Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Ucraina. ”Europa oglinzilor paralele”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 9 decembrie, noul președinte al Ucrainei, Volodomyr Zelensky, s-a întâlnit față în față la Paris cu președintele rus Vladimir Putin. 
EXCLUSIV

Publicitate

El și-a păstrat demnitatea și nu a cedat nimic - o realizare, având în vedere presiunile și interesele concurente europene care sunt impuse împotriva lui și țării sale. După lunga întâlnire, cei doi președinți au acceptat doar să schimbe prizonierii de război, să impună încetarea focurilor în anumite zone și să se întâlnească din nou în aprilie 2020. Ulterior, Zelensky a descris rezultatul drept o remiză.

Rusia, Ucraina, Franța și Germania s-au întâlnit ca membri ai așa-numitului format Normandia, care își propune, de ani de zile, să rezolve un război care a început după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014. La început, discuțiile au implicat Rusia, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană și au avut loc la Geneva, sub auspiciile Națiunilor Unite.

Prin manevre politice rusești și la dorința expresă a binomului franco-german au fost excluse din formatul inițial SUA și Uniunea Europeană. Astfel formatul Normandia va lua drumul celorlalte formate post sovietice, înghețând conflictul din Ucraina. Putin a ales Franța și Germania pentru a bloca rezolvarea conflictului ucrainean. Iar cele două puteri europene au acceptat imediat. Anii au trecut, oamenii au murit, Rusia a fost pedepsita prin impunerea de sancțiuni economice, dar formatul discuțiilor a continuat în pas de plimbare.

 

Ucraina, invitată doar pentru spectacolul mediatic

 

În decembrie 2019, cei patru leaderi au deliberat în Palatul Élysée timp de opt ore. Desigur diplomația gastronomică franceză a impus și o cină, fără îndoială splendidă. Surse apropiate povestesc cum orele treceau iar Putin și Zelensky nu mai ieșeau din cameră. Negocierile erau în plină desfășurare, când Emmanuel Macron a intrat brusc în sala de negocieri și a spus: Bine, este suficient! Ora de cină ... Astfel că discuțiile dintre Vladimir Putin și Vladimir Zelensky s-au încheiat brusc și imediat. Potrivit unuia dintre martorii evenimentului negocierile dintre Putin și Zelensky puteau continua atât timp cât și-ar fi dorit cei doi, dar „practic, domnul Macron și doamna Merkel s-au săturat să-i aștepte la masă". Imaginea este caracteristică actualelor raporturi de forță dintre Europa și Rusia. Borșul de pește a încheiat negocierile. Rusia tratată ca o putere egală cu Europa, la o supă simandicos denumită ne dezvăluie cinismul jocului politic franco-german. Ucraina a fost invitată doar pentru spectacolul mediatic.

În aceeași zi, trei soldați au murit, ridicând numărul militarilor ucrainieni decedați la aproximativ 4.100, potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Până în prezent războiul din Ucraina a produs strămutarea a 1,5 milioane de ucraineni, decimarea zonei industriale a Ucrainei și preluarea Crimeei de către Rusia. Conflictul reprezintă cel mai mare dezastru umanitar din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Și totuși, președintele francez declara la întâlnirea leaderilor NATO de la Londra că nu este normal ca această organizație de securitate transatlantică să considere Rusia ca adversar, declarație care probabil că a îngrozit tocmai țările membre ale NATO care acum 30 de ani fugeau de binele ocupației rusești. Desigur că după întâlnirea formatului Normandia, Macron a declarat negocierile un succes, cina care le-a întrerupt brutal fiind excelentă. În realitate, efortul său a fost doar un gest publicitar, mai ales că sub geamurile palatului amantei franceze se auzeau deja vocile francezilor pe care tocmai îi anunțase că le va mări vârsta de pensionare și le va reduce substanțial pensiile. Deja, în fiecare week-end, Macron are dejun cu muzică și antren  marca gillettes jaunes, acum are în fiecare zi a săptămânii câte o cină cu viitorii francezi sărăciți. Marile viziuni neo-marxiste ale macroniei au nevoie de sacrificii.

 

Ucraina a fost vândută?

 

La Paris, scopul lui Putin nu a fost pacea, ci mai degrabă salvarea imaginii partenerilor săi europeni din format, după ce au citit pe internet discuția dintre Trump și Zelensky unde americanul spunea pe șleau ce știe și vede toată lumea, că binomul european a dat Ucraina la schimb pentru gaz si contracte bănoase. Din 2015, exporturile franceze în Rusia s-au dublat, iar Macron susține că o relație directă cu Rusia este foarte importantă pentru stabilitatea Europei. Germania, urmează să devină hub-ul european al gazelor naturale ruse, odată cu finalizarea de către Gazprom a gazoductului său Nord Stream 2. Majoritatea membrilor UE s-au opus proiectului, deoarece va ocoli și va slăbi Ucraina. Ei cred că este o armă, sub forma unei conducte subacvatice, care îi va oferi lui Putin puterea de a condiționa economic foștii sateliți și republici din Uniunea Sovietică. Mai mult oferă Rusiei cea mai bună formulă de subordonare economică a Germaniei, fără măcar să tragă un glonț. Robinetul gazului poate fi ușor închis dacă Berlinul supără cumva pe locatarul prezent sau viitor din Kremlin.

Din acest motiv Trump a și declarat că această conductă este periculoasă promulgând acum o săptămână legea sancțiunilor economice împotriva companiilor europene care participă la construcția North Stream 2. Pe lângă el, Brexit și alegerea triumfală a lui Johnson în Marea Britanie, în locul prăfuitului Corbyn, vechi comunist de tip sovietic și un antisemit proeuropean a agitat pacea înșelătoare franco-germană. Se poate spune că subiectul Ucraina a fost și este exploatat de oricine cu putere geo-politică, dar în special de administrația Trump. Macron, pentru a contra balansa această politică americană a emis o serie de declarații care au susținut politica binomului de presiune asupra Kievului, în favoarea Moscovei.

El a descris NATO ca suferind de „moarte cerebrală” și a anunțat că vrea să limiteze dimensiunea Uniunii Europene. A transmis cu surle și trâmbițe ca dorește să formeze o armată europeană și să aducă Rusia mai aproape de centrul Europei. Pentru a irita micii aliați americani din Balcani, el s-a opus unilateral deschiderii negocierilor de aderare la UE ale Albaniei și Macedoniei de Nord, lăsând alte patru țări din Balcanii de Vest în așteptare și trimițând un mesaj rece spre Ucraina. Simultan, Putin a făcut lobby în Serbia, Moldova și alte țări mici pentru a se alătura acordului său comercial EurAsia.

 

Poziția alunecoasă a Franței. Summitul de la Paris, un eșec

 

Pentru a fi și mai clar în intențiile sale, în pregătirea întâlnirii de la Paris, Macron a solicitat serviciile fostului ambasador al Franței în Statele Unite, Gérard Araud, care a trimis un tweet. Acesta a expus  poziția anti Ucraina si pro Rusia a palatului Elysee: „Întrebarea fundamentală: Va fi Putin satisfăcut de Ucraina ca stat tampon între Rusia și UE / NATO sau îl dorește ca stat satelit? ". Putem observa că nici măcar cina luxoasă nu putea să îl salveze pe Zelensky de poziția alunecoasă franceză și de șiretenia imperială a Rusiei.

În mod ironic, Macron ratează tocmai statutul de principală putere europeană democratică atunci când vine vorba de redefinirea Uniunii Europene. Ucraina este singurul model existent pe care Europa îl poate studia în politicile sale cu privire la Rusia. Armata urcainiană sa are aceeași dimensiune ca cea a Franței, 205.000 personal activ, iar trupele sale întărite de luptă au protejat zidul estic al Europei împotriva Rusiei timp de aproape șase ani. Din punct de vedere economic, țara are o forță de muncă tânără și educată, un sector IT de clasă, potențial agricol și industrial masiv și un electorat care a votat copleșitor pentru democrație, statul de drept și europenizare.

Summitul de la Paris a fost un mare eșec. În conferința de presă, Putin a mulțumit atât lui Macron, cât și Merkel, dar l-a ignorat pe Zelensky. Două zile mai târziu, la conferința de presă de la Moscova din 10 decembrie, Putin a sabotat orice discuții viitoare, când a refuzat net și direct cererea lui Zelensky de a fi lăsat să își securizeze granițele propriei sale țări. Putin continuă și astăzi să susțină că fără prezența soldaților săi, minoritatea rusofonă din Ucraina ar fi măcelărită de naționaliștii ucrainieni.

Jocul propagandist este la nivel subliminal, amintind de istoria tragică a crimelor autorităților pronaziste din Ucraina ocupată de către germani în al doilea război mondial. Crimele germane antisovietice, confundate voit astăzi cu acțiuni ale populației ucrainiene împotriva minorității rusești reprezintă efectiv scheletul manipulării și un instrument perfect de contracarare a oricărei politici franco-germane în domeniu. Germania nu poate spune un cuvânt având în vedere tragedia războiului antisovietic iar Franța dorește să o înlocuiască ca partener politic unic european printr-o politică de pace cu Rusia.

Putin știe aceste nuanțe, de aceea folosește conflictul ucrainean ca pe element de negociere pentru scopuri mult mai ample, care țin de dialogul global dintre actorii mari ai lumii. Indiferent de strategia europeană și de intențiile franco-germane, conflictul ucrainean va rămâne înghețat, care în opinia Kremlinului este exact obiectivul vizat. Singura opțiune pentru pace, măcar și din considerente umaniste, rămâne ca dialogul între SUA și China să găsească soluții personalizate pentru interesele imperiale ale Rusiei. Până atunci Elizee poate organiza mese copioase câte vrea. Nu vor avea nici un efect real. Victima va fi ignorată.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

U.S. Marine îşi consolidează infrastructura militară în Pacific pentru un eventual conflict militar: Sistemul NMESIS, pregatit pentru a ataca ținte ostile
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
Acordul ,,Icebreaker'', semnat de Statele Unite, Canada și Finlanda, vrea să submineze dominația Rusiei în Arctica
Institutul american pentru Studiul Războiului ne avertizează să fim atenţi la următoarea mişcare a Rusiei: Un serviciu separat de sisteme fără pilot poate apărea în armata rusă
Acum este momentul potrivit pentru a invita Ucraina în NATO: Garanțiile de securitate ar putea pune capăt „fazei fierbinți” a războiului
Final de eră? Franța pierde influența istorică din Africa. Alte două țări africane au cerut închiderea bazelor militare franceze
Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți
Mișcare îndrăzneață a autorităților olandeze: Noi sisteme de rachete Patriot furnizate Ucrainei, un atu esențial în contracararea valului tot mai intens de atacuri rusești
Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie

Ştiri Recomandate

De ce au fost coreenii eliminați din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD și cine se mai află în competiție
Câte avioane F-35 au fabricat deja americanii pentru Polonia și de ce ele au fost transferate la baza aeriană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Accident ori sabotaj: Cargoul rusesc Ursa Major n-a mai ajuns la Tartus, scufundându-se în vestul Mării Mediterane
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Armata britanică testează cu succes o armă cu unde radio capabilă să neutralizeze roiurile de drone
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Faceți cunoștință cu noul obuzier autopropulsat al SUA care poate doborî și rachete de croazieră sau avioane: Poate lansa obuze la viteze de peste 9.000 km/h
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Lista completă a noului Guvern Ciolacu 2.0. Continuitate la Apărare cu Angel Tîlvăr, nume nou la Externe cu reputatul ambasador Emil Hurezeanu
Un nou lot de Su-57 și un „bonus” de Su-34 au fost livrate Rusiei. Câte Su-57 de „generația a 5-a” deține azi Rusia, după căderea primului avion fabricat
Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
Rutte ceartă Ucraina pentru criticile aduse Germaniei care refuză să livreze rachete Taurus Armatei ucrainene
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Mossadul ajunge până în Teheran. Israelul recunoaște că l-a lichidat în inima Iranului pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas, și spune că va decapita și întreaga conducere Houthi
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
pixel