Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Raport. Rusia folosea cetățeni britanici pentru a urmări adversarii lui Vladimir Putin
11 Martie, 09:59
Cotidianul britanic The Guardian a publicat dovezi furnizate de un important activist politic în Parlamentul Regatului Unit potrivit căruia Rusia folosea cetățeni britanici, inclusiv politicieni din cele două partide mari, pentru a „se infiltra” în societate, pentru a „merge după” adversarii președintelui rus Vladimir Putin, transmite agenția turcă Anadolu.

Bill Browder, un finanțator și activist politic britanic de origine americană, a declarat Comitetului pentru Informații și Securitate (ISC) al Parlamentului că foști diplomați, oficiali de informații și firme de relații publice au fost de asemenea implicați în acțiunea Rusiei. Unii dintre ei au lucrat „fără să vrea pentru interesele statului rus”, dar alții „au avut motive și știau exact ce făceau și pentru cine”. În ambele cazuri, nu se susține că legile britanice au fost încălcate.

Dovada lui Browder a fost investigată timp de doi ani de ISC privind interferența Rusiei în politică și societatea britanică.

 

Raportul a fost interzis la publicare de premierul britanic

 

Publicarea raportului de 50 de pagini a fost blocată de premierul Boris Johnson, în noiembrie anul trecut, până după alegerile din decembrie. Pentru a putea fi publicat ISC l-a anonimizat. Browder a spus că intermediarii britanici din Rusia au creat o „rețea tampon occidentală” care a mascat activitățile criminale ale statului rus. Și-a folosit rețeaua din Regatul Unit pentru a ataca criticii lui Putin, pentru „a spori propaganda rusă” și pentru a „ascunde spălarea de bani masivă”.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că afirmațiile lui Browder sunt „total lipsite de temei” și în tonul „Russofobiei în stil maniacal”.

Browder a declarat pentru Guardian: „Există oligarhi ruși care au un impact mult mai mare asupra securității acestei țări. Ceea ce este cel mai șocant este că guvernul rus angajează indirect resortisanți britanici pentru a-i ajuta în operațiunile sale de informații."

 

Deportat din Rusia

 

Bill Browder este fondatorul Hermitage Capital Management, care a fost cândva cel mai mare investitor străin din Rusia. El a renunțat după ce s-a confruntat cu companii despre care spune că au fost legate de Putin și de înalți oficiali ruși. El a fost deportat din Rusia în 2005 și apoi condamnat în lipsă pentru evaziune fiscală și faliment deliberat. Browder a negat acuzațiile și le-a descris ca fiind motivate politic. Rusia a emis o serie de mandate de arestare prin Interpol împotriva Browder, dar Interpol a refuzat să le aplice sub pretextul că sunt motivate politic.

În 2009, avocatul lui Browder, Sergei Magnitsky, a murit în arest după 11 luni, iar Browder a făcut lobby în guvernele occidentale pentru a adopta un „Act Magnitsky” care ar sancționa înalți oficiali implicați în abuzurile drepturilor omului. Legea a fost adoptată prima dată în SUA dar legi similare au fost adoptate în Regatul Unit și în Europa.

Vezi și: UE numeşte un diplomat ceh apropiat de NATO în fruntea Agenţiei Europene de Apărare

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională
Ruşii ar vrea, dar Su-57 e departe de a fi pregătit pentru luptă
Grupul de luptă condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower s-a întors la bază după șapte luni de misiune
Generalul Grumaz: României îi lipsește apărarea de coastă, deși apărarea antiaeriană e foarte bine pusă la punct
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro