Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de suspendare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP.
Potrivit raportului, Kadîrov a publicat o scrisoare pe 6 mai în care îi cerea președintelui rus Vladimir Putin să ordone ministrului apărării, Serghei Șoigu, și șefului Rosgvardia, Viktor Zolotov, să autorizeze redistribuirea unităților cecene Akhmat din "alte zone" către Bakhmut, în zonele în care se afla unităţile Wagner Group.
Se remarcă faptul că retragerea forțelor cecene din alte părți ale frontului ar reprezenta probabil un risc pentru liniile defensive rusești pe care Gerasimov și Shoigu sau Putin nu păreau să vrea să și-l asume.
ISW a precizat că unitățile ''Akhmat'' au fost reperate anterior în apropiere de Bilohorivka, pe fronturile Svatove-Kreminna și în regiunea Zaporojie, iar retragerea lor din aceste poziții ar putea submina eforturile defensive rusești în fața unei contraofensive ucrainene.
Institutul pentru Studiul Războiului consideră că Shoigu și Gerasimov, care dau dovadă de o loialitate consecventă față de ordinele lui Putin, ar fi putut decide să aloce muniție pentru Wagner la ordinele președintelui rus.
"În mod evident, eforturile comune de șantaj reușite ale lui Kadîrov și Prigozhin indică faptul că Gerasimov nu controlează de fapt toate trupele rusești din Ucraina, în ciuda faptului că este comandantul nominal al întregului teatru de operațiuni. Gerasimov a încercat probabil să preia controlul asupra tuturor trupelor neregulate rusești în iarna anului 2023, dar a eșuat chiar înainte de a pierde favorurile lui Putin în primăvară.
Kadirov a sprijinit probabil eforturile mercenarilor Wagner de a șantaja comandamentul militar al Rusiei pentru a-și restabili poziția în cercul de putere de la Kremlin. Kadîrov deținea o poziție influentă în cercul de apropiați al lui Putin până când, aparent, și-a pierdut din importanţă, probabil din cauza faptului că forțele sale au jucat un rol limitat în ostilitățile active din Ucraina din toamnă anului 2022 și iarna anului 2023. Vladimit Putin l-a umilit pe Kadîrov în timpul întâlnirii lor din 13 martie, unde Kadîrov a fost vizibil nervos atunci când a raportat rolul luptătorilor ceceni în Ucraina.
Probabil că liderul cecen a luat recentele amenințări lui Prigozhin de a se retrage din Bakhmut ca pe o oportunitate de a demonstra eficiența forțelor sale pe fondul incapacității lui Gerasimov și Shoigu de a obține victorii decisive în timpul ofensivei de iarnă-primăvară."
Mai mult, analiştii ISW consideră că nevoia lui Gerasimov de a negocia cu Prigozhin și Kadîrov indică probleme în lanțul de comandă din armata rusă care vor afecta capacitatea acesteia de a rezista contraofensivei ucrainene.
Nevoia lui Gerasimov de a negocia cu comandanții din subordine și capacitatea acestor comandanți de a face presiuni asupra sa indică faptul că problemele din lanțul de comandă afectează în mod semnificativ capacitatea armatei ruse de a desfășura operațiuni coordonate în întregul teatru de operațiuni. Poziția de comandant-șef ar trebui, în principiu, să-i permită lui Gerasimov să comande orice unitate rusă său comandant al forțelor terestre din Ucraina, chiar și pe cei care conduc forţe militare neregulate precum ''Wagner'' și ''Akhmat''.
Prigozhin și Kadîrov par să fie capabili să ia decizii în mare măsură independente cu privire la forțele lor, dar acest fenomen devine mai pronunțat cu cât aceste forțe dețin mai mult timp controlul de facto asupra anumitor secțiuni ale frontului.
Aceste evoluții pun sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a coordona o campanie de apărare coerentă în întregul teatru. Comandanții militari ruși par să delege din ce în ce mai mult responsabilitatea pentru diferite secțiuni ale frontului din Ucraina către diferiți comandanți ruși, în timp ce puterea comandantului de teatru continuă să se diminueze. Este probabil că abilitatea diminuată a lui Gerasimov de a-și controla comandanții să limiteze și mai mult capacitatea armatei ruse de a desfășura operațiuni coordonate care se întind pe mai multe zone de responsabilitate."
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de suspendare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP.
Forțele Terestre (US Army) și Marina (US Navy) au efectuat cu succes primul test de luptă al rachetei hipersonice cu rază lungă Dark Eagle.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și echipa sa au purtat discuții cu Casa Albă și oficiali ucraineni, ca parte a unui efort comun de a găsi o modalitate de a pune capăt războiului declanșat de Rusia, relatează NBC News , citând surse bine informate.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului pentru a opri programul nuclear în curs de desfășurare al Iranului.
BAE Systems , Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au ajuns la un acord pentru a forma o nouă companie în cadrul unui joint venture pentru Global Combat Air Program (GCAP).
Încetarea focului în războiul din Ucraina va fi subiectul principal al întâlnirii convocate miercurea viitoare la Bruxelles de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că, în timpul ultimului atac executat asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean, trupele ruse au întrebuințat 93 de rachete (inclusiv una de producție nord-coreeană), precum și aproximativ 200 de drone.
La o întâlnire cu membrii guvernului de joi, președintele rus Vladimir Putin a cerut adoptarea unor măsuri extraordinare de sprijinire a companiilor rusești de exploatare a cărbunelui.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit noul prim-ministru pe șeful partidului MoDem, Francois Bayrou, și i-a încredințat sarcina formării unui guvern, a anunțat Palatul Elysée într-un comunicat emis vineri.
Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România din Norvegia, au aterizat vineri, 13 decembrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
Franța va continua să furnizeze Ucrainei rachete SCALP cu rază lungă de acțiune și consideră că instalațiile militare de pe teritoriul Rusiei sunt ținte legitime pentru ucraineni, a declarat ambasadorul Republicii Franceze în Ucraina, Gael Vessier.
România și Olanda au semnat azi o scrisoare de intenție pentru extinderea și în viitor a Centrului de pregătire pentru F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea, Fetești. Aici România asigură logistica, Olanda avioanele și echipamentele iar Lockheed Martin instructorii.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Publicația Financial Times (FT) a informat, pe 12.12.2024, că membrii europeni ai NATO negociază o creștere a obiectivului anual de cheltuieli pentru apărare din cadrul alianței de la nivelul actual de 2% la 3% din produsul intern brut (PIB). Un acord în acest sens ar trebui să fie obținut până în iunie anul viitor, când va avea loc summitul anual al Alianței Nord-Atlantice în Olanda.
Kratos Defence and Security a finalizat recent primul zbor al vehiculului său de luptă fără echipaj (UCAV) stealth Thanatos, în timp ce compania se concentrează pe dezvoltarea unui sistem complet integrat.
În dimineața zilei de 13.12.2024, bombardiere strategice din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și nave de luptă aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au executat un atac masiv cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Industria de apărare din Polonia a reușit o performanță notabilă după ce au parafat un contract extern pentru dronele de recunoaștere de tip FlyEye dezvoltate autohton.
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, a informat vineri CBS News, transmit Agerpres și EFE.
Statele Unite au anunţat joi un nou ajutor militar pentru Ucraina, estimat la 500 de milioane de dolari, într-un moment în care administraţia Biden îşi înmulţeşte gesturile de sprijin pentru Kiev înainte ca republicanul Donald Trump să vină la putere în ianuarie, notează Agerpres și AFP.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Presa ucraineană a relatat, pe 12.12.2024, citând surse anonime și informații de pe rețelele de socializare și din mass-media rusă, că, în timpul unei operațiuni speciale desfășurate în apropiere de Moscova, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării l-a eliminat pe Mihail Shațski, proiectant de rachete și drone rusești folosite în Ucraina.
Guvernul a adoptat azi un proiect legislativ care reglementează combaterea dronelor în spațiul aerian al României.
Cel de-al treilea sistem PATRIOT al României a fost operaționalizat în luna decembrie 2024.
România a semnat recent contractul pentru achiziția primelor 32 de avioane de luptă de generația 5-a de tip F-35 Lightning II, în ceea ce e cel mai mare contract de înzestrare din istoria țării noastre.
Elicopterul Black Hawk cu echipaj opțional va ajuta Corpul de Infanterie Marină al SUA să evalueze capabilitățile de zbor autonom pentru a alimenta trupele în zone de luptă disputate.
În dimineața de 11 decembrie, o serie de explozii au izbucnit în Taganrog, iar primele rapoarte notau despre avarii la un important complex industrial - Complexul științific și tehnic de aviație Taganrog, TANTK.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a criticat joi folosirea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, declaraţie ce semnalează o posibilă schimbare a politicii SUA faţă de Kiev după ce el îşi va prelua mandatul, relatează Agerpres și Reuters.
Un fost ofiţer în serviciile de informații ucrainene consideră că "amputarea" unei bucăţi din teritoriul Ucrainei reprezintă una dintre soluţiile care ar garanta existenţa pe viitor a acestei ţări.
Odată cu declasificarea rapoartelor instituțiilor de stat cu atribuții privind securitatea națională, referitoare la modul în care a decurs campania electorală de la sfârșitul anului, multe priviri critice s-au îndreptat spre militari, și în special spre militarii în rezervă și în retragere, știut fiind că aceștia au prin educație o atitudine naționalistă și s-au aflat într-un conflict de lungă durată cu guvernele țării pentru acordarea unor drepturi legale esențiale.
Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
OMV își reziliază contractul de furnizare pe termen lung de gaze naturale cu Gazprom. Compania de stat rusă Gazprom a oprit din 16 noiembrie a.c., livrările către Austria.
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a transmis un mesaj omologilor săi, în urma votului din Consiliul JAI pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen.