Războiul din Fâșia Gaza amenință strategia de staționare a Forțelor Armate americane în Orientul Mijlociu
Dacă războiul dintre Israel și rezistența palestiniană se extinde, acesta riscă să atragă forțele americane staționate în prezent în Orientul Mijlociu, adică nu mai puțin de "40.000 de militari americani dislocați în întreaga regiune", după cum au calculat analiștii platformei Axios.
De la atacul surpriză al Hamasului împotriva Israelului din 7 octombrie, forțele americane din Irak și Siria au fost vizate în peste 20 de atacuri ale milițiilor susținute de Iran .
Extinderea războiului ar putea inversa eforturile depuse în ultimii ani pentru a reduce prezența americană în Orientul Mijlociu, ca urmare a deschiderii axei strategice centrate pe regiunea Pacificului.
Potrivit Axios, Departamentul de Apărare al SUA s-a pregătit să desfășoare mii de soldați pe două grupări de portavioane, fiecare constituit din aproximativ 7.500 de militari, pe lângă două nave amfibie care transportă mii de pușcași marini.
O navă de luptă americană, USS Carney, a interceptat peste Marea Roșie 3 rachete care erau îndreptate către ținte din Israel, în timp ce secretarul american al apărării a anunțat că aproape 2.000 de soldați au fost puși în stare de alertă maximă.
Nu se așteaptă ca trupele americane trimise în regiune să joace roluri în luptă, deși Casa Albă a vorbit despre posibilitatea utilizării forței militare dacă Hezbollah-ul, cu sediul în Liban, deschide un nou front în război.
Irak și Siria
Militarii dintr-o bază american din Siria au fost vizați de 3 atacuri cu drone și rachete, în timp ce atacuri similare au vizat militarii americani din Irak de cel puțin 10 ori din 17 octombrie.
Niciun militar american nu a fost ucis, dar cel puțin 21 au suferit ceea ce Departamentul Apărării a descris ca fiind răni minore. Aproximativ 900 de militari americani se află în Siria pentru a desfășura operații de combatere a terorismului împotriva ISIS. O sută dintre aceștia susțin Armata Siriană Liberă, o alianță a milițiilor de opoziție în războiul civil sirian aflat în desfășurare.
Departamentul american al Apărării nu a dezvăluit numărul militarilor prezenți în Irak, dar a spus în 2021 că numărul personalului a scăzut la 2.500. Oficialii americani și irakieni au convenit în iulie 2021 să transforme prezența militară americană în Irak într-un rol de consiliere non-combat, marcând finalul oficial al misiunilor de luptă. Militarii americani antrenează acum Forțele Armate irakiene și le oferă informații în lupta continuă împotriva ISIS.
Israel și Iordania
În Israel, nu este clar câte trupe americane sunt staționate, dar Statele Unite mențin cel puțin o bază militară în țară. Baza secretă, cu numele de cod "Site 512", se crede că adăpostește un sistem de supraveghere radar care poate detecta și urmări amenințările cu rachete balistice împotriva Statelor Unite.
Deși prezența armatei americane este o problemă internă sensibilă în politica iordaniană, în iunie 2023 existau aproximativ 2.900 de militari în Regatul Hașemit, la cererea guvernului iordanian. Ei au fost dislocați acolo pentru a sprijini operațiile Iordaniei împotriva ISIS, pentru a-i întări securitatea și pentru a promova stabilitatea regională. Bazele aeriene iordaniene, în special, au fost importante pentru misiunile de informații americane în Siria și Irak, potrivit Axios, menționând că doar Qatarul reprezintă un caz unic, deoarece găzduiește forțe americane și lideri din mișcarea Hamas în același timp.
Ca aliat major non-NATO, Qatarul joacă un rol crucial în strategia militară a Statelor Unite în regiune, iar baza aeriană Al Udeid, la sud-vest de Doha, găzduiește cel puțin 8.000 de militari americani și este baza care găzduiește sediul regional al Comandamentului Central al SUA. Este cea mai mare facilitate militară din Orientul Mijlociu.
Qatarul a permis, de asemenea, ca un birou politic al Hamas să funcționeze în Doha de peste un deceniu. Acesta găzduiește mai mulți oficiali Hamas de rang înalt, inclusiv liderul suprem al organizației, Ismail Haniyeh.
Qatarul a fost aspru criticat pentru că găzduiește biroul, dar susține că acest lucru îi permite să medieze relațiile cu Hamas și Occidentul și ar putea contribui la promovarea păcii israelo-palestiniene. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat recent că autoritățile qatariote ar putea fi deschise să reconsidere prezența Hamas în țară odată ce cei peste 200 de ostatici capturați de gruparea militantă palestiniană vor fi eliberați.
Golful și Turcia
Începând cu 2022, peste 9.000 de militari americani au fost dislocați într-o bază navală din Bahrain, care reprezintă sediul Comandamentului Central al Forțelor Navale SUA și Flota a V a SUA.
Bahrainul reprezintă singura bază navală de coastă permanentă pentru Statele Unite în Orientul Mijlociu, iar portul Khalifa bin Salman este una dintre puținele facilități din Golf care pot găzdui portavioane americane și nave amfibie.
Bahrainul este, de asemenea, clasificat ca un aliat major non-NATO, permițându-i să achiziționeze arme avansate și să efectueze cercetări în domeniul apărării cu Statele Unite.
În Kuweit, mii de trupe americane au fost staționate din 1991, când o coaliție multinațională condusă de SUA a expulzat forțele irakiene din țară ca parte a Primului Război din Golf. Țara din Golf a servit și ca bază logistică majoră pentru forțele coaliției americane și internaționale în timpul războiului din Irak.
În 2021, în Kuweit erau 13.500 de militari americani și mii de echipamente, în principal la Camp Arifjan și la baza aeriană Ali Al Salem.
În decembrie 2022, peste 2.700 de soldați americani au fost staționați în Arabia Saudită pentru a le antrena forțele armate, pentru a le oferi sfaturi și asistență și pentru a proteja interesele americane din regiune de Iran și agenții săi. Soldații de aici, potrivit Casei Albe, întrețin sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă și sprijină operarea aeronavelor militare.
În 2021, administrația președintelui american Joe Biden a pus capăt sprijinului SUA pentru operațiile ofensive ale Arabiei Saudite împotriva rebelilor Houthi din Yemen, care sunt susținuți de Iran, deși Statele Unite oferă în continuare sprijin defensiv Regatului.
Emiratele Arabe Unite au fost un aliat major al SUA în Orientul Mijlociu de ani de zile, găzduind până la 3.500 de militari americani, staționați în principal la Baza Aeriană Al Dhafra, care include Gulf Air Warfare Centre, un centru regional de antrenament pentru apărarea antiaeriană și antirachetă condus în comun de cele două țări. Porturile din Emiratele Arabe Unite sunt, de asemenea, esențiale pentru Marina SUA, găzduind mai multe nave decât orice alt port din afara Statelor Unite.
Există și "câteva sute" de forțe americane staționate în Sultanatul Oman, potrivit Axios, menționând că majoritatea provin din Forțele Aeriene. Sultanatul permite Forțelor Aeriene americane să efectueze mii de zboruri și sute de aterizări în fiecare an.
La începutul acestui an, Statele Unite au dislocat un distrugător și aeronave de luptă suplimentare în apropierea Omanului, ca răspuns la confiscarea de către Marina iraniană a navelor comerciale în strâmtoarea Hormuz și în Golful Oman.
În ceea ce privește Turcia, Statele Unite au peste 1.000 de soldați, staționați la o bază aeriană în apropierea orașului Adana și la o stație aeriană lângă Izmir.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News