Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Fâșia Gaza amenință strategia de staționare a Forțelor Armate americane în Orientul Mijlociu
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă războiul dintre Israel și rezistența palestiniană se extinde, acesta riscă să atragă forțele americane staționate în prezent în Orientul Mijlociu, adică nu mai puțin de "40.000 de militari americani dislocați în întreaga regiune", după cum au calculat analiștii platformei Axios.

De la atacul surpriză al Hamasului împotriva Israelului din 7 octombrie, forțele americane din Irak și Siria au fost vizate în peste 20 de atacuri ale milițiilor susținute de Iran .

Extinderea războiului ar putea inversa eforturile depuse în ultimii ani pentru a reduce prezența americană în Orientul Mijlociu, ca urmare a deschiderii axei strategice centrate pe regiunea Pacificului.

Potrivit Axios, Departamentul de Apărare al SUA s-a pregătit să desfășoare mii de soldați pe două grupări de portavioane, fiecare constituit din aproximativ 7.500 de militari, pe lângă două nave amfibie care transportă mii de pușcași marini.

O navă de luptă americană, USS Carney, a interceptat peste Marea Roșie 3 rachete care erau îndreptate către ținte din Israel, în timp ce secretarul american al apărării a anunțat că aproape 2.000 de soldați au fost puși în stare de alertă maximă.

Nu se așteaptă ca trupele americane trimise în regiune să joace roluri în luptă, deși Casa Albă a vorbit despre posibilitatea utilizării forței militare dacă Hezbollah-ul, cu sediul în Liban, deschide un nou front în război.

 

Irak și Siria

 

Militarii dintr-o bază american din Siria au fost vizați de 3 atacuri cu drone și rachete, în timp ce atacuri similare au vizat militarii americani din Irak de cel puțin 10 ori din 17 octombrie.

Niciun militar american nu a fost ucis, dar cel puțin 21 au suferit ceea ce Departamentul Apărării a descris ca fiind răni minore. Aproximativ 900 de militari americani se află în Siria pentru a desfășura operații de combatere a terorismului împotriva ISIS. O sută dintre aceștia susțin Armata Siriană Liberă, o alianță a milițiilor de opoziție în războiul civil sirian aflat în desfășurare.

Departamentul american al Apărării nu a dezvăluit numărul militarilor prezenți în Irak, dar a spus în 2021 că numărul personalului a scăzut la 2.500. Oficialii americani și irakieni au convenit în iulie 2021 să transforme prezența militară americană în Irak într-un rol de consiliere non-combat, marcând finalul oficial al misiunilor de luptă. Militarii americani antrenează acum Forțele Armate irakiene și le oferă informații în lupta continuă împotriva ISIS.

 

Israel și Iordania

 

În Israel, nu este clar câte trupe americane sunt staționate, dar Statele Unite mențin cel puțin o bază militară în țară. Baza secretă, cu numele de cod "Site 512", se crede că adăpostește un sistem de supraveghere radar care poate detecta și urmări amenințările cu rachete balistice împotriva Statelor Unite.

Deși prezența armatei americane este o problemă internă sensibilă în politica iordaniană, în iunie 2023 existau aproximativ 2.900 de militari în Regatul Hașemit, la cererea guvernului iordanian. Ei au fost dislocați acolo pentru a sprijini operațiile Iordaniei împotriva ISIS, pentru a-i întări securitatea și pentru a promova stabilitatea regională. Bazele aeriene iordaniene, în special, au fost importante pentru misiunile de informații americane în Siria și Irak, potrivit Axios, menționând că doar Qatarul reprezintă un caz unic, deoarece găzduiește forțe americane și lideri din mișcarea Hamas în același timp.

Ca aliat major non-NATO, Qatarul joacă un rol crucial în strategia militară a Statelor Unite în regiune, iar baza aeriană Al Udeid, la sud-vest de Doha, găzduiește cel puțin 8.000 de militari americani și este baza care găzduiește sediul regional al Comandamentului Central al SUA. Este cea mai mare facilitate militară din Orientul Mijlociu.

Qatarul a permis, de asemenea, ca un birou politic al Hamas să funcționeze în Doha de peste un deceniu. Acesta găzduiește mai mulți oficiali Hamas de rang înalt, inclusiv liderul suprem al organizației, Ismail Haniyeh.

Qatarul a fost aspru criticat pentru că găzduiește biroul, dar susține că acest lucru îi permite să medieze relațiile cu Hamas și Occidentul și ar putea contribui la promovarea păcii israelo-palestiniene. Cu toate acestea, oficialii americani au declarat recent că autoritățile qatariote ar putea fi deschise să reconsidere prezența Hamas în țară odată ce cei peste 200 de ostatici capturați de gruparea militantă palestiniană vor fi eliberați.

 

Golful și Turcia

 

Începând cu 2022, peste 9.000 de militari americani au fost dislocați într-o bază navală din Bahrain, care reprezintă sediul Comandamentului Central al Forțelor Navale SUA și Flota a V a SUA.

Bahrainul reprezintă singura bază navală de coastă permanentă pentru Statele Unite în Orientul Mijlociu, iar portul Khalifa bin Salman este una dintre puținele facilități din Golf care pot găzdui portavioane americane și nave amfibie.

Bahrainul este, de asemenea, clasificat ca un aliat major non-NATO, permițându-i să achiziționeze arme avansate și să efectueze cercetări în domeniul apărării cu Statele Unite.

În Kuweit, mii de trupe americane au fost staționate din 1991, când o coaliție multinațională condusă de SUA a expulzat forțele irakiene din țară ca parte a Primului Război din Golf. Țara din Golf a servit și ca bază logistică majoră pentru forțele coaliției americane și internaționale în timpul războiului din Irak.

În 2021, în Kuweit erau 13.500 de militari americani și mii de echipamente, în principal la Camp Arifjan și la baza aeriană Ali Al Salem.

În decembrie 2022, peste 2.700 de soldați americani au fost staționați în Arabia Saudită pentru a le antrena forțele armate, pentru a le oferi sfaturi și asistență și pentru a proteja interesele americane din regiune de Iran și agenții săi. Soldații de aici, potrivit Casei Albe, întrețin sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă și sprijină operarea aeronavelor militare.

În 2021, administrația președintelui american Joe Biden a pus capăt sprijinului SUA pentru operațiile ofensive ale Arabiei Saudite împotriva rebelilor Houthi din Yemen, care sunt susținuți de Iran, deși Statele Unite oferă în continuare sprijin defensiv Regatului.

Emiratele Arabe Unite au fost un aliat major al SUA în Orientul Mijlociu de ani de zile, găzduind până la 3.500 de militari americani, staționați în principal la Baza Aeriană Al Dhafra, care include Gulf Air Warfare Centre, un centru regional de antrenament pentru apărarea antiaeriană și antirachetă condus în comun de cele două țări. Porturile din Emiratele Arabe Unite sunt, de asemenea, esențiale pentru Marina SUA, găzduind mai multe nave decât orice alt port din afara Statelor Unite.

Există și "câteva sute" de forțe americane staționate în Sultanatul Oman, potrivit Axios, menționând că majoritatea provin din Forțele Aeriene. Sultanatul permite Forțelor Aeriene americane să efectueze mii de zboruri și sute de aterizări în fiecare an.

La începutul acestui an, Statele Unite au dislocat un distrugător și aeronave de luptă suplimentare în apropierea Omanului, ca răspuns la confiscarea de către Marina iraniană a navelor comerciale în strâmtoarea Hormuz și în Golful Oman.

În ceea ce privește Turcia, Statele Unite au peste 1.000 de soldați, staționați la o bază aeriană în apropierea orașului Adana și la o stație aeriană lângă Izmir.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
Atacul Israelului asupra Iranului - Mass-media a difuzat imagini realizate din satelit cu stația radar avariată
Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
După o ședință specială referitoare la situaţia din Ucraina, Comisia pentru Informații a SUA a cerut aprobarea imediată a ajutorului militar până la sfârșitul săptămânii
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
Ministrul israelian al Apărării ar fi cerut amânarea unei lovituri de retorsiune împotriva Iranului
Britanicii explică de ce nu doboară dronele care atacă Ucraina, așa cum au făcut când au respins un atac asupra Israelului: Ar conduce la o escaladare periculoasă
Răspunsul Departamentului de Stat al SUA la întrebarea de ce aliații apără diferit Israelul și Ucraina: Ne-am angajat să ajutăm Ucraina din prima zi
”Patru motive pentru care înfrângerea Rusiei în Ucraina este inevitabilă”. Expertul chinez vine cu argumentele
Bruiajul rusesc a ajuns până în Arctica. Norvegia este îngrijorată de dislocarea sistemelor rusești de război electronic în Peninsula Kola
Blinken a numit 5 domenii de interes pentru SUA în regiunea Mării Negre: Cel mai important rămâne creșterea angajamentului politic american
Borrell: Am delegat prea mult timp securitatea noastră Statelor Unite, Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria apărare
Rușii pregătesc ofensiva asupra Regiunilor Harkov și Sumy. A fost creată cea de-a șasea grupare de trupe, Nord, pentru participarea la conflictul din Ucraina
"Ucrainenilor ar trebui să li se permită să doboare cu F-16 avioanele ruseşti când se afla în spațiul aerian al Rusiei" - analist al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
SUA își pun la treabă noile sisteme de sateliți. Comunicațiile tactice Link 16 de pe câmpul de luptă vor fi realizate prin satelit
Două greșeli de amator ale strategului Putin dau ”roade”. Rusia pare că are un sac fără fund, dar mobilizarea deplină își arată limitele
Rusia este o „amenințare cronică” pentru SUA, iar sprijinul pentru Ucraina este necesar: Ucrainenii rămân în prezent aproape în întregime dependenţi de sprijinul american

Ştiri Recomandate

Fostul subsecretar de stat al SUA: Toate războaiele se termină cu negocieri, dar Kievul nu este încă suficient de puternic pentru asta
Estonia ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a prelua sarcini necombative din spatele frontului
Wall Street Journal: Apărarea antiaeriană a Ucrainei mai poate intercepta numai 30% din rachetele lansate de armata rusă
Avioane ale US Air Force vor ajunge în Lituania, Polonia și România pentru a participa la exercițiul Astral Knight 24
Bombardierul B-21 Raider, primul avion de generaţia a VI-a, este pe drumul cel bun: Suntem la etapa testelor de zbor, programul de testare decurge bine
România participă alături de alte 32 de țări la exercițiul multinațional "Eager Lion" din Iordania
Lavrov: Rusia este pregătită pentru război cu Occidentul
Industria SUA de armament turează. Congresul a dublat fondurile pentru investiții în obuze. Ținta de 100.000 de proiectile pe lună va fi atinsă în 2025
Forțele pentru Operații Speciale al SUA vor renunța probabil la legendara pușcă cu lunetă Barrett 50
Ucraina a ales strategia corectă de a lovi rafinăriile rusești: Un fost şef al CIA îi îndeamnă pe ucrainenii să continue ceea ce au început
Rusia amenință că va testa sistemele Patriot ale României cu rachete Iskander, dar nu în Ucraina, ci chiar pe teritoriul românesc
Comandantul grupului de trupe ”Harkov” a fost înlocuit de urgență pe fondul ofensivei ruse cu adjunctul șefului Statului Major General (media ucraineană)
Rușii au pătruns în apărarea de lângă Harkov, recunosc ucrainenii
Trimiterea unui sistem Patriot românesc în Ucraina divide discursul politic. Premierul spune că Ministerul Apărării are „rețineri mari”
Putin schimbă liniile: Șoigu, înlocuit de la conducerea Armatei, va prelua funcția lui Narîșkin. Rusia pregătește economia de război cu Andrei Belousov, noul ministru al Apărării
Un oficial iranian se laudă că Teheranul are deja arme nucleare. Deși experții se îndoiesc că are astfel de capabilități, anunțul arată că Iranul e hotărât să intre în clubul statelor nucleare
Kaan a decolat din nou. Escortat de un F-16, primul avion de generația a 5-a construit în Turcia a atins o altitudine mai mare față de zborul inaugural
”Nu suntem dușmani, suntem vecini”. Erdogan se întâlnește astăzi cu prim-ministrul grec pentru a asigura pacea ”pe ambele maluri ale Mării Egee”
Ministerul german al Apărării a pregătit propuneri legislative pentru restabilirea serviciului militar obligatoriu
Compania canadiană Roshel va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina
Îndemnul unui general american cu privire la importanța apărării NATO: Nu faceți nicio greșeală! Rusia nu se va opri la Ucraina decât dacă va fi oprită în Ucraina
Evoluția luptelor pe direcția Harkov: Rușii încearcă să fragmenteze apărarea ucraineană prin distrugerea podurilor
Ruşii caută să dea vina pe Ucraina după ce o parte dintr-o clădire de apartamente, aflată în oraşul Belgorod, s-a prăbușit (Foto/Video)
Deși Polonia va începe să producă tancuri K2PL abia în 2027, există deja unele probleme legate de locul şi numărul de companii implicate în procesul de producţie
Mica flotă de bombardiere B-2 Spirit va pierde o aeronavă pentru că nu este rentabil pentru U.S. Air Force să o repare
Armata ucraineană a dislocat luptători din cadrul regimentului de forțe speciale Kraken în Regiunea Harkov, pentru a opri ofensiva trupelor rusești
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene se așteaptă ca Rusia să încerce să folosească timpul în favoarea sa: Războiul intră într-o fază critică în următoarele două luni
Rușii caută noi valențe pentru sintagmele “demonstrație de forță” sau “flexarea mușchilor” (Video): Mai mulți militari încearcă să împingă un avion greu de transport Il-76
Patriot românesc pentru Ucraina, o decizie curajoasă. Ce ar putea primi Armata României la schimb. Gen. Mîndrescu: Trebuie să ținem cont de mai mulți factori, nu doar cei interni
Rusia ar fi amplasat armele nucleare, desfăşurate în Belarus, la 190 km de graniţa cu Ucraina (Foto/Video)
Reuşită pentru industria poloneză de apărare, mentenanţă completă pentru obuzierele K9. România este şi ea interesată de obuzierul sud-coreean
Germania și Franța au închis uşile pentru statele interesate să participe la programul ''Eurotank'': Beneficiarii principali, companiile Rheinmetall și Thales
pixel