe drum: O aeronavă Tu-22M3 “a scăpat” din greșeală o rachetă Kh-22 în regiunea Lipețk (Foto/Video)
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Bombardiere B-21 de generația a VI-a, în ritm accelerat. SUA măresc producția și deși datele sunt ținute la secret există câteva informații despre decizie
Negocierile Trump-Putin s-ar putea desfășura în Arabia Saudită sau chiar Emiratele Arabe Unite
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Încă o armă aruncată în luptă de Rusia pentru destabilizarea Moldovei: Cine sunt pro-europenii care iau lumină de la Moscova
Marea dilemă a Rusiei: Rachete hipersonice Kinjal pe Su-57? Dar prețul sacrificiului pe care Su-57 l-ar face nu e nimeni pregătit să-l plătească
Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei
Președintele Iohannis spune că Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Mai multe figuri cheie ale ISIS au fost lichidate în loviturile americane din Somalia
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
EXCLUSIV
Extremism în blană de oaie. Pe principiul statelor inventate, cineva ar putea să nu recunoască Unirea românilor din 1859 și 1918. Unde se oprește toată nebunia?
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Un nou atac criminal al milițiilor sudaneze, soldat cu zeci de morți și sute de răniți, agravează și mai mult situația critică din țară
Crin Antonescu, discurs de acceptare a susținerii PSD la prezidențiale: Națiunea nu e de stânga sau de dreapta. Identitatea nu e o fantasmă povestită de un fals Mesia
Iranul face paradă cu noua rachetă balistică Etemad, dar şi cu ultima generaţie a sistemului antiaerian Bavar 373, considerat de Teheran mai capabil decât S-400
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Burduja nu se dezice de tranziția verde, dar cere renegocierea planului de eliminare a cărbunelui. Altfel, „ce va face România fără 2.000 MW producţie în bandă din 2026?”
Trump majorează taxele vamale mari pentru Canada, Mexic și China. Țările vizate reacționează
Grecia e foc și pară pe Franța: Turcia primește rachete aer-aer Meteor la „pachet” cu Eurofighter. Avantajul, avioanelor Rafale ale Greciei, anulat?
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Rusia primește o lovitură în Transnistria: Banii europeni, folosiți pentru achiziția de energie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cât s-au scumpit gazele și electricitatea la vecinii moldoveni
Mexicul a intrat într-un conflict economic deschis cu SUA și a anunțat că impune Americii taxe vamale ca răspuns la o măsură similară
Suedezii au anunțat că au trimis primul lor satelit de comunicații militare în spațiu, anul trecut
UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră. România nu are niciun proiect eligibil
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
pixel