R. Moldova își dorește sisteme Patriot, dar nu are bani. Chișinăul admite că nu poate intercepta rachete rusești
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi admite că sistemele de apărare anti-aeriană a Republicii Moldova sunt învechite și nu ar putea fi utilizate din cauza capacităților reduse.
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Oficialul a afirmat că marea majoritate a tehnicii din dotarea Armatei Naționale este din perioada sovietică.
„Am spus că am avut cu ce să le monitorizăm (n.r. - rachetele rusești care au survolat Republica Moldova înainte de a lovi Ucraina), să le observăm, unele au intrat pe teritoriu, altele au ieșit. Am menționat că nu s-a atras atenția la procurare sistemelor care e nevoie pentru apărare. Sistemele de apărare anti-aeriene sunt unele dintre cele mai costisitoare și cu regret aici nu a fost investit, respectiv nu avem cu ce face față.
Sistemele pe care le avem, chiar dacă ar fi fost folosite, nu ar fi putut intercepta rachetele acestea, care au o viteză cu mult mai mare, decât a rachetelor pentru interceptare”, a declarat ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, la ProTV Moldova, citat de Timpul.md.
Oficialul a precizat că în cadrul unei eventuale modernizări, Republica Moldova s-ar orienta spre un sistem de apărare anti-aeriană de tip Patriot, care costă până la jumătate de miliard de dolari. Totodată, printre necesitățile din acest domeniu se numără și rachete portative de scurtă distanță sau drone.
„E costisitor dacă ar fi să-l procurăm totodată. Chiar dacă am avea bani la dispoziție să îl procurăm, este imposibil, fiindcă orice procurare de echipamente de acest gen durează mai mult timp, pentru că trebuie produs, sistemul dat necesită și instruirea efectivă a unității care îl va folosi și menține în stare de funcțiune”, a menționat ministrul.
Amintim că ieri, în urma atacului masiv cu rachete lansat de Rusia împotriva Ucrainei, trei dintre acestea au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.
Trei din cele peste 80 de rachete lansate de ruși către Ucraina au survolat, într-un incident fără precedent, spațiul aerian al Republicii Moldova.
Chișinăul l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus în Republica Moldova.
„Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca”, a precizat MAE moldovean, într-un comunicat de presă.
Cel mai probabil vorbim de rachete Kalibr lansate de pe nave de suprafață sau submarine din Marea Neagră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News