Rămași fără Prigojin, mercenarii Wagner au suferit o pierdere grea într-o ambuscadă în Mali. Insurgenții au capturat nu doar mercenari, dar și armament rus
Mercenarii ruși, în principal din Grupul Wagner, s-au confruntat cu pierderi substanțiale în nordul Mali, lângă granița cu Algeria, după ce au fost ținta unei ambuscade a rebelilor tuaregi. Confruntarea a avut ca rezultat pierderi semnificative și capturarea mai multor mercenari.
Evgheni Prigojin, fostul conducătorul Wagner, asasinat după rebeliunea împotriva regimului lui Putin, declarând victoria printre ruinele Bahmutului. Foto: PMC Wagner
Potrivit Reuters, ciocnirea a dus la moartea a cel puțin 20 de mercenari Wagner, în timp ce forțele maliene au raportat două victime.
Grupul de insurgenți cunoscut drept CSP-PSD (Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare), a revendicat desfășurarea atacului prin surprindere și a declarat că luptătorii lor au confiscat vehicule blindate, camioane și cisterne de combustibil în orașul de graniță Tinzaouaten.
Filmările publicate au înfățișat numeroase cadavre ale mercenarilor lângă vehiculele lor blindate distruse. Unii mercenari, inclusiv ruși din Grupul Wagner, au fost capturați în timpul luptei.
Armata maliană a confirmat pierderea a doi militari și rănirea altor zece în timpul confruntărilor, în timp ce a evaluat că au fost eliminați aproximativ 20 de insurgenți. Într-un incident conex, un elicopter al armatei maliene s-a prăbușit în orașul Kidal, fără victime.
Canalele rusești Telegram asociate cu mercenarii din Africa au raportat decesul administratorului canalului de YouTube “Gray Zone”, cunoscut sub indicativul „Bely”. Decedatul, identificat ca fiind Nikita Fedyanin, în vârstă de 31 de ani, din regiunea Lipetsk, „a murit onorabil, cu o armă în mână”, au scris canalele de extremă dreapta despre el.
Încă din 2012 situația din Mali este caracterizată de instabilitate din cauza activităților grupurilor separatiste radicale. În 2022, o lovitură de stat militară l-a adus la putere pe colonelul Assimi Goita. Regimul său este susținut de implicarea unor grupuri armate care au legături strânse cu Grupul Wagner din Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News