Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul electronic devine componentă esențială în doctrina pentru operații a Forțelor Navale ruse  
22 noi 2020, 11:18
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 22.11.2020, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, că, până la sfârșitul anului viitor, Forțele Navale își vor reînzestra Centrele de război electronic cu mijloace noi. În fiecare an, astfel de mijloace devin din ce în ce mai importante în războaie și diferite conflicte.

Marina are și ea nevoie de astfel de mijloace, deoarece navele și submarinele operează la distanțe de mii de kilometri de coastă. Istoricul militar rus Dmitri Boltenkov a precizat cum Centrele de război electronic pot ajuta în timp de pace și în timp de război și ce sisteme unice au marinarii ruși.

 

În prima linie

 

Al doilea război din Karabah a arătat în mod clar noi metode de ducere a acțiunilor de luptă. Acestea includ utilizarea masivă a dronelor și folosirea pe scară largă a războiului electronic. Vremurile în care Forțele Navale erau asociate doar cu nave și submarine sunt demult apuse.

În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse reprezintă, în primul rând, o structură operativ-strategică, responsabilă de apărarea marilor teritorii rusești. Acestea sunt capabile să ducă acțiuni de luptă pe mare, sub apă, în aer, pe uscat și în sfera radioelectronică. Astfel, Regiunea Kaliningrad este apărată de Flota din Marea Baltică. Peninsula Crimeea este în zona de responsabilitate a Flotei din Marea Neagră. De Peninsula Kamchatka răspunde Comandamentul trupelor și forțelor din nord-estul Rusiei. Peninsula Kola și cea mai mare parte a zonei Arctice revin Flotei de Nord.

În compunerea Regiunilor Militare se află brigăzi de război electronic. Acestea sunt, în esență, formațiuni din prima linie pentru desfășurarea operațiilor de luptă în sfera radioelectronică. În Forțele Navale, analogul unor astfel de brigăzi este Centrul de război electronic. Marina dispune de cinci astfel de centre - câte unul pentru flotele din partea europeană a Rusiei și două pentru Flota din Oceanul Pacific.

În general, este imposibil să ne imaginăm ducerea luptei și viața obișnuită a marilor unități navale fără electronica radio de astăzi. Semnalele de conducere sunt transmise prin intermediul comunicațiilor radio pe unde scurte. Dirijarea sistemelor pentru conducerea armamentelor, navigația, transmiterea de informații între nave și statele majore - toate acestea fac parte din sfera radioelectronică. Timpul trimiterii navelor de mesagerie ale escadrelor și al transmiterii informațiilor cu steagurile a dispărut demult.

În prezent, în prim-planul atenției se află Centrele de război electronic ale Forțelor Navale. În ultimii ani, avioanele statelor membre NATO au zburat în mod constant în jurul exclavei Kaliningrad și a Peninsulei Crimeea. În acest an, s-a ajuns la simularea loviturilor cu rachete ale bombardierelor strategice americane asupra unităților militare și navelor flotelor din Marea Baltică și Marea Neagră. Grupările navale ale NATO își desfășoară în mod regulat misiunile în aceste mări. De asemenea, în primăvara acestui an, marina americană și britanică au intrat în Marea Barents pentru prima dată în ultimii 30 de ani.

Toate acestea forțează conducerea Forțelor Navale ale Rusiei să consolideze atât Marina în ansamblu, cât și componenta radioelectronică a acesteia.

În ultimii ani, în dotarea Centrelor de război electronic au intrat complexele de suprimare a comunicațiilor radio pe unde scurte Murmansk-BN. Acestea sunt destinate pentru descoperirea liniilor de comunicații radio pe unde scurte, la nivelurile de conducere operativ și strategic ale adversarului, precum și pentru analiza tehnică a țintelor identificate și suprimarea lor radioelectronică.

Puterea complexului poate ajunge la 400 de kilowați. În timpul întrebuințării în luptă, complexul Murmansk-BN este capabil să funcționeze la distanțe de până la 5.000 de kilometri. Astfel, folosind complexul din Regiunea Kaliningrad, este posibil, de fapt, să se poată opri toate comunicațiile radio pe unde scurte ale NATO din Oceanul Atlantic. Și operând din Regiunea Kamchatka acestea pot opri semnale radio pe o suprafață situată de la Chukotka la insulele japoneze. Un alt complex de contracarare a comunicațiilor radio pe unde scurte este Samarkand. Niciuna dintre caracteristicile sale nu a fost publicată în sursele deschise. Pentru suprimarea comunicațiilor prin satelit se folosesc alte sisteme, în special Tirada-2.

 

De ei nu te poți ascunde

 

Un element foarte important al apărării a devenit cercetarea radioelectronică. În cadrul NATO, aceasta este realizată de avioane de cercetare și avioane de detectare radar (în special E-3 AWACS, E-2 Hawkeye și E-8 JSTAR) și servește la stabilirea locației obiectivelor militare și navelor. În continuare, datele obținute prin cercetare pot fi transmise platformelor purtătoare de rachete de croazieră - nave și bombardiere. Pentru lupta împotriva acestora, armata rusă utilizează stațiile de bruiaj radio Krasukha-4 și Krasukha-2, destinate pentru mijloacele radar aeropurtate și spațiale ale adversarului. Electronica radio se dezvoltă rapid și un nou complex, Divnomorye, a fost creat pentru a înlocui complexele Krasukha. Acesta este folosit pentru blocarea sistemelor de cercetare prin radiolocație a avioanelor străine și a radarelor prin satelit, elicopterelor, dronelor și rachetelor de croazieră.

Complexul Divnomorye, care este complet automatizat, este amplasat pe o singură mașină. După ce descoperă o țintă, sistemul analizează în mod independent semnalul și îi determină tipul, direcția și puterea de radiație. Pe baza acestor date, sunt obținute caracteristicile tehnico-tactice ale obiectului. Ulterior, sistemul întocmește, în regim automatizat, un plan de suprimare și selectează independent cel mai eficient tip de bruiaj. În plus, sistemul afectează radarul adversarului cu radiații puternice de zgomot.

Potrivit anumitor surse, un astfel de complex a intrat deja în serviciu la Centrul 841 război electronic și, conform zvonurilor, complexul a fost deja testat pe Marina britanică în Marea Nordului. În același timp, continuă dotarea Forțelor Navale cu sisteme destinate pentru lupta împotriva dronelor.

Complexele de război electronic de coastă ale flotei rusești sunt responsabile nu doar de asigurarea protecției electronice a forțelor și mijloacelor acesteia, ci și de cercetarea radioelectronică activă a forțelor țărilor străine, culegând și analizând date.

Centrele de război electronic sunt cel mai important element al așa-numitelor zone de restricționare a accesului (A2AD). Astfel de zone au fost create în Regiunea Kaliningrad și în Peninsulele Crimeea, Kola și Kamchatka. Acestea includ o varietate de subsisteme de atac, în special complexele de rachete de coastă Bastion și Ball, forțele aeriene și navale, precum și forțele de apărare antiaeriană, dotate cu complexe S-400 și Pantsir-S1. Scuturile invizibile și sabia acestor „zone” sunt reprezentate de Centrele de război electronic ale Forțelor Navale.

Militarii SUA și NATO, care operează în apropierea granițelor Federației Ruse, au simțit impactul în spectrul radioelectronic. De exemplu, în urmă cu ceva timp, amiralul John Richardson, care se ocupă de operațiile navale americane (omologul comandantului-șef al Forțelor Navale ruse), a spus într-un interviu acordat postului de radio Vocea Americii: „În ultimii ani, marinarii militari americani s-au confruntat cu o capacitate de război electronic rus din ce în ce mai mare. Trebuie să ne construim mijloace de combatere a acestor amenințări din partea Rusiei. Aceasta este o nouă provocare pentru Marina SUA. Aceste tehnologii distructive vor fi decisive în viitoarele bătălii”.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fregata franceză Bretagne monitorizează fregata rusă „Amiral Gorshkov”, înarmată cu rachete hipersonice
O fregată franceză, prima navă NATO care ajunge la Istanbul, după închiderea Bosforului
Prima navă rusească cu rachete hipersonice Zircon a traversat Canalul Mânecii. Toți „ochii” NATO au fost pe fregata rusă Amiral Goroshkov
Distrugătoarele Zumwalt, pregătite pentru rachete hipersonice C-HGB. SUA oferă noi detalii despre cele mai scumpe distrugătoare construite vreodată
Forțele Navale ale SUA din Atlantic intenționează să folosească, mai rar, distrugătoarele pentru escortarea portavioanelor
Mișcare neobișnuită a Flotei ruse în Marea Neagră: Submarine și nave de luptă, scoase pe mare. Baza de la Novorossiysk e aproape goală
Rusia se laudă că a testat „torpila nucleară” Poseidon. Submarinul Belgorod a lansat o machetă a dronei nucleare subacvatice
SUA au început producția bateriilor de coastă cumpărate de România. Producția rachetelor anti-navă se va face în mai multe state
Interes major pentru fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse. Nava este atent monitorizată de navele statelor NATO
Au trecut 365 de zile de când România a anunțat că în 30 de zile va tranșa problema corvetelor românești Gowind 2500
Rusia se teme de un nou atac cu drone maritime asupra navelor Flotei ruse din Marea Neagră (Foto). A improvizat sisteme de apărare la intrarea în portul Sevastopol
Distrugatorul american USS Chung-Hoon a navigat prin Strâmtoarea Taiwan. China consideră prezenţa navei americane o ameninţare
Fregata Amiral Gorshkov, prima navă dotată cu rachete Zircon, a plecat în marș cu mare pompă
Prima navă rusească dotată cu rachete Zircon a plecat în marș în Atlantic. Putin și Șoigu au participat, online, la ceremonie
Flota rusă primește încă trei nave de luptă, printre care și submarinul nuclear Generalisimul Suvorov, un dragor și o navă purtătoare de rachete
Fregata Amiral Gorshkov, capabilă să lanseze rachete hipersonice Zircon - noua mândrie a Federației Ruse. ”Nu are egal în lume”
Noi detalii despre scufundarea crucișătorului Moskva, în timpul unei furtuni împotriva tuturor șanselor. Siguri pe ei, rușii au dus Moskva la 120 km de țărmul Ucrainei
După decenii de ”ape calde”, Rusia și-a testat din nou submarinele diesel-electrice în condiții arctice
Prezență navală crescută a Flotei ruse din Marea Neagră. Rachete Kalibr pregătite pentru lansare
Un nou incendiu la bordul portavionului Amiral Kuznețov. Devine tot mai clar că livrarea la termen a singurului portavion al Rusiei nu va avea loc
Rusia și China vor efectua lansări de rachete în Marea Chinei de Est. Manevre comune cu scopul întăririi cooperării navale
Italia face un pas important în câștigarea contractului de 1,5 miliarde de euro pentru corvetele Marinei elene
Portavionul chinez Liaoning și grupul său de luptă s-au apropiat de apele teritoriale ale Japoniei. Provocare fără precedent a Chinei
Marea Neagră așteaptă submarinele românești Scorpene. Gen. Mîndrescu: E dureros faptul că România nu deține încă submarine
Misiunea egipteană în Marea Roșie riscă să agraveze tensiunile cu gruparea șiită yemenită Al Houthi 
Submarine nucleare de atac ale SUA și Marii Britanii trimit un mesaj Rusiei. Demonstrație rară de forță (Foto)
După 10 ani, Rusia finalizează modernizarea crucișătorului nuclear Amiral Nakhimov. Nava va dispune de rachete hipersonice Zircon
România va dispune de NSM - „cea mai modernă apărare de coastă din lume”. Pas important în livrarea sistemelor către Forțele Navale
SUA bifează 4 teste din 4. Un F/A-18 Super Hornet a lansat cu succes o rachetă AARGM-ER - antiradar cu rază extinsă

Ştiri Recomandate

Un RC-135 britanic a făcut joncțiunea deasupra României cu două Eurofighter. Demonstrație de forță în apropierea Crimeei, după incidentul dintre Su-27 și MQ-9
Bumerangul lovește industria rusă de apărare: Epuizată de ”operațiunea specială din Ucraina”, Moscova taie din exporturile de armament către India
Tudor Curtifan, în dialog cu secretarul de stat Valeriu Mija. Foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova
EXCLUSIV
Valeriu Mija: Rusia a triplat atacul hibrid. R.Moldova nu are timp de pierdut în modernizarea Armatei iar sprijinul României - necondiționat
Elicopterele sovietice rămân baza pentru Africa, dar au nevoie de întreținere: O companie sud-africană va produce în Emirate componente pentru Mi-17 și Mi-24
Decizie neașteptată a Armeniei: A decis să ratifice Statutul de la Roma. Teoretic, Putin poate fi arestat și acolo
Trump spune că dacă va fi inculpat, SUA ar putea fi aruncată în „moarte și distrugere”
Chișinăul demontează dezinformările propagandei ruse, care acuză guvernul moldovean de ”provocare militară la frontiera cu Transnistria”
A fost sau n-a fost? Ucrainenii revin și recunosc că rușii nu s-au retras încă din Nova Kahovka / Militarii ruși ”confiscă” electrocasnice, semn al unei retrageri iminente
Misterul tancurilor T54/T55 pe frontul din Ucraina - la prima vedere un gest sinucigaș. Rușii le-ar putea folosi pe post de fortificații, îngropate în pământ
SUA: Iranul are capacitatea să dezvolte o armă nucleară în doar câteva luni. Efectele deciziilor lui Trump: Materialul fisionabil poate fi produs în două săptămâni
Vizita lui Xi Jinping la Moscova: Prăbușirea Rusiei ca mare putere mondială | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Liderul Wagner neagă varianta Kremlinului care prezintă războiul din Ucraina ca fiind împotriva NATO
Imagini de la o misiunea de parașutare a unui batalion de desant aerian rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
EXCLUSIV
Cât de izolată e Transnistria de Rusia? R. Moldova se teme de un desant pe aeroportul din Chișinău, dar separatiștii modifică aerodromul din Tiraspol
SUA nu exclud pe termen lung negocieri privind granițele Ucrainei, dar rămân fidele principiului: Nimic despre Ucraina fără Ucraina
Slovacia transferă primele avioane de luptă MiG-29 către Ucraina
Violențe și incendii în mai multe orașe din Franța. Cifrele protestatarilor oscilează între 1 milion și 3.5 milioane
China cere Europei un „consens strategic” pentru o încetare a focului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Forţele Armate Ucrainene au utilizat noi drone navale pentru recentul atac asupra navelor ruse din portul Sevastopol (Foto/Video)
F-16 românești second hand, dar cu rachete aer-aer de ultimă generație - AIM-120 și AIM-9. Distanța la care vor putea lovi F-urile României
O mașină blindată în care se afla ministrul de externe al Estoniei a luat foc în centrul Kievului
După publicarea imaginilor cu tancurile T-54, produse în perioada lui Stalin, Rusia insistă că poate produce 1.500 de tancuri în 2023
Turcia a prezentat oficial tancul Altay (Foto/Video). Salvarea programului militar s-a făcut cu sprijin din părea industriei sud-coreene
Ministrul finlandez al Apărării: Finlanda nu poate dona Ucrainei avioane de vânătoare Hornet
Șantajul lui Prigojin: Bucătarul lui Putin amenință că va scoate Wagner din Ucraina și își va reloca mercenarii în Africa
Comandantul forțelor terestre ucrainene sugerează posibilitatea începerii unei contraofensive: Forţele ruse devin tot mai slabe
Cele 7 mituri despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Lituania amintește că Rusia nu e invincibilă, dar are ambiții teritoriale mari
SUA reașează forțele. Pentagonul intenționează să aducă avioane A-10 Warthog în Orientul Mijlociu, în timp ce avioanele avansate merg în zona Asia-Pacific
Ungaria anunță că nu-l va aresta pe Putin dacă președintele Rusiei ar intra pe teritoriul ungar. Budapesta sfidează mandatul CPI
Salvarea noului tanc KF51 Panther german ar putea fi Ucraina? Americanii cred că o producție a KF51 de patru ori mai mare decât Abrams e un „scenariu SF”
Lecțiile războiului din Ucraina schimbă jocul. SUA spun că superioritatea aeriană e decisivă în apărarea Taiwanului
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a uitat de ”operațiunea specială” din Ucraina și a scăpat porumbelul