Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin şi Erdogan au calificat drept utilă şi productivă întâlnirea de la Soci
30 sep, 09:43
Preşedintele Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, s-au declarat mulţumiţi de întâlnirea avută miercuri la reşedinţa liderului rus din staţiunea Soci, pe ţărmul Mării Negre, în care au discutat despre tensiunile recente din Siria între cele două puteri, informează AFP.

"Vă mulţumesc pentru vizită. A fost foarte util şi informativ, păstrăm legătura", a declarat Vladimir Putin după trei ore de discuţii, conform imaginilor difuzate de Kremlin.

Pe Twitter, liderul turc a calificat întrevederea drept productivă, fără a oferi detalii suplimentare.

Aceasta a fost prima întâlnire faţă în faţă între cei doi şefi de stat în ultimele 18 luni, ca urmare a pandemiei de COVID-19, dar la sfârşitul căreia nu au susţinut o conferinţă de presă.

Pe agenda întâlnirii cel mai probabil s-a aflat situaţia din nordul Siriei, unde raidurile ruseşti au ucis duminică unsprezece luptători pro-Ankara, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat marţi că speră ca aceste negocieri să contribuie la revenirea la o "situaţie paşnică" în zonă.

Rusia şi Turcia au o relaţie bilaterală complexă, caracterizată atât de rivalităţi regionale, cât şi de interese economice şi strategice comune.

În ultimii ani, cele două ţări au avut confruntări în Siria, unde susţin tabere opuse în regiunea Idleb, unde se află luptătorii pro-Ankara şi care nu se află sub controlul regimului de la Damasc, susţinut de Moscova. Cele două puteri au patronat un acord de încetare a focului în această regiune în 2020.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, preşedintele Putin a salutat capacitatea Ankarei şi a Moscovei de a ajunge la compromis, în pofida unor negocieri uneori dificile.

"Cred că există un mare beneficiu în faptul că Turcia şi Rusia continuă să îşi consolideze relaţiile", a spus Erdogan, potrivit Agerpres.

Pe lângă dosarul sirian, Rusia şi Turcia au avut poziţii divergente în ultimii ani în conflictul din Libia şi în războiul recent dintre Armenia şi Azerbaidjan din enclava Nagorno-Karabah.

În acelaşi timp însă, Ankara şi Moscova s-au apropiat ca urmare a tensiunilor dintre Moscova şi Occident şi a relaţiilor din ce în ce mai delicate ale Turciei cu aliaţii săi din NATO.

Rusia şi Turcia au, de asemenea, interese economice comune importante, în special în domenii precum turismul şi exportul de alimente.

Preşedintele Putin a menţionat, de asemenea, inaugurarea în 2020 a gazoductului TurkStream, ce transportă gazul rusesc prin Turcia şi Marea Neagră spre Europa.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro