R. Moldova se asigură că nu va fi ținută pe loc de partidele pro-ruse: Referendumul pentru aderarea la UE, organizat în avans
Parlamentul Republicii Moldova a votat ca referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie, în același timp cu alegerile prezidențiale, scrie Reuters.
"Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă", a declarat preşedinta Maia Sandu în deschiderea mitingului "Moldova Europeană" de la Chişinău.
Aderarea la UE este piatra de temelie a politicilor președintelui Maia Sandu, care identifică Rusia și corupția drept cele două mari amenințări la adresa suveranității R. Moldova.
Data de 20 octombrie, propusă pentru referendum, a fost susținută de 56 din cei 101 deputați. Reprezentanții au confirmat apoi rapid aceeași dată pentru alegerile prezidențiale la care Maia Sandu va candida pentru un nou mandat.
De asemenea, autorii proiectului, un grup de deputați PAS, au schimbat întrebarea care va fi acordată la referendum, scrie newsmaker.md.
În loc de „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, în buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
R. Moldova se asigură că nu va fi ținută pe loc de partidele pro-ruse
Practic, în toamnă se derulează, în avans, ultima etapă a procesului de aderare la UE. Guvernul pro-european de la Chișinău are majoritate în Parlament și încearcă să evite orice amânări procedurale care ar putea fi puse în practică de forțe politice mai puțin atașate de valorile europene.
Astfel, odată încheiate negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, după acceptul fiecărui stat membru, Republica Moldova va adera automat la Uniunea Europeană.
Dacă referendumul va trece, în preambulul Constituției se va menționa identitatea europeană și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova.
În plus, Constituția va fi completată cu un nou titlul – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta va preciza că Moldova aderă la tratatele de constitutive ale UE și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene. După aderarea la aceste tratate și acte, ele vor avea prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne.
Aceste modificări vor fi introduse imediat după ce Curtea Constituțională va recunoaște rezultatele referendumului, fără un vot suplimentar în Parlament.
***
Partidele de opoziție pro-Moscova, se opun aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova. 20 de parlamentari s-au abținut de la votul din Parlament privind referendumul pentru aderarea la blocul european, în timp ce 4 deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotriva inițiativei legislative.
Anterior, Curtea Constituțională a dat undă verde ca referendumul și alegerile prezidențiale să se desfășoare simultan.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News