Rachetele Slovaciei pentru sistemul antiaerian KUB nu mai ajung în Ucraina. Ce înseamnă lupta pentru pace a lui Fico și Orban: Fără muniții pentru Kiev
Noul guvern al Slovaciei a respins miercuri un plan elaborat anterior de a dona Ucrainei rachete și muniții, urmând angajamentul primului ministru Robert Fico de a opri ajutorul militar la Kiev în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei ruse, scrie Reuters.
Sistem mobil de rachete sol-aer 2K12 Kub, în cadrul unui exercițiu efectuat, în 2019, de Armata SUA împreună cu Forțele Aeriene Bulgare / Foto: Departamentul SUA al Apărării, Thomas Mort - flickr
Pachetul de ajutor al Slovaciei includea 140 de rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană KUB, peste 5.000 de proiectile pentru obuziere de 125 mm și 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic. Oferta de asistență a fost pregătită de fosta conducere a Ministerului Apărării din Slovacia, înainte ca guvernul interimar să predea puterea luna trecută.
Guvernul lui Fico a respins pachetul la o reuniune a cabinetului de miercuri, potrivit site-ului guvernului. De la începutul invaziei Federației Ruse, Slovacia a oferit Ucrainei 13 pachete de ajutor militar în valoare totală de 671 de milioane de euro.
Fico și Orban - pace!
Fico a condus o campanie în care critica sprijinul militar occidental pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei și insistă pentru discuții de pace, o linie similară cu liderul Ungariei, Viktor Orban, dar respinsă de Kiev.
Lupta pentru pace a lui Fico și Orban înseamnă practic ca Rusia să rămână în teritoriile ocupate militar din Ucraina, după 22 februarie 2023.
Pe lângă situația complet inacceptabilă din perspectiva regulilor de drept internațional, acceptarea situației de fapt înseamnă un precedent exploziv pe care Federația Rusă îl va exploata cu siguranță în următorii ani - atât în Estul Europei, cât și în regiunea Mării Negre, cele mai vulnerabile zone fiind statele baltice, Republica Moldova și zona economică exclusivă a României și, eventual, a Bulgariei din Marea Neagră. Practic, într-un asemenea scenariu România poate să spună adio exploatării gazelor din Marea Neagră.
Partidul de stânga al lui Fico SMER-SSD a câștigat alegerile din 30 septembrie și a format o coaliție de guvernământ cu partidele de centru-stânga HLAS și naționaliste SNS.
Fico a spus în mod repetat că țara va opri livrările din magazinele armatei către Ucraina, dar recent a precizat că tranzacțiile cu afaceri private nu vor fi afectate.
Țara a fost un susținător ferm al Ucrainei, iar un guvern anterior de centru-dreapta a furnizat echipamente militare, inclusiv vehicule de luptă, precum și un sistem de apărare aeriană S-300 și avioane MiG-29.
Slovacia, care împarte granița cu Ucraina în estul său, a trimis Kiev ajutoare militare în 13 pachete și în valoare de 671 de milioane de euro de la atacul Rusiei din februarie 2022, înainte de numirea lui Fico.
Diplomații au spus că stocurile armatei au fost în mare măsură epuizate, așa că o oprire a ajutorului militar oficial poate avea un impact limitat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News