R. Moldova lucrează la o nouă strategie de securitate. Grosu: Războiul pornit de Rusia ne-a făcut să analizăm minuțios vulnerabilitățile
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a participat la Forumul parlamentar de informații și securitate de la București, unde a vorbit despre securitatea națională a Republicii Moldova în actualul context regional.
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Oficialul moldovean a participat la cea de-a 22-a ediţie a forumului ”Parliamentary Intelligence-Security”.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, și citat de portalul Deschide.md, șeful Legislativului a declarat, în discursul rostit, că „războiul a aruncat regiunea noastră în incertitudine și ne-a amintit un lucru important – că libertatea trebuie apărată”.
„Planurile noastre nu sunt ofensive, noi trebuie să ne consolidăm securitatea națională, stabilitatea și reziliența în fața oricărui pericol. Securitatea unui stat nu înseamnă doar protecție militară. Războiul pornit de Rusia în Ucraina ne-a arătat câte amenințări și riscuri aduce cu sine pentru un stat ca Republica Moldova. Am analizat minuțios fiecare vulnerabilitate și vreau să vă asigur că toate structurile de forță din Republica Moldova lucrează zi și noapte la asigurarea securității cetățenilor”, a subliniat Președintele Parlamentului.
Republica Moldova lucrează la o nouă strategie de securitate
Potrivit oficialului, în prezent, se lucrează intens la noua strategie de securitate a Republicii Moldova, ce are la bază realitățile geopolitice și capacitățile economice de care dispune țara. Șeful Legislativului menționează că documentul este unul complex și multidimensional și că ar putea să fie gata în câteva luni.
De asemenea, Președintele Parlamentului a reiterat faptul că determinarea Republicii Moldova de a intensifica cooperarea în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană s-a materializat prin lansarea Dialogului de Nivel Înalt în domeniul Securității. În context, Grosu a exprimat recunoștință Uniunii Europene pentru extinderea noului instrument al Facilității europene pentru pace și pentru Republica Moldova, începând cu anul 2021. În mesajul său a fost salutată recenta decizie a Consiliului Uniunii Europene de a oferi asistență suplimentară în cadrul Facilității europene pentru pace în valoare de 40 de milioane de euro pentru 2022, în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.
„Avem mulți prieteni de nădejde în Europa și Statele Unite și doar împreună vom depăși toate aceste probleme”, a afirmat șeful Legislativului.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat vineri, la București,
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News