Statele Unite, sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, urmează să modernizeze Baza Aeriană Kecskemét, situată la aproximativ 80 de km de Budapesta, astfel încât să poată fi desfășurate acolo aeronave cu capabilități extinse.
Cele două state din fosta Iugoslavie au achiziționat câte 12 avioane Rafale, dar cam aici se opresc asemănările.
Serbia și Franța au semnat un acord pentru 12 Rafale noi, de generația 4,5 - cumpărate pentru 2,7 miliarde de euro - care vor înlocui avioanele MiG-29 din perioada sovietică ale Belgradului.
Contractul include un pachet complet de logistică, piese de schimb, motoare suplimentare și asistență tehnică. Prima rată pentru avioane, în valoare de 417 milioane de euro, a fost deja plătită pe 20 octombrie anul acesta, notează publicația Radar. Primele Rafale vor ajunge în 2028.
Ulterior președintele Vucic și a declarat pentru publicația de specialitate Tango Six că Forțele Aeriene vor primi cea mai recentă versiune de Rafale - F4.1.
”Am cumpărat cea mai recentă versiune 4.1, cu cel mai sofisticat sistem radar, cea mai bună protecție. Am cumpărat tot ce e mai bun”, a precizat Vucic.
Vucic a mai spus că avioanele vor fi livrate cu racheta aer-aer cu rază medie de acțiune ”Mica” produsă de MBDA, și nu cu mai sofisticata rachetă cu rază mai lungă ”Meteor”.
”Grecii pot lua racheta Meteor, dar noi și croații putem obține rachetele Mica. Care, după cum știți, merg până la 300 de kilometri, dacă nu mă înșel”, a estimat atunci - incorect - Vucic (raza maximă a acelei rachete, de altfel excelentă, este de 80 km și nici cea mai recentă variantă NG nu va avea o rază de acțiune mai mare de max. 160 de km).
Croația, în schimb, a achiziționat cu 1,1 miliarde euro un pachet de 12 avioane Rafale, aflate în uz în Franța.
Au fost încheiate patru contracte, incluse în „pachetul total”. Întreaga ofertă include (pe lângă avioanele propriu-zise) antrenamentul piloților, arme suplimentare cu firme specializate care produc armament, precum și un acord-umbrelă la nivelul Guvernelor Franței și Republicii Croația, care garantează livrarea către Croația a Rafale F3R (în timp ce Serbia va primi Rafale F4.1) fără nicio restricție.
Acum câteva săptămâni, generalul de brigadă Davor Tretiniak, șeful Direcției Armamente din Ministerul croat al Apărării, a vorbit despre diferențele dintre avioanele Rafalele achiziționate de Croația și Serbia.
Davor Tretiniak a precizat că este vorba despre „echipamente speciale de comunicații de navigație, legături tactice de date și arme speciale folosite de membrii NATO în operațiuni de luptă”.
”Doar membrii NATO au acces la acele aplicații care se află pe Rafale-ul nostru, fie cu aprobarea specială a majorității membrilor NATO, fie cu aprobarea specială a guvernului SUA”, a subliniat el.
Rafale / Foto:SIRPA-AIR, via ministerul croat al apărării MOHR.hr
”Ca să explic puțin mai grafic, e ca și cum ai avea un iPhone, dar nu poți accesa toate aplicațiile disponibile pe el. Eu am toate aplicațiile disponibile pe iPhone deoarece sunt membru NATO. (Serbia - n.r.) a comandat un astfel de iPhone, nou-nouț, dar nu are acces la aceste aplicații pentru că nu este membru NATO”, a adăugat el.
Croația are deja 6 Rafale și va primi restul aeronavelor în următoarele luni. Două avioane vor veni în noiembrie și decembrie 2024 și încă patru în anul următor. ”Știm datele exacte, zilele, totul este de acord. În opt luni, toți Rafalele vor fi în Republica Croația”, preciza generalul, în luna septembrie, citat de Jutarnji.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Statele Unite, sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, urmează să modernizeze Baza Aeriană Kecskemét, situată la aproximativ 80 de km de Budapesta, astfel încât să poată fi desfășurate acolo aeronave cu capabilități extinse.
Avioanele de luptă taiwaneze F-16 şi-au fixat ţinta pe avioanele de luptă chinezeşti cu ajutorul unui dispozitiv de ochire cunoscut sub numele de „Sniper” în timpul unui exercițiu militar pe care China le desfășurat în apropiere de insula Taiwan, după cum arată o înregistrare video.
Sikorsky, parte a Lockheed Martin, a primit un contract de 6 milioane de dolari din partea DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) pentru a echipa elicopterul UH-60M Black Hawk al armatei SUA cu sistemul său avansat de autonomie ALIAS/MATRIX. E vorba de un prototip al UH-60M Black Hawk pe care americanii îl dezvoltă.
Aproximativ 60 de aeronave, inclusiv avioane de vânătoare capabile să transporte arme nucleare americane, participă la aceste zboruri de antrenament, care au loc în Nordul Europei în una din cele mai puternice descurajări nucleare ale NATO.
De-a lungul timpului obsesia propagandei ruse în domeniul militar, atunci când era vorba de România, a fost mult timp scutul american Aegis Ashore de la Deveselu. Agresiunea asupra Ucrainei a schimbat mult acest narativ, azi existând o nouă „obsesie” a Federației Ruse: F-16 Fighting Falcon.
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
Vești bune pentru ”Patriotul european”. Sistemul franco-italian SAMP/T (Mamba) ar putea primi caracteristici sporite, după ce o rachetă Aster 30 B1NT a fost lansată cu succes, pentru prima dată.
Franța a anunțat că va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000. Acestea se vor alătura deja avioanelor F-16 Fighting Falcon pe care ucrainenii le-au primit. Numărul din păcate nu e însă unul impresionant pentru ca avioanele să poată fi un game changer.
Producția Rusiei de avioane Su-57 devine aproape invizibilă, după ce fabricile rusești nu reușesc să crească producția anuală a programului Su-57, deși au trecut 14 ani de la primul zbor.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, într-o postare pe contul său de Twitter, că, pe 09.10.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip MiG-31K, purtător de rachete hipersonice Kinjal, a aterizat pe aerodromul Machulishchy din Republica Belarus.
Serviciul de presă al companiei ruse de stat Rostec a informat, pe 09.10.2024, că reprezentanții Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) au predat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse un nou lot de bombardiere de front Su-34.
Franța ține pasul cu cele mai noi sisteme de luptă ale domeniului aerian – avioanele de luptă fără pilot care colaborează între ele, cunoscute mai larg sub acronimul CCA (Collaborative combat aircraft). Noua dronă de luptă va fi una stealth.
Germania reconsideră cererea Turciei de a achiziționa avioane de luptă Eurofighter Typhoon, pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu.
Până în martie 2025, dacă nu un pic mai târziu, dar în prima jumătate a anului 2025, forțele aeriene ucrainene ar trebui să utilizeze avioane de luptă franceze Mirage 2000 împotriva forțelor ruse. Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat că „aeronavele Mirage 2000 ar putea începe să opereze în Ucraina în prima jumătate a anului 2025”. În prezent, piloții ucraineni se pregătesc și se antrenează la o bază din orașul france Nancy.
Forțele Armate ale Federației Ruse au crescut în mod semnificativ numărul de drone-momeală lansate noaptea împreună cu dronele kamikaze pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Rușii au lovit din nou aerodromul Starokonstantinov cu rachete hipersonice Kinjal. Armata ucraineană susține că a doborât două din cele trei rachete lansate. Rusia a lansat un atac asupra Kievului, folosind rachete Kinzhal, în dimineața zilei de luni, 7 octombrie, potrivit oficialilor ucraineni. Administrația de stat a orașului Kiev a confirmat că Rusia a lansat rachete Kh-47M2 Kinjal de pe avioanele de vânătoare MiG-31K. Ulterior, Forțele Aeriene Ucrainene au raportat că, în jurul orei 8:20, forțele ruse au lansat un atac folosind trei rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal, care au fost lansate de avioane MiG-31K în spațiul aerian de deasupra regiunii Tambov
Primul avion de luptă F-16 provenit din Olanda se află deja în Ucraina, iar restul celor 24 de avioane vor sosi în lunile următoare, a declarat de ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, în timpul unei vizite neanunțate la Harkov, pe 6 octombrie. Oficialul a anunțat, de asemenea, un nou pachete de asistenta militara în valoare de 400 de milioane de euro pentru a furniza Ucrainei noi drone de ultimă generație.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au confirmat faptul că, pe 05.10.2024, un avion de vânătoare de tip Su-57 a doborât o dronă rusească S-70 Okhotnik în spațiul aerian al aşa-zisei Republicii Populare Donețk. Potrivit acestora, incidentul s-a produs în apropiere de Chasiv Yar, în zona localității Konstantynivka. Lovitura ar fi fost una intenționată, pentru a preveni capturarea dronei de către armata ucraineană, după ce a fost pierdut controlul asupra acesteia.
Franța va participa pentru prima dată cu un submarin de luptă cu propulsie nucleară la un exercițiu naval comun cu Marocul. Exercițiul are ca scop consolidarea cooperării militare dintre cele două țări și schimbul de experiență în domeniul apărării maritime.
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
Israelul deține un sistem formidabil de apărare aeriană, a cărui eficiență s-a văzut încă o dată pe 1 octombrie, atunci când Iranul a tras în jur de 180 de rachete, conform Israelului (200, conform Teheranului), dintre care un număr mare de rachete a fost interceptat, potrivit armatei israeliene.
Rusia a efectuat noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre aflate la frontiera României. Autoritățile române au emis RO-Alert.
Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție, iar comenzile ar trebui finalizate în 2027 și 2028.
Un avion de vânătoare rusesc Su-35 aproape a intrat în coliziune cu un avion militar american în timpul unei misiuni de interceptare, potrivit imaginilor difuzate de Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD). Incidentul, care a avut loc pe 23 septembrie, a implicat ceea ce oficialii americani numesc comportament „nesigur și neprofesionist” din partea pilotului rus.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologii săi din Burkina Faso și Mali au fost primii care au semnat o declarație prin care se angajează să nu desfășoare arme în spațiu în această săptămână.
Israelul a spus că lovitura de vineri seara a vizat o reuniune dintr-un complex subteran al Hezbollah. Exploziile au nivelat mai multe turnuri de apartamente înalte în suburbia dens populată, predominant șiită, din sudul Beirutului, cunoscută sub numele de Dahiyeh.
Avioanele de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale României se întorc în Lituania. În următorii ani sunt programate misiuni de Poliție Aeriană Întărită atât în tensionata regiune baltică, în imediata apropiere a Federației Ruse, dar și la sud de Dunăre unde F-urile noastre vor apăra spațiul aerian al Bulgariei.
Azerbaidjanul a devenit a treia țară, după Nigeria și Myanmar, care a cumpărat avioane de luptă multirol JF-17 Block III din Pakistan în urma unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
În cadrul expoziției internaționale ADEX-2024 desfășurate în perioada 22-24 septembrie la Baku, compania Turkish Aerospace Industries (TAI) a prezentat aeronava de atac Su-25 „Frogfoot” modernizată pentru Forțele Aeriene din Azerbaidjan, cunoscută și sub denumirea turcă “Laçin”.
Forțele de apărare ale Israelului (IDF) sunt pregătite pentru orice scenariu în cazul în care Iranul va lua decizia nesăbuită de a lansa un atac asupra Israelului ca urmare a eliminării de către IDF, în Liban, a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, gruparea teroristă șiită subordonată în totalitate Teheranului. Aprilie 2024 nu se va mai repeta.
Dacă Federația Rusă nu ar fi deținut arme nucleare, NATO ar fi desfășurat trupe pe teritoriul Ucrainei pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse. Ucraina are o importanță strategică pentru Alianță, a menţionat președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la Summitul Apărării de la Praga, care a avut loc între 8 și 10 noiembrie.
După ce Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară pentru Ucraina în luna aprilie a acestui an, Statele Unite au livrat Ucrainei 83% din muniția promisă din depozitele americane, 67% din capacitățile de apărare aeriană promise și 60% din puterea de foc promisă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.
Alexander Lavrentiev, emisarul special al președintelui rus pentru Siria, a anunțat că armata rusă a transmis un avertisment oficial Israelului cu privire la atacurile care au vizat zonele din proximitatea aeroportului Hmeimim din Siria. Emisarul special a subliniat că Israelul a lansat un atac luna trecută în vecinătatea aeroportului, dar nu a vizat însăși baza rusă, care este una dintre cele mai importante locații militare rusești din Siria.
Exclusă din programul F-35 Lightning II după achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400, Turcia a suferit mulți ani în ceea ce privește aviația militară, fiindu-i închise mai toate ușile în nas. Norocul turcilor s-a schimbat însă cu 180 de grade.
După ce a fost prezentat pentru prima dată în 2021, existența avionului de luptă stealth cu două locuri J-20S, considerat „rivalul lui F-22”, a fost confirmată oficial, iar un model la scară reală a fost etalat la expoziția internațională aviatică și aerospațială din China.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Imagini publicate recent pe reţele de socializare arată o dronă rusească FPV, ghidata prin fibră optică, care țintește un tanc ucrainean M1A1SA Abrams aflat în regiunea de frontieră Kursk. Acest tip de dronă, utilizată de armata rusă, a fost observată lovind în mod direct turela tancului, ceea ce sugerează că au fost provocate daune ireparabile pentru unele echipamente instalate pe acest blindat greu.
Forțele Houthi au atacat cu drone și rachete două nave de război ale SUA, în timp ce tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb, spre Golful Aden, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Cel de-al patrulea portavion al Chinei ar putea avea, în premieră pentru țara comunistă, propulsie nucleară.
F-16 Fighting Falcon e fără îndoială cea mai de succes poveste a unui avion de generația a 4-a. Chiar și azi, la decenii de la momentul în care primul F-16 a decolat avioanele sunt la mare căutare fiind în continuă dezvoltare. Cea mai recentă versiune, F-16 Block 70 Viper încorporează inclusiv elemente ale generației a 5-a. Dar la puțin timp după dezvoltarea F-16, americanii au cochetat și cu o versiune interesantă: F-16XL, cu aripă delta!
Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea că o potențială reducere a sprijinului militar acordat Ucrainei de către Donald Trump , ar putea duce la implicarea directă a trupelor britanice în Ucraina. Cu toate acestea, abordarea viitoarei administrații de la Casa Albă ar putea fi mai nuanțată decât pare la prima vedere.
În marja vizitei oficiale a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la Londra, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere cu secretarul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN). În acest sens oficialii români au invitat Marea Britanie să se alăture misiunii de deminare a Mării Negre MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică multe semne de întrebare mai ales în Europa cu privire la dosare care „ard” în Estul bătrânului continent: Ucraina și agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie 2022. Pe lângă metafore privind soluționarea războiului în 24 de ore ce e clar e că Donald Trump va schimba abordarea Americii cu privire la războiul din Ucraina.
Miercuri dimineață, un înalt oficial rus și-a pierdut viața în Sevastopol, la sediul Flotei ruse din Marea Neagră din Crimeea, în urma unei explozii care a avut loc în vehiculul său, unde fusese plasat un dispozitiv exploziv. Autoritățile locale din această peninsulă, anexată de Rusia, au confirmat incidentul, fără a preciza gradul sau unitatea de proveniență a militarului, conform AFP și Agerpres. Acesta era, potrivit SBU și mediei ucrianene, Șeful Statului Major al Brigăzii de Nave purtătoare de Rachete a Flotei Mării Negre.
Candidatul CDU la funcția de cancelar german Friedrich Merz promite o politică mult mai dură față de Rusia.
Surse rusești au anunțat că, în dimineața zilei de 13.11.2024, în jurul orei 07:00 (ora Moscivei), șapte bombardiere strategice Tu-95MS au lansat rachete de crozieră Kh-101 asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Lovitura principală a vizat capitala și regiunea Kiev.
Parlamentul României a adoptat ieri în procedură de urgență Legea care va sta la baza F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România urmează să îl achiziționeze. E vorba despre 32 de avioane, dar legea a ajuns în Parlament total neașteptat ieri 12 noiembrie, deși pe 6 noiembrie Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat aviz favorabil iar pe 7 noiembrie Guvernul a aprobat proiectul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian într-o înregistrare video, în care a declarat că leadershipul din ţara lor risipeşte bani pe atacuri asupra Israelului care ar putea fi investiţi în viitorul populaţiei iraniene, transmit Agerpres și DPA.
La 9 noiembrie 2024, Taiwanul a primit primul lot de sisteme de rachete tactice ATACMS fabricate în SUA, un impuls semnificativ pentru capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale națiunii, în contextul escaladării tensiunilor regionale. Confirmată de Ministerul Apărării din Taiwan și raportată de Agenția Centrală de Știri din Taiwan, această livrare marchează un progres crucial în pregătirea Taiwanului în materie de apărare, în special în ceea ce privește contracararea posibilelor amenințări reprezentate de China.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai așteptate, într-un moment în care SUA trebuie să gestioneze două războaie, în Ucraina și Israel, dar numele lui Pete Hegseth vine ca o mare surpriză.
Deși au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, bătrânele sisteme antiaeriene Hawk (aflate și în dotarea Armatei României) reprezintă baza apărării Ucrainene împotriva dronelor și rachetelor de croazieră.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.11.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Parlamentul României a adoptat astăzi Legea care va sta la baza Programului F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România dorește să îl achiziționeze.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat interesul față de două puncte, așa-numitul Plan de Victorie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Israelul și Germania avansează într-un parteneriat strategic prin implementarea planificată a sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 în Germania, stabilită pentru 2025. Această colaborare în domeniul apărării, aprobată de Statele Unite și evaluată la 3,5 miliarde de dolari, a fost formalizată anul trecut ca răspuns la amenințarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. În discuțiile recente, Ministerul Apărării din Israel și Ministerul Apărării din Germania, împreună cu principalii contractanți din domeniul apărării, au subliniat importanța strategică a acestui sistem pentru consolidarea apărării europene.
Potrivit ultimelor informațiilor disponibile, Phenianul a trimis mii de soldați în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei. Cei mai mulți dintre ei nu au fost niciodată în străinătate - și chiar și o călătorie în Rusia îi poate ajuta să-și dea seama cât de săracă este Coreea de Nord, a informat Deutsche Welle (DW).
Până la sfârșitul acestui an, Franța va livra Ucrainei 600 de bombe ghidate cu precizie AASM. Comisia de apărare a Adunării Naționale franceze a informat că bombele vor fi luate din depozitele armatei și nu produse recent. De asemenea, Franța intenționează să producă 1 200 de bombe ghidate AASM Hammer în 2025. În 2024, industria de apărare a țării ar fi trebuit să producă 600 din aceste bombe ghidate.
Programul nebunesc de scump B-21 Raider se pare că devine mai puțin costisitor, costul estimat pentru primele cinci loturi de producție scăzând de la 19,1 miliarde de dolari la 13,1 miliarde de dolari, o reducere de 28%, ceea ce înseamnă economii de 5,1 miliarde de dolari.
Conform unor rapoarte recente, Forțele Armate Ucrainene au început să utilizeze pe câmpul de luptă proiectile de artilerie de 155 mm M712 Copperhead ghidate cu laser, furnizate de SUA. Surse din cadrul Pentagonului confirmă că aceste obuze au fost furnizate ca parte a unui pachet mai amplu de sprijin acordat Ucrainei, cu scopul de a spori precizia tirurilor de artilerie ucrainene împotriva țintelor blindate de mare importanță.
Europenii au luat din muzee tancuri sovietice vechi pentru a antrena armata ucraineană în combaterea tacticilor capcană folosite de soldații ruși pe câmpul de luptă, potrivit general-locotenentului Andreas Marlow, comandantul Misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina (EUMAM Ucraina).
România a achiziționat oficial 54 de tancuri americane Abrams M1A2, dar are în plan să continue achiziția de tancuri pentru a-și moderniza batalioanele. În acest sens se poartă discuții cu mai mulți operatori și chiar a fost testat cu succes tancul coreean K2 Panther.
Bundestagul (Parlamentul german) a decis să organizeze alegeri anticipate pe 23 februarie, scrie Bloomberg.