Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Libia: Rusia, singura țară care s-a abținut la adoptarea rezoluției pentru 'încetarea focului'
13 feb, 10:46
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie prin care cere o 'încetare a focului durabilă' în Libia şi condamnă recenta intensificare a violenţelor, transmit dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Textul rezoluţiei, redactat de Marea Britanie, a fost adoptat cu 14 voturi din 15. Rusia s-a abţinut de la vot.

Rezoluţia susţine rezultatele summitului din 19 ianuarie de la Berlin cu privire la Libia, la care lideri internaţionali s-au angajat să menţină embargoul asupra armelor, să faciliteze un proces de pace şi să pună capăt intervenţiei şi sprijinului militar externe pentru facţiunile beligerante.

Textul mai cheamă la continuarea negocierilor între facţiuni la Geneva, sub auspiciile ONU, după o primă rundă încheiată sâmbătă fără un acord de încetare a focului.

Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat că adoptarea rezoluţiei este 'un mare pas' pe calea găsirii unei soluţii la conflictul libian ce durează de 9 ani. 'Rezultatele conferinţei de la Berlin sunt acum constrângătoare pentru toate părţile', a subliniat el într-un comunicat.

 

De ce s-a abținut Rusia

 

Rusia, care s-a abţinut de la vot, a acuzat 'graba' cu care a fost redactată rezoluţia şi 'lipsa unui consimţământ clar exprimat al părţilor libiene'.

'Avem îndoieli serioase că, în forma în care a fost redactată, rezoluţia va contribui la orice fel de soluţie', a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia.

Marea Britanie a ales să păstreze în text menţionarea 'preocupării (Consiliului) în faţa implicării crescânde de mercenari în Libia', formulare care a făcut săptămâna trecută obiectul unui blocaj în negocieri, Moscova cerând înlocuirea termenului 'mercenari' cu 'luptători terorişti străini'.

Responsabili americani au acuzat Moscova că a desfăşurat mercenari în Libia în sprijinul forţelor mareşalului Haftar, care întreprinde din aprilie o ofensivă asupra capitalei Tripoli, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA), condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU.

Miercuri, ONU a informat că avioane care transportau personal al Naţiunilor Unite nu a primit permisiunea de a ateriza în Libia din partea forţelor mareşalului Haftar în ultimele săptămâni.

Ştiri Recomandate

Noi detalii despre camioanele Iveco comandate de MApN
Avioane neidentificate ar fi lansat rachete către Baza Aeriană rusă de la Hmeimim
Discuție de grad zero între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan privind Siria
Oficial american: Turcia a cerut sprijin cu rachete Patriot. Nu a fost luată încă o decizie
Ministerul rus al Apărării va achiziționa alte câteva zeci de avioane Su-34
Sikorsky fabrică șase elicoptere pentru Administrația Prezidențială a SUA
Sute de tancuri și blindate militare ale US Army au ajuns în Germania pentru Defender 20
Forțele irakiene Hashd al-Shaabi l-au numit pe Abdulaziz al-Mohammadawi noul lor lider