Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
RAND Corporation: SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră
21 oct 2020 / 09:34
Statele Unite dezvoltă o strategie de contracarare a Rusiei, bazându-se pe o rețea extinsă de grupuri de reflecție. Unul dintre ele este organizația RAND, care dezvoltă programe pentru descurajarea Rusiei, la comanda Casei Albe și Pentagonului. O recomandare, făcută în urma unui studiu, pare că începe să se îndeplinească.

Pe 13 octombrie anul acesta, RAND Corporation a publicat un raport cu privire la rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare, care a avut loc în iunie 2018. După cum s-a explicat în raport, s-a considerat necesar să se facă ajustări semnificative la strategia NATO de acțiuni în Marea Neagră.

 

Rusia este prea puternică

 

„Investițiile militare rusești în teatrul de operațiuni de la Marea Neagră, realizate începând din anul 2014, au schimbat fundamental harta de securitate a regiunii [...] Jocul și cercetările conexe au evidențiat puterea relativă a poziției Rusiei”, apreciază RAND Corporation, considerând că „este necesară extinderea măsurilor existente de apărare și descurajare”.

„În așteptarea crizei, Statele Unite și aliații săi trebuie să ia în considerare măsuri pentru soluționarea dezechilibrelor militare regionale”, se explică în raport.

2. -imagine fara descriere- (schema_76113400.jpeg)

 

Conform rezultatelor jocului, RAND Corporation consideră că printre cele cinci state riverane Mării Negre, care pot deveni un potențial tampon împotriva Rusiei, de fapt, se poate spera la rolul activ al unei singure țări.

 

Cinci aliați, dar speranțe într-unul singur

 

După cum a remarcat RAND Corporation, poziția Turciei este de o importanță fundamentală „datorită capacităților sale navale și a responsabilității pentru strâmtorile de la Marea Neagră, în conformitate cu Convenția de la Montreux”. Cu toate acestea, „Turcia va fi reticentă să reziste agresiunii rusești”, din cauza cooperării cu Moscova în Siria și a dependenței de importurile rusești de gaze naturale.

Sofia, care „este vulnerabilă la impactul stimulentelor și constrângerilor rusești”, ar putea susține Kremlinul, altfel „va înfuria Moscova”, ceea ce va afecta, în special, sectorul energetic bulgar.

Potențialul militar al Georgiei și Ucrainei a fost subminat semnificativ ca urmare a conflictelor cu Rusia. RAND Corporation evaluează importanța celor două țări de la Marea Neagră, considerând că rolul lor este limitat la o poziție pro-occidentală și la participarea la exerciții.

Ca urmare, există, de fapt, doar un singur stat pe care să se parieze. RAND Corporation consideră că „este foarte probabil ca România să fie dispusă și capabilă să contribuie la o inițiativă militară regională în Marea Neagră”. Planurile de achiziții militare în curs, de modernizare și extindere a armatei și a marinei, ar putea spori contribuția României la campania navală.

3. -imagine fara descriere- (schema_2_61683100.jpeg)

Concluziile RAND Corporation includ două opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor, prezentate în schemele de mai sus. Direcția săgeții indică sursa -> ținta acțiunii. Grosimea săgeții arată numărul de interacțiuni (de la 1 la 9). Culoarea săgeții indică faptul că acțiunile sunt preferabile pentru NATO, albastru - în beneficiul NATO, roșu - pentru rău.

Pe fondul acestei concluzii, a început consolidarea capacităților de luptă ale trupelor române la Marea Neagră și consolidarea României în termeni militari. Pe 16 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibilitatea vânzării către România a două baterii ale complexului de apărare de coastă Coastal Defense System (CDS) cu rachete anti-navală Naval Strike Missile (NSM). Acordul ar trebui să aibă o valoare de 300 de milioane de dolari.

În concluzie, se poate aprecia că autoritățile americane sunt atente la rezultatele jocurilor de stat major și răspund cu promptitudine la recomandările făcute de grupurile de reflecție.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro