Războiul bazat pe inteligență artificială, pe masa de lucru a SUA și aliaților săi
Centrul Întrunit pentru Inteligență Artificială (Joint Artificial Intelligence Center - JAIC) al Departamentului american al Apărării a găzduit la finalul lunii ianuarie, cel de-al doilea dialog din cadrul Parteneriatului pe Inteligență Artificială pentru Apărare (PfD-AI), la care au participat instituții militare și de apărare din 13 țări.
Dialogul survine sesiunii inaugurale din septembrie 2020, care s-a axat pe dezvoltarea și implementarea principiilor etice în folosirea inteligenței artificiale (AI) în apărare. Potrivit JAIC, parteneriatul pe probleme de AI reprezintă un forum pentru a dezbate politicile, abordările, provocările și soluțiile în dezvoltarea capabilităților bazate pe AI.
În reuniunea din acest an, s-a discutat despre importanța datelor care sunt trimise sistemelor de AI, pentru a fi folosite. În acest sens, reprezentanții din diferite țări partenere și-au împărtășit abordările rezultate din propriile experiențe pe care le-au avut cu pregătirea și folosirea diferitelor seturi de date.
La finalul discuțiilor, participanții au decis să identifice problemele de bază, urmând ca soluțiile găsite să fie puse la dispoziția tuturor pentru a se realiza interoperabilitatea în zona de AI.
Stephanie Culberson, director la JAIC pentru politica internațională de AI, a precizat că Parteneriatul nu este despre dezvoltarea de coduri software necesare sistemelor AI, ci despre pregătirea militarilor aliați pentru a fi capabili să folosească tehnologia AI, atunci când aceasta va fi gata.
Reuniunile periodice vor continua în 2021, temele principale de discuție urmând să fie componentele cheie ale AI și interoperabilitatea.
Parteneriatul include delegații din Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Israel, Japonia, Norvegia, Republica Coreea, Suedia, Regatul Unit și SUA.
Comentariul autorului: În ultimii 20 de ani, capacitatea de prelucrare automată a datelor a crescut exponențial. Acest fapt a permis implementarea la scară mare a principiilor de funcționare a inteligenței artificiale, concepute în secolul trecut, dar și a unor abordări recente în domeniu.
Etapele mari de dezvoltare a unei entități de AI sunt realizarea bazei de date (pe care AI o analizează la luarea deciziilor) și crearea algoritmilor de funcționare a AI. Cu cât o entitate AI are la dispoziție mai multe date, cu atât poate învăța mai bine, mai rapid și devine mai eficientă.
Până în prezent, au fost create diverse entități de AI, dar fiecare are propriul său format de date cu care funcționează. Acest fapt constituie o problemă în cazul lucrului conjugat a mai multor entități AI, așa cum se preconizează, cel puțin în folosirea comună a unor baze de date.
Una dintre cele mai recente realizări cu impact media este participarea inteligenței artificiale la pilotarea avionului de spionaj american U-2. Dar, în domeniul militar, aria de aplicare a AI este deosebit de mare deoarece, luarea deciziilor va presupune corelarea unui număr tot mai mare de variabile, într-un interval de timp din ce în ce mai mic. Acest fapt nu va mai fi posibil fără asistența AI.
În plus, o altă provocare se prefigurează pentru sistemele AI ce vor intra în dotarea unităților care vor acționa independent sau izolat, fără capacitatea de a comunica. Va fi nevoie de entități AI încorporate pe echipamente cât mai mici, care să fie ușor dislocabile.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News